Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6201-6210 )

KIRAATA NE ILE BASLANIR?
6201 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam namazin kiraatini "Elhamdulillahi Rabbi'l-alemin..." ile baslatirdi."

CUMA GUNU SABAH NAMAZINDA KIRAAT

6202 - Mus'ab Ibnu Sa'd'in babasi Sa'd Ibnu Ebi Vakkas ve Ibnu Mes'ud radiyallahu anhum'un anlattiklarma gore: "Resulullah aleyhissalatu vesselam cuma gunu sabah namazinda "Elif-lam-mim tenzil ve Hel eta a'le'l-Insan" surelerini okurdu."

OGLE VE IKINDIDE KIRAAT

6203 - Ebu Sa'idi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'inashabindan Bedir savasina katilanlardan otuz tanesi toplanarak aralarinda: "Gelin,Resulullah'in namazda sessiz okudugu kiraatin kac ayet oldugunu kiyaslayarak tesbit edelim" dediler. Bu hususta iki kisi bile ihtilaf etmedi. Aleyhissalatu vesselam'in ogle namazinda okudugu ayetin miktarini kiyas suretiyle hesaplayip otuz ayet kadar oldugunu tesbit ettiler. Ikinci rekatte okudugu bunun yarisi kadardi. Ayni olcumu ikindi namazi icin de yaptilar. Ikindinin kiraati oglenin son iki rekatindaki kiraatin yarisi kadardi."

AKSAM NAMAZINDA KIRAAT

6204 - Ibnu Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam aksamnamazinda "Kul ya eyyuhe'l-kafirun" ve "kul huvallahu ahad" surelerini okurdu."

IMAMIN ARKASINDA KIRAAT

6205 - Ebu Said radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ister farz ister nafilelerde olsun her rekatte "elhamdulillahi Rabbi'l-alemin" suresi ilebir baska sure okumayanin namazi namaz degildir."

6206 - Amr Ibnu Su'ayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullahaleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Icinde Fatiha suresi okunmayan her namaz noksandir, noksandir."

6207 - Ebu'd-Derda radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Bir adam kendisine: "Namazda imam okurken ona uyan kimse de Kur'an'dan okur mu?" diye sormus, o da su cevabi vermistir: "Bir adam, Aleyhissalatu vesselam'a her namazda kiraat var mi ?" diye sormuutu da Aleyhissalatu vesselam'dan: "Evet!" cevabini almisti. Bunun uzerine cemaatten biri de: "Bu vacip oldu" demisti."

6208 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Kim imama uymus ise, imamin kiraati onun da kiraatidir" buyurdular."

AMIN'I CEHREN SOYLEMEK

6209 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Insanlar amin demeyi terkettiler. Halbuki Resulullah aleyhissalatu vesselam, namazda "gayri'l magdubu aleyhim ve la'd-dallin" deyince amin derdi, bunu on saftakiler isitirdi, sonra mescid amin sesiyle dalgalanirdi."


6210 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in "Ve la'd-dallin" deyince amin dedigini isittim."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6201-6210 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.