Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5281-5290 )

COCUGUN ILHAKI VE NESEB IDDIASI

5281 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Cocuk yataga aittir. Zaniye de mahrumiyet vardir."
Buhari, Hudud 23, Feraiz 18; Muslim, Rada' 37, (1458); Tirmizi, Rada' 8, (1157); Nesai, Talak 48, (6,180).

5282 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Utbe Ibnu Ebi Vakkas, kardesi Sa'd'a: "Zema'a'nin cariyesinden dogan oglan bendendir, onu sahiplen"diye vasiyet etmisti. Fetih yilinda, onu Sa'd yakalayip: "Bu, kardesimin ogludur, kardesim onu bana vasiyet etmisti!" dedi. Abd Ibnu Zema'a da:
"O, benim kardesimdir ve babamin cariyesinin ogludur, onun yataginda dogmustur!" dedi. Problemin halli icin Resulullah aleyhissalatu vesselam'a kostular. Sa'd radiyallahu anh:
"Ey Allah'in Resulu! Bu kardesimin ogludur. Kardesim onun hakkinda bana vasiyette bulundu. Hele onun benzerligine de bakin!" dedi. Abd:
"O benim kardesimdir ve babamin cariyesinin ogludur. Babamin yataginda dogdu!" dedi. Resulullah aleyhissalatu vesselam, ondaki benzerlige bakti. Utbe'ye acik bir benzerlik gordu. Sonra:
"Bu sana aittir ey Abd Ibnu Zema'a. Cocuk yataga aittir, zani icin de mahrumiyet vardir" buyurdu. Sonra da Sevde Bintu Zem'a'ya:
"Bun(u kardesin bilme, ihtiyat et, ona karsi) tesettur et!" emretti. Bu emri, onun Utbe'ye olan benzerligi sebebiyle vermisti.
O, kadini, Allah'a kavusuncaya kadar goremedi. Sevde, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in zevcesi idi."
Buhari, Vesaya 4, Buyu' 3, 100, Husumat 6, Itk 8, Feraiz 18, 28, Hudud 23, Ahkam 29; Muslim, Rada' 36, (1457); Muvatta, Akdiye 20, (2, 739); Ebu Davud, Talak 34, (2273); Nesai, Talak 48, 49, (6, 180, 181).

5283 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelerek:
"Ey Allah'in Resulu! Benim siyah bir cocugum dunyaya geldi" dedi. Adam, ta'riz yoluyla cocugu nefyetmeyi teklif ediyordu. Aleyhissalatu vesselam, onun nefyedilmesine ruhsat vermedi.
"Senin bir deven var mi?" dedi. Adam: "Evet" deyince:
"Bunlarin renkleri nasildir?" diye sordu. Adam: "Kirmizi!" dedi.Resulullah tekrar sordu:
"Bunlar arasinda boz renkli var mi"
"Evet!" dedi. Aleyhissalatu vesselam:
"Peki bu nereden (geldi)?" dedi. Adam:
"Belki de bir damar cekmistir" deyince, Aleyhissalatu vesselam da:
"Senin oglun da bir damara cekmistir!" buyurdular."
Buhari, Talak 26, Hudud 41; Muslim, Li'an 20, (1500); Ebu Davud, Talak 28, (2260, 2261, 2262); Tirmizi, Vela ve Hibe 4, (2129); Nesai, Talak 46, (6, 178, 179).

5284 - Amr Ibnu Su'ayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam kalkarak: "Ey Allah'in Resulu! Falan benim cocugumdur. Cahiliye devrinde ben annesiyle zina yapmistim!" dedi. Resulullah aleyhissalatu vesselam su cevapta bulundu:
"Islam'da (neseb) iddiasi yok. Cahiliye isi bitti artik. Cocuk yataga aittir, zaniye de mahrumiyet vardir!"
Ebu Davud, Talak 34, (2274).

KAFE

5285 - Hz. Aise radiyallahu anh anlatiyor: "Reslullah aleyhissalatu vesselam (bir gun) yanima mesrur olarak girdi, yuzunun cizgileri parliyordu.
"Hani, Mucezziz el-Mudlici var ya, az once, Zeyd Ibnu Harise ve Usame Ibnu Zeyd'e bakti da: "Su ayaklar var ya (aralarinda oyle benziyorlar ki) sanki birbirlerinden hasillar" dedi" buyurdular."
Buhari, Fezailu'l-Ashab 17, Menakib 23, Feraiz 31; Muslim, Rada' 38, (1459); Ebu Davud, Talak 31, (2267, 2268); Tirmizi, Vela ve'l-Hibe 5, (2130); Nesai, Talak 51, (6, 184).

