Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6061-6070 )

6061 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "ResuIullah aleyhissalatu vesselam bir defasinda dag yoluna saparak kucuk abdest bozdu. Abdest bozarken, (yere yaklasarak nazarlara ve sicrantilara karsi ihtiyat maksadiyla bacaklarini oyIe acti ki) uyluk kemikleri yerlerinden ayrilacak diye icimden ona acima gecti."

DURGUN SUYA AKITMAMALI

6062 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sizden kimse (akar olmayan)durgun suya kucuk abdestini bozmasin."

SIDIK SICRANTISI

6063 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kabir azabinin cogu sidik sebebiyledir."

BEVLEDENE (AKITANA) SELAM VERILMEZ

6064 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam, Resulullah aleyhissalatu vesselam bevlederken, yanindan gecti ve selam verdi. Aleyhissalatu vesselam, selamina karsilik vermedi. Isi bitince, ellerini yere vurup teyemmum etti, sonra selama mukabelede bulundu."

6065 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kucuk abdest bozmakta iken bir adam yanina geldi ve selam verdi. Resulullah ona: "Beni bu halde gorunce selam verme! Zira sen bu durumda selam da versen ben senin selamina mukabele etmem!" buyurdular."

SU ILE ISTINCA

6066 - Ebu Sufyan radiyallahu anh anlatiyor: "Bana Ebu Eyyub el-Ensari, Cabir Ibnu Abdillah, Enes Ibnu Malik haber verdiler ki, Tevbe suresinin 108. ayeti -ki meal-i serifi soyledir: "Orada maddi ve manevi pisliklerden temizlenmeyi seven kimseler vardir. Allah da cokca temizlenenleri sever"- nazil oldugu vakit Resulullah: "Ey Ensar cemaati! Allah sizi temizlik hususunda ovmektedir, (bu ovguye sebep olan) temizliginiz nedir?" diye sordular. Onlar da:
"Biz namaz icin abdest aliriz, cunubluge karsi yikaniriz, su ile de istinca yapariz!" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Ovgu iste bunun icin! Buna devam edin!" buyurdular."

6067 - Hz. Aise radiyallahu anha demistir ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam makadini uc sefer yikardi." Ibnu Omer de soyle demistir:
"Bunu biz de yaptik ve makadi su ile yikamayi bir sifa ve temizlik vasitasi bulduk."

KAPLARIN ORTULMESI

6068 - Hz. Aise anlatiyor: "Ben Resulullah icin geceleyin, uzeri ortulu uc kap hazirlardim; birisi abdesti icin, birisi misvak icin, biri de icmesi icin."

6069 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, ne abdest suyu (hazirlama ve dokme isini) ne de sadaka dagitma isini baskasina birakmaz, bizzat yapardi."


6070 - Hz. Aise anlatiyor: "Ben ve Resulullah aleyhissalatu vesselam ikimiz de tek bir kapta(ki suda)n abdest alirdik. Bundan once suya kedinin degdigi de olurdu."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
loading...