Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7271-7280 )

7271 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah, kulunun tevbesine su adamin sevinmesinden daha cok sevinir (yani razi olur): Adam yolculuk halindedir. Bir susuz colde bindigi devesini kaybetmistir, onu aramaya koyulur. Sonunda aramalari adami cidden yorup aciz birakinca (susuzluk ve sicaktan oldugu yerde olmek uzere, yere yatar), elbisesini basina cekip ortunur. Iste kendisi o halde iken, devesini kaybettigi yerde hayvanin ayak seslerini duyar. Yuzunden ortuyu kaldirir ve karsisinda devesini gorur."

7272 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Gunahtan tevbe eden, bir gunah islememis gibidir."

7273 - Ibnu Makil anlatiyor: "Babamla birlikte Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh'in yanina girdim. Bu ziyaret sirasinda o: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in "pismanlik tevbedir" dedigini nakletti. Babam: "Aleyhissalatu vesselam'dan bunu bizzat isittin mi?' diye sordu. Abdullah: "Evet!" dedi."

7274 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anh arilatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri, kulun tevbesini, can bogaza gelmedikce kabul eder."

OLUMU HATIRLAMAK

7275 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam ile birlikte idim. Ensardan bir zat gelerek Aleyhissalatu vesselam'a selam verdi. Sonra da: "Ey Allah'in Resulu! Mu'minlerin hangisi en faziletlidir?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Huyca en iyisidir!" buyurdular. Adam: "Mu'minlerin hangisi en akillidir?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Olumu en cok hatirlayandir ve olumden sonra en iyi hazirligi yapandir. Iste bunlar en akilli kimselerdir" buyurdular."

7276 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Birinizin eceli bir yerde oldugu zaman ihtiyac onu oraya sicratir. Sonra kalan omrunun sonuna varinca aziz ve celil olan Allah onun ruhunu orada alir. Kiyamet gunu, o yer: "Ey Rabbim! Iste bu, bana emanet ettigin (cesed)dir!" der."

7277 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Olu kabre konulur. Salih kisi, kabrinde korkusuz ve endisesiz oturtulur. Sonra kendisine: "Hangi dinde idin?" denilir. "Islam dinindeydim" der. "Su adam nedir?" denilir. "O, Allah'in Resulu Muhammed'dir, bize Allah indinden acik deliller getirdi, biz de onu tasdik ettik" der. Ona: "Allah'i gordun mu?" denilir. O: "Allah'i gormek hic kimseye mumkun ve muvafik degildir" der. Bu safhadan sonra cehenneme dogru bir delik acilir. Oraya bakar, ates alevlerinin birbirini kirip yok etmeye calistigini gorur. Kendisine: "Allah'in seni korudugu atese bak!" denilir. Sonra ona cennet cihetinden bir delik acilir ve onun guzelliklerine ve icinde bulunan (nimet)lere bakar. Kendisine: "Iste senin makamin!" denilir ve yine ona: "Sen bunlar hususunda yakin (kesin iman) sahibi idin. Bu iman uzere oldun, bu iman uzere yeniden diriltileceksin insaallah!" denilir.
Kotu adam da kabrinde korku ve endise ile oturtulur. Kendisine: "Hangi dinde idin?" diye sorulur. "Bilmiyorum" diye cevap verir. Kendisine: "Bu adam kimdir?" denilir. Halki dinledim, bir seyler soyluyorlardi, onu ben de soyledim" der. Ona cennet cihetinden bir delik acilir. Cennetin guzelliklerine, icinde bulunan nimetlerine bakar. Ona: "Allah'in senden uzaklastirdigi su cennete bak!" denilir. Sonra ona cehenneme dogru bir delik acilir. Oraya bakar. Alevlerin birbirini yeyip yoketmekte oldugunu gorur. Ona: "Iste makamin burasidir. Sen cehennemin varligi hususunda sekk (ve inkar) icerisinde idin, bu sekk uzere oldun ve bu sekk uzere diriltileceksin insaallah!" denilir."

7278 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Mu'min) olu, kabre girdimi, gunes batisindaki haliyle ona temsil edilir. Bunun uzerine olu oturup ellerini gozlerine surer ve: "Beni birakiniz namaz kilayim" der."

7279 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surun iki sahibinin ellerinde iki boynuz bulunur. Ne zaman (uflemekle) emrolunacaklarini dikkatle gozleyip dusunurler."

7280 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Yahudilerden bir adam Medine carsisinda: "Hz. Musa'yi insanlar uzerine secen Zat'a yemin olsun!"demisti. Ensardan bir zat elini kaldirip herife bir tokat indirdi.

"Demek boyle dersin ha! Ustelik Resulullah aleyhissalatu vesselam aramizda oldugu halde!" dedi. Durum Resulullah aleyhissalatu vesselam'a anlatildi. Aleyhissalatu vesselam: "Aziz ve celil olan Allah buyurmustur ki: "Sura ufurulur ve Allah'in dilediklerinden baska goklerde kim var, yerde kim varsa dusup olur. Sonra bir daha sura uflenir ve onlar kabirlerinden kalkip bakisirlar" (Zumer 58). Ben, basini ilk kaldiran olacagim. Ben, arsin ayaklarindan birini tutan Hz. Musa aleyhisselam ile karsilasirim. Bilemem, o basini benden oncemi kaldirdi, yoksa o, Allah'in carpilip yikilmaktan istisna tuttuklarindan midir? Kim de: Ben Yunus Ibnu Metta'dan daha hayirliyim (ustunum) derse suphesiz yalan soylemis olur."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
loading...