5286 - Suleyman Ibnu Yesar anlatiyor: "Hz. Omer radiyallahu anh, Islam doneminde neseb iddiasinda bulunanlari cahiliye dogumlulara ilhak ediyordu. (Bir gun) iki kisi geldi. Her ikisi de, bir kadinin cocugunun kendisine ait oldugunu iddia ediyordu. Hz. Omer, bir kaif cagirdi. Kaif adamlara bakti. Sonra:
"Her ikisinin de cocukta istirakleri var!" dedi. Hz. Omer bu soz uzerine elindeki degnegi kaife indirdi ve:
"Nereden biliyorsun?" dedi. Sonra kadini cagirip:
"Bana haberini soyle!" emretti. Kadin, iki adamdan birini kastederek:
"Su var ya, dedi ben ailemin devesini guderken bana gelirdi ve benden ayrilmazdi. O da ben de hamilelik basladi zannettik. Sonra o benden ayrildi. Arkadan kan akti (adet gordum). Sonra da onun yerini digeri aldi (bana temasta bulundu). Cocugun hangisinden oldugunu bilmiyorum!" dedi. Kaif bu cevabi isitince tekbir getirdi. Hz: Omer cocuga donerek:
"Hangisini dilersen onu veli kil!" dedi."
Muvatta, Akdiye 22, (2, 740).

5287 - Ebu Osman en-Nehdi anlatiyor: "Sa'd Ibnu Ebi Vakkas radiyallahu anh'i dinledim. Demisti ki : " "Resulullah aleyhissalatu selam buyurdular ki:
"Islam'da bir kimse asil babasi varken bir baskasinin babasi oldugunu soylerse ve bu iddiasini da o kimsenin babasi olmadigini bilerek yaparsa, cennet ona haramdir."
Buhari, Feraiz 29, Megazi 56; Muslim Iman 114, (63); Ebu Davud, Edeb 119, (5113).

5288 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam mula'ane (lanetleserek bosanma) ayeti indigi zaman soyle buyurdular:
"Hangi kadin, bir kavme, onlardan olmayani dahil edecek olursa, hic bir hususta Allah'la irtibati kalmamistir. Artik Allah onu asla cennete koymayacaktir. Hangi erkek de gore gore evladini inkar ederse, Allah Kiyamet gunu onunla kendi arasina perde koyar ve herifi oncekilerin ve sonrakilerin onunde rezil rusvay eder."
Ebu Davud, Talak 29, (2263); Nesai, Talak 47, (6,179).

5289 - Amr Ibnu, Suayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, varisler tarafindan babaya nisbeti talep edilip de, (hayatinda inkar etmedigi icin) babanin olumunden sonra nesebe dahil edilen bu cocugun o babanin cima yaptigi gun mulkunde bulunan cariyeden dogmus olmasi halinde, varislere ilhak edilmesine; ancak cocuga, bu ilhaktan once taksim edilen mirastan herhangi bir payin gecmeyecegine; fakat taksim edilmeyen mirastan pay alacagina; cocugun kendisine nisbet edildigi baba, sayet olmezden once cocugun kendisinden oldugunu inkar etmisse, bu cocugun o babaya ilhak edilemeyecegine; eger cocuk mulkunde olmayan bir cariyeden veya kendisiyle zina yaptigi bir hur kadindan ise, bu cocugun da o babaya ilhak edilmeyecegine ve o babaya varis olamayacagina, -hatta cocuk kendisine nisbet edilen sahsin bizzat kendisi, onun hur veya kole kadindan edindigi veled-i zinasi oldugunu itiraf etse bile- o cocugun varis olamayacagina hukmetti."
Ebu Davud, Talak 30, (2265, 2266).

5290 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Islam'da cariye ile zina yoktur. Kim cahiliyede cariye ile zina yapmis ise, (bundan hasil olan cocuk) asabesine (efendisine = cariyenin efendisine) dahil olur. Kim, mesru nikahdan olmayan bir cocugun kendine ait oldugunu iddia ederse, ona varis olamaz, kendisine de varis olunamaz."

Ebu Davud, Talak 30, (2264).




Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5281-5290 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.