Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7181-7190 )

7181 - Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Islam'i yasama) isi gittikce zorlasacak. Dunya da (gercek muslumanlara) gittikce sirt cevirecek. Insanlarin da cimriligi artacak. Kiyamet ancak serirlerin tepesine kopacak. Mehdi, Hz. Isa'dan baskasi degildir."

KIYAMET ALAMETLERI

7182 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Firat nehri, altindan bir dagi ortaya cikarmadikca Kiyamet kopmayacaktir. Insanlar o altin sebebiyle oldurulecek. Oyle ki on insandan dokuzu oldurulecektir."

7183 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mal dolup tasmadikca, fitneler zuhur etmedikce ve herc (haksiz, sebepsiz oldurmeler) artmadikca Kiyamet kopmayacaktir." Orada bulunanlar: "Herc nedir, ey Allah'in Resulu?" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Oldurmedir! Oldurmedir! Oldurmedir!" diye uc kere tekrar etti."

KUR'AN VE (DINLE ILGILI) ILIMLERIN YOK OLMASI

7184 - Ziyad Ibnu Lebid radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir sey anlatarak: "Iste bu sey, ilmin gitme anlarinda olur" buyurdu. Ben: "Ey Allah'in Resulu! Bizler Kur'an'i okur oldugumuz, evladlarimiza da okuttugumuz, evlatlarimiz da kendi evlatlarina okutur olacaklari halde ilim nasil gider (kaybolur)?" dedim. Aleyhissalatu vesselam:
"Anasiz kalasica Ziyad! Ben seni, Medine'nin en fakihlerinden biri bilirdim. Su, (gozumuzun onundeki) yahudi ve hiristiyanlar kitaplari olan Tevrat ve Incil'i okuduklari halde onlarin icinde bulunanlarla amel ediyorlar mi? (Demek ki keramet okumada degil, okunani hayata gecirmekte, yasamakta ve tatbik etmektedir)" buyurdular."

7185 - Huzeyfe Ibnu'I-Yeman radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
Elbisenin naksi silinip gittigi gibi Islam da silinip gidecek. Oyle ki oruc nedir, namaz nedir, hacc nedir, sadaka nedir? bilinemeyecek. Bir gecede AIlah'in kitabi goturulecek, ondan yeryuzunde hicbir sey kalmayacak. Cok yasli ihtiyar erkek ve kadinlardan birkisim insanlar sag kalip: "Biz babalarimiza la ilahe illallah kelimesi uzerine yetistigimiz icin bu kelimeyi soyleriz" diyecekler."
Huzeyfe bu hadisi anlatinca orada bulunan Sila radiyallahu anh kendisine: "O yaslilar namaz nedir, oruc nedir, hacc nedir, sadaka nedir bilmezken "La ilahe illallah" kelimesi onlara bir fayda saglar mi?" dedi. Huzeyfe (bu soze) cevap vermedi. Ama Sila bu sorusunu uc kere tekrarladi.. Her seferinde Huzeyfe onun sorusuna cevaptan kacindi. Sonunda ucuncu tekrar uzerine Sila'ya yonelerek: "Ey Sila kelime-i tevhid onlari (hic olsun ebedi) cehennemden kurtarir" dedi ve bunu uc kere tekrar etti."

EMANETIN GIDISI

7186 - Ibnu Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Aziz ve celil olan Allah, bir insan helak etmek istedi mi, ondan once hayayi ceker alir. Hayasi bir kere gitti mi sen ona artik herkesin nefretini kazanmis bir kimse olarak rastlarsin. Herkesin nefretini kazanmis olarak rastladigin kimseden emanet cekilip alinir (artik o, guvenilmeyen, kuskulu kisidir). Kisiden emanet (guven) cekilip alininca ona artik hep hain ve herkesce hain bilinen biri olarak rastlarsin. Ona hep hain ve hiyanetle bilinen biri olarak rastladin mi, sira ondan merhametin cekip cikarilmasina gelmistir. Ondan rahmetin cikarildigi vakit artik ona (Allah'in rahmetinden) kovulmus, lanetlenmis olarak rastlarsin. Ona sen kovulmus, lanetlenmis olarak rastlayinca ondan Islamiyet bagi cozulup atilir."

KIYAMETIN BUYUK ALAMETLERI

7187 - Hz. Enes Ibnu Ma'lik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Su alti seyden once (ahirete bakan) iyi ameller islemekte acele edin: "Gunesin battigi yerden dogmasi, Duhan, dabbetu'l-arz,Deccal, herbirinize mahsus olan olum ve (sizin salih amelinize mani olacak) amme hizmeti."

7188 - Ebu Katade radiyallahu anh arilatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Kiyametin buyuk) alametleri ikiyuz (senesin)den sonra gelecektir."

7189 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ummetim bes tabakadir: Ilk kirk yil, hayir ve takva ehlidir. Bunu takip edenler yuzyirmi yilina kadardir. Bunlar merhamet sahibi, sila-i rahme deger veren kimseler olacak. Sonra yuzaltmis yilina kadar olanlar birbirlerine sirt cevirirler, aralarindaki (kardeslik baglarini) koparirlar. Sonra da birbirlerini oldurme devri gelir. O devirde kurtulus isteyin, kurtulus!"
Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ummetim bes tabakadir. Her tabaka kirk yildir. Benim tabakam ve ashabimin tabakasi ilim ve iman ehli insanlarin tabakasidir. Ikinci tabaka kirk ile seksen yili arasindaki (insanlarin) tabakasidir, bunlar hayir ve takva ehli insanlardir..." (Hz. Enes, sonra hadisi yukaridaki sekilde tamamladi.)"


7190 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kiyametin kopmasina yakin (bazi insanlar gunahlari sebebiyle) "mesh"e (hayvan suretine cevrilme), "hasf"e (yere batma) ve "kazf'e (taslanma azabi) ugrayacaktir."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
loading...