Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7141-7150 )

YAGMA YASAKTIR

7141 - Sa'lebe lbnu'l-Hakem radiyallahu anh anlatiyor: "(Bir gazvede) dusmanin koyun surusune rastlamistik. Hemen yagmaladik ve tencereleri kurduk. Resulullah aleyhissalatu vesselam tencerelerimizin yanindan gecti (ve onlari gordu). Kaldirmamizi emretti. Derhal hepsini devirdik. Sonra: "Yagma helal degildir" buyurdu."

MUSLUMANA SOVMEK FISKTIR

7142 - Ebu Hureyre ve Ibnu Ebi Vakkas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Muslumana sebbetmek (sovmek) fisktir, oldurmek de kufurdur."

BIRBIRINIZI BENDEN SONRA OLDURMEYIN

7143 - Sunabih el-Ahmesi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bilesiniz! Havz(-i kevser)e ilk geleniniz ben olacagim ve ben diger ummetlere karsi coklugunuzla ovunecegim. Benden sonra birbirinizi oldurmeyin."

MUSLUMANLAR ALLAH'IN ZIMMETINDE (GARANTISINDE)DIR

7144 - Ebu Bekri's-Siddik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sabah namazini kim kilarsa, o Allah'in zimmetindedir. Allah'in bu garantisini ihlal etmeyin. Kim onu oldururse, Allah, yuzustu cehenneme atincaya kadar oldurenin pesini birakmaz."

7145 - Semure Ibnu Cundeb radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim sabah namazini kilarsa, Allah'in garantisi altindadir."

7146 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mu'min, Allah katinda, birkisim meleklerden daha kiymetlidir."

ASABIYET

7147 - Fuseyle'nin babasi (Vasile Ibnu'l-Eska) radiyallahu anh anlatiyor: "Ey Allah'in Resulu dedim, kisinin kavmini sevmesi, (merdud olan) asabiye midir?"
"Hayir buyurdular, asabiye, kisinin zulumde kavmine yardimci olmasidir."

SEVADU'L-A'ZAM (EKSERIYET)

7148 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ummetim dalalet (batil) uzerinde toplanmaz. Oyleyse bir ihtilaf gorunce, size cogunlugu iltizam etmenizi tavsiye ederim.

7149 - Hz. Mu'az Ibnu Cebel radiyallahu anh anlatiyor: "Bir gun, Resulullah aleyhissalatu vesselam, bir namaz kilmis ve namazi cok uzatmisti. Namazdan cikinca biz: "Ey Allah'in Resulu! Bugun namazi cok uzattiniz!" dedik. Su aciklamayi yaptilar: "Ben bugun, bir umit ve korku namazi kildim. Ben (namazda) aziz ve celil olan Allah'tan ummetim icin uc sey talep ettim. Allah bunlardan ikisini verdi, birini vermedi. Ben Allah'tan ummetime, kendileri disinda bir dusman musallat etmemesini talep ettim, bu talebimi kabul etti. Allah'tan ummetimi (eski ummetler gibi) toptan suda bogarak helak etmemesini talep ettim. Allah bunu da kabul etti. Allah'tan ummetimin kendi aralarinda savasmamalarini talep ettim, Allah bunu reddetti."


7150 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Benden sonra ummetim icerisinde) fitneler olacak. O fitnelerde, kisi mu'min olarak sabahlar, kafir olarak aksamlar, Allah'in ilimle ihya ettikleri haric."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
loading...