Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4301-4310 )

4301 - Amir Ibnu Sa'd radiyallahu anh anlatiyor: "Bir dugun sirasinda Karaza Ibnu Ka'b ve Ebu Mes'ud el-Ensari'nin yanina girdim, bir kisim cariyeler sarki soyluyorlardi. Dayanamayip:
"Sizler, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in Bedir Ashabindan olun da yaninizda su is yapilsin olacak sey degil!" dedim. Bunun uzerine onlar:
"Otur, dilersen bizimle dinle, dilersen git, Bize dugunde eglenme ruhsati verildi!" dediler."
Nesai, Nikah 80, (6, 135).

4302 - Muhammed Ibnu'l-Munkedir rahimehullah anlatiyor: "Bana ulastigina gore, Allah Teala Hazretleri Kiyamet gunu soyle seslenecektir:
"Kulaklarini eglence ve seytan calgisindan uzak tutanlar neredeler? Onlari misk bahcelerine dahil edin!"
Sonra Melaike aleyhissalatu vesselam'a seslenecek: "Onlara benim takdirlerimi duyurun ve haber verin ki, kendilerine artik ne korku var, ne de uzuntu!"
(Rezin ilavesidir.)

GADR (VEFASIZLIK)

4303 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Kiyamet gunu, Allah, oncekileri ve sonrakileri birlestirip topladigi zaman her vefasiz icin, onu tanitan bir bayrak dikilir ve: "Bu falan (oglu falanin) vefasizligidir" denilir."
Buhari, Edeb, 99, Cizye 22, Hiyel 9, Fiten 21; Muslim, Cihad 10, (1735); Ebu Davud; Cihad 162, (2756); Tirmizi, Siyer 28, (1581).

4304 - Muslim'in el-Hudri'den nakline gore, Resulullah aleyhissalatu vesselam soyle demistir:
"Her zalimin arkasinda bir bayragi vardir, zulmu olcusunde bu bayrak yukseltilir. Haberiniz olsun, amme hizmetlerini uzerine alandan daha buyuk vefasiz yoktur."
Muslim, Cihad 15, (1738).

HZ. IBRAHIM ALEYHISSELAM VE OGLU

4305 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir adam gelip:
"Ey Hayru'l-Beriyye (yaratilmislarin en hayirlisi)" diye hitabetmisti. Aleyhissalatu vesselam hemen mudahale etti:
"Bu soyledigin Ibrahim aleyhisselam(in vasfi)dir."
Muslim, Fedail 150, (2369); Tirmizi, Tefsir, Lem Yekun suresi, (2349); Ebu Davud, Sunnet 14, (4672).

4306 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kerim Ibnu Kerim Ibni Kerim Ibni Kerim: Yusuf Ibnu Yakup Ibni Ishak Ibni Ibrahim'dir."
Buhari, Enbiya 19, Tefsir, Yusuf 1.

HZ. MUSA ALEYHISSELAM

4307 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Muslumanlardan biri ile yahudilerden biri aralarinda munakasa edip kufurlestiler. Musluman oburune:
"Resulullah aleyhissalatu vesselam'i alemler uzerine seckin kilan Zat-i Zulcelal'e kasem olsun!" diye yemin etti. Yahudi de: "Musa aleyhisselam'i alemler uzerine seckin kilan Zat-i Zulcelal'e kasem olsun!" diye yemin etti. Derken, o boyle der demez, musluman elini kaldirip yahudi'ye bir tokat vurdu. Yahudi de dogruca Aleyhissalatu vesselam'a gidip hadiseyi haber verdi. Aleyhissalatu vesselam:
"Beni Hz. Musa'ya ustun kilmayin! Cunku insanlar hep bayilacaklar. Ilk kalkan ben olacagim. Ben ayilinca Hz. Musa'yi Ars'in bir ucundan tutmus gorecegim. Bilemiyorum. O, bayip hemen ayilanlardan midir, yoksa Allah'in istisna ettiklerinden midir?" buyurdu."
Buhari, Husumat 1, Enbiya 34, 35, Rikak 43, Tevhid 31; Muslim, Fezail 160, (2373); Ebu Davud, sunnet 14, (4671); Tirmizi, Tefsir, Zumer, (3240).

YUNUS ALEYHISSELAM

4308 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Bir kulun: "Benim, Yunus Ibnu Metta'dan hayirli oldugumu" soylemesi uygun olmaz. Onun nesebi de babasinadir."
Buhari, Enbiya 35, Tefsir, Nisa 26, Tefsir, En'am 4, Tefsir, Saffat 1; Muslim, Fezail 166, (2376); Ebu Davud, Sunnet 14, (4669, 4670).
Bazi alimler demistir ki: "Rivayette gecen "Onun nesebi babasinadir" cumlesi, Ebu Hureyre'nin kelamidir, bir derctir. Zira bu hadisteki Yunus Ibnu Metta babasina degil, annesine nisbettir. Biylece ravi "Onun nesebi..." sozuyle, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in Hz. Yunus'u annesine degil, babasina nisbet ettigini beyan etmistir."

HZ. DAVUD ALEYHISSELAM

4309 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Davud aleyhissalam'a okumak (Kur'an) kolaylastirilmisti. Boylece, hayvaninin egerlenmesini emreder, egerlenmezden once (bastan sona Kur'an-i) okurdu. O, kendi el emegiyle kazandigindan baska bir sey de yemezdi."
Buhari, Enbiya 37; Buyu' 15, Tefsir, Beni Israil 5.

HZ. SULEYMAN ALEYHISSELAM

4310 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Iki kadin vardi. Bunlarin beraberlerinde iki de cocuklari vardi. Bir kurt gelerek bu cocuklardan birini kapip kacirdi. Kadin, arkadasina:
"Kurt senin cocugunu kacirdi!" dedi. Digeri ise:
"Hayir, senin cocugunu alip gitti!" dedi.
Bunlar (ihtilafa dustuler) Hz. Davud aleyhisselam'a dava actilar. Hz. Davud, buyuk kadin lehine hukmetti. Kucuk, hukme razi olmayinca, davayi Hz. Suleyman'a goturduler. Hz. Suleyman aleyhisselam:
"Bir bicak getirin, cocugu ikiye boleyim, size birer parca vereyim!" diye hukmetti. Kucuk kadin:
"Boyle yapma! Allah'in rahmetine mazhar ol! Cocuk onundur!" dedi. Hz. Suleyman bu cevap uzerine cocugun kucuk kadina ait olduguna hukmetti."
Buhari, Feraiz 30, Enbiya 40 (muallak olarak): Muslim, Akdiye 20, (1720); Nesai, Kudat 14, (8, 235).
Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Hz. Suleyman Beytu'l-makdis'i bina ettigi zaman, Allah'tan kendisine uc imtiyaz vermesini istedi:
- Ilahi hukme musadif olacak (uygun dusecek) hukum (verme kapasitesi) taleb etti; bu ona verildi.
- Kendisinden sonra kimseye verilmeyecek bir saltanat taleb etti; bu da ona verildi.
- Mescidin insaatini bitirdikten sonra, bu mescide sirf namaz kilmak icin gelenlerin, oradan cikarken, annelerinden dogduklari gundeki gibi butun gunahlari affedilmis olarak cikmalarini yalvardi; bu duasi da kabul edildi."

Nesai, Mesacid 6, (2, 34); Ibnu Mace, Ikametu's-Salat 196, (1408).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4301-4310 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.