Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7251-7260 )

7251 - Seddad Ibnu Evs radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ummetim hakkinda en ziyade korktugum sey, Allah'a sirktir. Bu sozumle, ummetimin donup de tekrar gunese veya kamere veya puta tapacaklarini demek istemiyorum. Fakat beni korkutan sey, Allah'tan baskasi icin yapacaklari ameller ve (spor maksadiyla kilinan namazda, sihhat niyetiyle tutulan oructa oldugu uzere, amellerde Allah rizasindan baska maksatlari on plana getirme gibi) gizli arzulardir."

7252 - Ebu Saidi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Her kim (ibadetini gosteris icin) halka isittirirse, Allah o kimseyi (yani gayesini halka) isittirir ve kim (ibadetinde) riyakarlik ederse Allah onun riyakarliginin cezasini (dunyada) verir."

HASED

7253 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Hased (cekememezlik) hayirlari yer bitirir, tipki atesin odunu yeyip tukettigi gibi. Sadaka hatalari sondurur, tipki suyun atesi sondurmesi gibi. Namaz, mu'minin nurudur. Oruc atese karsi perdedir."

BAGY (ZULUM VE KOTU MUAMELE)

7254 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sevabi en cabuk gelen hayirli amel mahlukata iyilik ve sila-i rahimdir. Cezasi en cabuk gelen kotu amel de bagy (mahlukata kotu muamele, zulum) ve sila-i rahm'i kesmektir."

7255 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Bana "mutevazi olun, birbirinizin hukukuna tecavuz etmeyin" diye Allah Teala hazretleri vahiyde bulundu" buyurdular."

VERA' VE TAKVA

7256 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a: "En efdal insan kimdir?" diye sorulmustu. "Kalbi mahmum (pak), dili dogru sozlu olan herkes" buyurdular. Ashab: "Dogru sozlulugun ne demek oldugunu biliyoruz. Mahmumu'l-kalb ne demektir?" diye sordu.
"(Mahmum kalb), Allah'tan korkan tertemiz kalptir, icinde gunah yoktur, zulum yoktur, kin yoktur, hased yoktur" buyurdular."

7257 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ey Ebu Hureyre, vera sahibi ol (harama goturme suphesi olan seylerden de kacin) ki insanlarin Allah'a en iyi kulluk edeni olasin! Kanaatkarligi esas al ki insanlarin Allah'a en iyi sukredeni olasin. Nefsin icin sevdigini insanlar icin de sev ki (kamil) mu'min olasin. Sana komsu olanlara iyi komsuluk et ki (kamil bir) musluman olasin. Gulmeyi az yap, zira cok gulmek kalbi oldurur."

7258 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Tedbir gibi akil yoktur. Sakinmak gibi vera' yoktur. Iyi huy gibi haseb (itibar vesilesi) yoktur."

7259 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ben bir kelime -Osman dedi ki: "Bir ayet"- biliyorum. Eger insanlarin hepsi onu tutsaydilar hepsine kafi gelirdi."Ashab: "Ey Allah'in Resulu, bu hangi ayettir?" dediler, Aleyhissalatu vesselam: "Ve kim Allah'tan korkarsa, AIIah o kimseye (darliktan genislige) bir cikis yolu ihsan eder" (Talak 2) ayetini okudu."

KISIYI IYI SIFATLARIYLA ANMA

7260 - Ebu Zuheyr es-Sakafi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bize, Nebavet veya Benavet'te -ravi dedi ki: Benave, Taif'te bir yerdir- hitapta bulundu ve dedi ki: "Cennet ehlini cehennem ehlinden tefrik edip bileceginiz zaman yakindir." Ashab: "Ne ile bilecegiz ey Allah'in Resulu?" dediler. Resulullah aleyhissalatu vesselam acikladi:

"(Kisiler hakkinda yapacaginiz iyilikle anma ve kotulukle anma suretiyle, sizler, birbirinize karsi Allah'in sahitlerisiniz, (sizin hayirla yadettikleriniz cennetliktir, zemmederek, kotuluyerek andiklariniz da cehennemliktir)."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
loading...