Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4481-4490 )

4481 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam:
"Imtina edenler haric, butun ummetim cennete girecektir!" buyurmuslardi.
"Imtina edenler de kim?" dediler.
"Kim bana itaat ederse cennete girer, kim asi olur (itaat etmezse) o imtina etmis demektir!" buyurdular."
Buhari, I'tisam 2.

4482 - Ebu Malik el-Es'ari radiyallahu anh anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Allah sizi uc hasletten himaye etti: "Hepinizi helak edecek olan peygamberinizin bedduasindan, batil ehlinin hak ehline (nurunu sondurecek kesin) bir galebesinden, dalalet uzerine birlesmenizden."
Ebu Davud, Fiten 1, (4253),

4483 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Su ummetim rahmete mazhar olmus bir ummettir. Ahirette azaba maruz kalmayacaktir. Onun azabi dunyadadir: Fitneler, zelzeleler ve katl."
Ebu Davud, Fiten, (4277).

4484 - Yine Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Allah Teala Hazretleri (su ayetle) ummetim icin bana iki eman indirdi:
1. Sen aralarinda oldugun muddetce Allah onlara (umumi bir) azab vermeyecektir.
2. Onlar istigfarda bulunduklari muddetce, Allah onlara azab vermeyecektir" (Enfal 33).
Ben aralarindan ayrildim mi, (Allah'in azabini onleyecek ikinci eman olan) istigfari Kiyamete kadar aralarinda birakiyorum."
Tirmizi, Tefsir, Enfal (3082).

4485 - Amir Ibnu Sa'd babasi radiyallahu anh'tan naklen anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam Beni Muaviye Mescidine girdi. Orada iki rek'at namaz kildi, biz de onunla beraber kildik. Sonra Rabbine uzun uzun dua etti. Sonra yanimiza dondu. Dedi ki:
"Rabbimden uc sey talep ettim. Ikisini verdi, birini geri cevirdi: Rabbimden ummetimi umumi bir kitlikla helak etmemesini talep ettim, bunu bana verdi. Ummetimi suda bogulma suretiyle helak etmemesini diledim, bana bunu da verdi. Ummetimin kendi aralarinda savasmamalarini da talep etmistim, bu geri cevrildi."
Muslim, Fiten 20, (2890).

4486 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ummetimden (alim, sehid, salih) bazilari var; bir (cok kabilelere samil bir) cemaate sefaat eder, bazilari var bir kabileye sefaat eder; bazilari var bir boluge sefaat eder; bazilari da tek bir ferde sefaat eder ve cennete girmelerini saglar."
Tirmizi, Kiyamet 11, (2442).

4487 - Rezin sunu ilave etmistir: "Sefaatim, ummetimden buyuk gunah isleyenler icindir. Bir adamin atese atilmasi icin emir verilir. Giderken, (dunyada) susadigi zaman su vermis oldugu adama rastlar, onu tanir ve ona:
"Benim icin sefaat etmeyecek misin?" der. Adam:
"Sen de kimsin?" diye sorunca:
"Ben sana falan falan gun su icirmedim mi?" der. Oburu bunu tanir ve (Allah nezdinde) onun lehinde sefaatte bulunur. Adam da boylece geri cevrilir ve cennete gider."
Tirmizi, Kiyamet 11, (2437).

4488 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ummetim yagmur gibidir, evveli mi, ahiri mi daha hayirlidir bilinemez."
Tirmizi, Emsal 6, (2873).

4489 - Hz. Mugire radiyallahu anh anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ummetimden bir grup, (hak uzerine) galip olmaktan hic geri kalmaz. Allah'in emri (Kiyamet) gelince de onlar galibtir."
Buhari, I'tisam 10, Menakib 27, Tevhid 29; Muslim, Imaret 171, (1921).
Buhari: "Bu grup, alimlerdir" demistir.

4490 - Sa'd Ibnu Ebi Vakkas radiyallahu anh anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ehl-i garb hak uzere galib olmaya, kiyamet kopuncaya kadar devam ederler."

Muslim, Imaret 177, (1925).


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4481-4490 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.