Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6331-6340 )

6331 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Ramazan ve Kurban bayrami (musallaya) cikti. Orada ayakta hutbe okudu, sonra bir miktar oturdu, tekrar kalkti (ikinci hutbeyi okudu)."

BAYRAM NAMAZINDAN ONCE VE SONRA NAMAZ

6332 - Amr Ibnu Su'ayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullahaleyhissalatu vesselam hicbir bayramda bayram namazindan once ve sonra (nafile) namaz kilmamistir (bayram namaziyla kilinan sunnet namaz yoktur.)"

6333 - Ebu Saidi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bayram namazindan once hicbir namaz kilmazdi. Evine donunce iki rek'at namaz kilardi."

BAYRAM NAMAZINA YAYA GITMEK

6334 - Sa'd el-Karaz ve Ibnu Omer radiyallahu anhum anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatuvesselam bayram namazina yuruyerek gider, yuruyerek donerdi."

BAYRAMA GIDERKEN BIR YOLU, DONERKEN BASKA BIR YOLU TAKIP ETMEK

6335 - Sa'd el-Karaz radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bayramnamazlarina giderken Sa'id Ibnu Ebi'l-As'in mahallesinden gecer, sonra cadirlarin bulundugu yerden gecer, namaz donusunu baska bir yoldan yapar, Beni Zurayh'ten Ammar Ibnu Yasir'in evine, oradan Ebu Hureyre'nin mahallesine, oradan Balat'a gecerek (evine gelirdi)."

6336 - Ebu Rafi'radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bayram namazina yaya olarak gider, donusu de, gittiginden baska bir yolla yapardi."

BAYRAMDA TAKLIS (CALGI)

6337 - Amir rahimehullah anlatiyor: "Iyaz el-Es'ari, Enbar'da bir bayram namazinda hazirbulunmustu. Soyle dedi: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaninda taklis yapildigi gibi sizi niye taklis yapar gormuyorum?"

6338 - Kays Ibnu Sa'd radiyallahu anhuma anlatiyor: "(Resulullah aleyhissalatu vesselam'invefatindan sonra) O 'nun sagliginda mevcut olan her seyi gordum, ancak biri haric. Gormedigim bu sey de, Ramazan bayraminda onun icin yapilan taklisdir."

BAYRAMDA HARBE SUTRE OLABILIR

6339 - Hz. Enes anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Musalla'da bir harbeyi sutreyaparak bayram namazi kildi."

KADINLAR BAYRAM NAMAZINA GIDER


6340 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, her iki bayramda da kizlarini ve hanimlarini (musallaya) cikarirdi."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6331-6340 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.