Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7031-7040 )

7031 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kadinlarin eteklerinin (erkeginkinden fazla uzunlugu) hakkinda: "Bir karis" demisti. Aise kendisine: "Bu durumda, yururken bacaklari (etekten disari cikar" dedim. Aleyhissalatu vesselam: "Oyleyse bir zira' olsun!" buyurdular."

SIYAH SARIK

7032 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Fetih gunu, Mekke'ye basinda siyah bir sarik oldugu halde girdi."

IPEKLI GIYMEK, ALTIN TAKINMAK KADINLARA HELAL

7033 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun) yanimiza geldiler. Bir elinde ipek bir elbise, diger elinde de altin vardi: "Iste bu iki sey ummetimin erkeklerine haramdir, kadinlara helaldir" buyurdular."

KIRMIZI RENKLI ELBISE ERKEGE MEKRUHTUR

7034 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam mufeddem elbiseyi yasakladi."
Ravi Yezid demistir ki: "Ben (hadisi bana rivayet eden) Hasan Ibnu Suheyl'e "Mufeddem nedir?" diye sordum. Dedi ki: "Usfur ile kiyasiya boyanmis (kipkirmizi olmus) kumastan elbisedir."

SOHRET ELBISESI

7035 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatiu vesselam buyurdular ki: "Kim (dunyada, dikkatleri uzerine ceken) sohret elbisesi giyerse, Allah, alcaltacagi gun alcaltincaya kadar, o kimseden yuz cevirir (rahmet nazariyla bakmaz)."

MEYTE (MURDAR OLEN) HAYVANLARIN DERISI

7036 - Selman radiyallahu anh anlatiyor: "Ummuhatu'l-mu'mininden birinin bir davari vardi. Hayvan oldu. Resulullah aleyhissalatu vesselam, hayvanin olusunun yanindan gecti ve: "Sahibi bunun derisinden istifade etseydi, kendine bir zarar (gunah) gelmezdi" buyurdu."

AYAKKABILARIN SEKLI

7037 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in ayakkabisinin, tasmasi cift olan iki askisi (parmak arasindan gecen tasmasi) vardi."

TEK AYAKKABI ILE YURUME

7038 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sizden kimse ayakkabi veya mestin sadece bir tekini giymis olarak yurumesin, iki tekini birden cikarsin veya ikisini birden giyerek yurusun."

AYAKKABIYI AYAKTA GIYMEK

7039 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, kisinin ayakkabilarini ayakta giymesini yasakladi."

SAC VE SAKALI SIYAHA BOYAMA


7040 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Ebu Kuhafe, Fetih gunu Resulullah aleyhissalatu vesselam'a getirilmisti. Saclari kopuk gibi bembeyazdi. Aleyhissalatu vesselam: "Bunu hanimlarindan birine goturun(de bunun sac ve sakalinin rengini) degistirsin. Fakat siyah(a boyamak)tan da kacininiz" buyurdular."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
loading...