Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4591-4600 )

4591 - IBnu Sihab anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ceziretu'l-Arab'ta iki din ictima edemez!"
Ibnu Sihab devamla der ki: "Hz. Omer bu meseleyi, kesin bir kanaat ve yakin elde edinceye kadar arastirdi. Gordu ki, Resulullah gercekten bunu soylemis. Bunun uzerine Hayber yahudilerini surgun etti."
Muvatta, Cami' 18, (2, 892, 893).
Malik der ki: "Hz. Omer radiyallahu anh, Necran ve Fedek yahudilerini surgun etti. Hayber yahudilerine gelince, onlar kendilerine meyve ve arazi gelirlerinden herhangi bir hak taninmadan orayi terkettiler. Fedek yahudilerinin (Durumu farkli idi; meyvenin yarisi, arazinin yarisi onlarindi. Cunku Resulullah aleyhissalatu vesselam, onlarla meyve ve arazinin yarisi uzerine sulh yapmis idi.) Hz. Omer onlara meyvenin yarisini, arazinin yarisini; altin, gumus, ip ve semer nev'inden kiymet bicti ve onlara degerini vererek onlari da oradan surdu."

4592 - Hz. Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in soyle soyledigini isittim:
"Arap yarimadasindan hiristiyan ve yahudileri mutlaka cikaracagim, orada musluman olmayani birakmayacagim."
Said Ibnu Abdilaziz der ki: "Arap yarimadasi, el-Vadi'(l-Kura)'dan Yemen'in uzak kismina, Irak sinirina, denize kadar olan kisimdir."
Muslim, Cihad 63; Ebu Davud, Harac 28, (3030); Tirmizi, Siyer 43, (1606).

YEMEN

4593 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Size Yemenliler geldi. Onlar, ince ruhlu ve yufka yurekli insanlardir. Iman Yemenlidir, hikmet de Yemenlidir. Kufrun basi sark cihetindedir. Boburlenme ve kibirlenme deve besleyenlerdedir. Sukunet ve vakar koyun (besleyenler)dedir."
Buhari, Menakib 1, Megazi 74, Bed'u'l-Halk 14; Muslim, Iman 84, (52); Tirmizi, Fiten 61, (2244).

SAM

4594 - Ibnu Amr Ibni'l-As radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Bir hicretten sonra bir hicret daha olacak. Arz ehlinin hayirlilarina Hz. Ibrahim'in hicret ettigi yer (Sam) gereklidir. Arzda, ahalisinin serirleri kalir. Arzlari, onlari (obur dunyaya) atar. Allah Teala da onlardan hoslanmaz. Onlari ates, maymunlar ve hinzirlarla birlikte hasreder."
Ebu Davud, Cihad 3, (2482).

4595 - Zeyd Ibnu Sabit radiyallahu anh anlatiyor: "Biz bir gun Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaninda idik. Parcalar uzerinde Kur'an (ayetlerini) tanzim ediyorduk. Aleyhissalatu vesselam:
"Sam'a ne mutlu!" buyurdular. Ben: "Bu mutluluk nereden geliyor ey Allah'in Resulu?" diye sordum.
"Cunku, buyurdular, (Rahman'in) melekleri onun uzerine kanatlarini geriyorlar!"
Tirmizi, Menakib, (3949).

4596 - Ibnu Havale radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Bu is, sizin birkisim toplu gruplara ayrilmaniza muncer olacak: Sam'da bir grup, Yemen'de bir grup, Irak'da bir grup!"
Ben: "Ey Allah'in Resulu! dedim. O gune erdigim takdirde (bunlardan en hayirlisi hangisi ise simdiden) bana seciverin!" dedim.
"Oyleyse dedi, sana Sam'i tavsiye ederim! Cunku orasi, Allah'in, arzinda mumtaz kildigi yerdir. Allah kullari arasinda seckin olanlari oraya tahsis eder. Ancak (oraya gitmekten) imtina ederseniz, size Yemen'inizi tavsiye eder, (oradaki) havuzlarinizdan iciin derim. Zira Allah, Sam ve ahalisini (fitnelerden koruma hususunda) bana garanti verdi."
Ebu Davud, Cihad 3, (2483).

4597 - Ebu'd-Derda radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Guta'daki savas sirasinda muslumanlarin siginagi, Sam sehirlerinin en hayirlisi olan Dimesk denen sehrin yakinindadir."
Ebu Davud, Melahim 6, (4298), Sunnet 9, (4639).

4598 - Abdurrahman Ibnu Suleyman anlatiyor: "Acem krallarindan bir kral gelecek, Dimesk haric butun sehirler uzerinde hakimiyet kuracak."
Ebu Davud, Sunnet 9, (4639).

BEYTU'L-MAKDIS

4599 - Meymune radiyallahu anha anlatiyor: "Ey Allah'in Resulu! dedim, bize Beytu'l-Makdis hakkinda fetva verin!"
"Ona gidin, icinde namaz kilin!" buyurdular. -O zaman her tarafta savas vardi. (Resulullah aleyhissalatu vesselam bu durumu nazar-i itibara alarak sozlerini soyle tamamladilar:)- "Gidip, icinde namaz kilamiyorsaniz, hic olsun kandillerinde yanacak zeytinyagi gonderin!"
Ebu Davud, Salat 14.

VECC

4600 - Hz. Zubeyr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Vecc (vadisin)in avi ve agaclari haramdir. Allah icin haram kilinmistir."

Ebu Davud, Menasik 97, (2032).


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
loading...