Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7151-7160 )

FITNEDE TESEBBUT (DIKKATLI, SABIRLI OLMA)

7151 - Muhammed Ibnu Mesleme radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:"Surasi muhakkak ki, bir fitne, bir ayrilik ve bir ihtilaf olacak. Bu durum gelince, Uhud'a kilincinla git! Kirilincaya kadar onu (tasa) cal. Sonra evinde otur. Hatta sana gunahkar bir el veya olum gelinceye kadar (evinden cikma)."
Nitekim (haber verilen bu fitne) cikti ve ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in soyledigini yaptim."

IKI MUSLUMAN BIRBIRINE KILIC CEKERSE

7152 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir keresinde): "Iki musluman birbirlerine kilic cekerlerse katil de maktul de cehennemdedir" buyurmuslardi. Orada bulunanlar: "Ey AIlah'in Resulu! Katili anladik, cehennemdedir; ya maktulun sucu ne?" dediler.
"Cunku, o da kardesini oldurmek istemisti" buyurdular."

7153 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mertebe itibariyle insanlarin Kiyamet gunu Allah indinde en kotusu, ahiretini, baskasinin dunyasi icin helak eden kuldur."

FITNEDE DILI TUTMAK

7154 - Abdullah Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Fitneden kacinin! Cunku o esnada dil, (tesir bakimindan) kilic darbesi gibidir."

7155 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surasi muhakkak ki: Kisi, (bazan) Allah'in gazabina sebep olan bir kelam eder, kendisi o sozde bir mahzur gormez. Ama o soz sebebiyle, cehennem atesinin yetmis yillik dibine iner."

7156 - Ebu's-Sa'sa' rahimehullah'in anlattigina gore, "Ibnu Omer radiyallahu anhuma'ya: "Biz umeranin yanlarina girer, bir cesit konusuruz, yanlarindan cikinca da bir baska cesit konusuruz" denilmisti. Onlara "Biz bunu, Resulullah aleyhissalatu vesselam zamaninda munafiklik addederdik" dedi."

ISLAM GARIB BASLADI

7157 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surasi muhakkak ki Islam garib (esine rastlanmadik bir sekilde) basladi tekrar gariblige avdet edecek. Gariblere ne mutlu."

FITNEDEN KIMLER SALIM OLABILIR

7158 - Hz. Omer radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Bir gun Resulullah aleyhissalatu vesselam'in mescidine gitmistir. Orada Hz. Muaz Ibnu Cebel radiyallahu anh'i Aleyhissalatu vesselam'in kabrinin dibinde oturmus aglar bulmus ve: "Nicin agliyorsun?" diye sormustur. Hz. Mu'az: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan isitmis oldugum bir hadis sebebiyle" demis ve Resulullah aleyhissalatu vesselam'in hadisini okumustur: "Surasi muhakkak ki riyanin azi dahi sirktir. Kim Allah'in velisine dusmanlik yaparsa suphesiz Allah ile savasmaya cikmis olur. Allah itaatkar, takva sahibi ve halktan uzak duran oyle (kendi halinde) kullarini gercekten sever ki, onlar gorunmedikleri zaman aranmazlar (ehemmiyet verilmedikleri icin, yokluklari kimsenin dikkatini cekmez), hazir bulunduklari zaman (da meclislere, ciddi mesguliyetlere) cagirilmazlar, taninmazlar. Kalpleri piril piril hidayet kandilleridir. (Onlari hicbir sey sekke supheye atamaz.) Her muskil meselenin, agir belanin altindan kalkarlar."

7159 - Abdullah Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: 'Insanlar, icerisinde bir tane iyisini bulamayacagin yuz deve(lik bir suru) gibidirler."

UMMETLERIN AYRILMASI

7160 - Avf Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Yahudiler yetmisbir firkaya bolunduler, onlardan sadece bir firka cennetliktir, yetmis firka cehennemliktir. Hiristiyanlar ise yetmisiki firkaya bolunduler. Bunlardan da yetmisbir firka cehennemliktir, sadece biri cennetliktir. Muhammed'in nefsi elinde olan Zat-i Zulcelal'e yemin olsun! Benim ummetim yetmisuc firkaya bolunecek, bunlardan biri cennetlik, yetmisikisi cehennemliktir."

"Ey Allah 'in Resulu! Cennetlikler kimlerdir?" diye sorulmustu. "Onlar, cemaattir" buyurdular."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
loading...