Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6061-6070 )

6061 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "ResuIullah aleyhissalatu vesselam bir defasinda dag yoluna saparak kucuk abdest bozdu. Abdest bozarken, (yere yaklasarak nazarlara ve sicrantilara karsi ihtiyat maksadiyla bacaklarini oyIe acti ki) uyluk kemikleri yerlerinden ayrilacak diye icimden ona acima gecti."

DURGUN SUYA AKITMAMALI

6062 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sizden kimse (akar olmayan)durgun suya kucuk abdestini bozmasin."

SIDIK SICRANTISI

6063 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kabir azabinin cogu sidik sebebiyledir."

BEVLEDENE (AKITANA) SELAM VERILMEZ

6064 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam, Resulullah aleyhissalatu vesselam bevlederken, yanindan gecti ve selam verdi. Aleyhissalatu vesselam, selamina karsilik vermedi. Isi bitince, ellerini yere vurup teyemmum etti, sonra selama mukabelede bulundu."

6065 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kucuk abdest bozmakta iken bir adam yanina geldi ve selam verdi. Resulullah ona: "Beni bu halde gorunce selam verme! Zira sen bu durumda selam da versen ben senin selamina mukabele etmem!" buyurdular."

SU ILE ISTINCA

6066 - Ebu Sufyan radiyallahu anh anlatiyor: "Bana Ebu Eyyub el-Ensari, Cabir Ibnu Abdillah, Enes Ibnu Malik haber verdiler ki, Tevbe suresinin 108. ayeti -ki meal-i serifi soyledir: "Orada maddi ve manevi pisliklerden temizlenmeyi seven kimseler vardir. Allah da cokca temizlenenleri sever"- nazil oldugu vakit Resulullah: "Ey Ensar cemaati! Allah sizi temizlik hususunda ovmektedir, (bu ovguye sebep olan) temizliginiz nedir?" diye sordular. Onlar da:
"Biz namaz icin abdest aliriz, cunubluge karsi yikaniriz, su ile de istinca yapariz!" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Ovgu iste bunun icin! Buna devam edin!" buyurdular."

6067 - Hz. Aise radiyallahu anha demistir ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam makadini uc sefer yikardi." Ibnu Omer de soyle demistir:
"Bunu biz de yaptik ve makadi su ile yikamayi bir sifa ve temizlik vasitasi bulduk."

KAPLARIN ORTULMESI

6068 - Hz. Aise anlatiyor: "Ben Resulullah icin geceleyin, uzeri ortulu uc kap hazirlardim; birisi abdesti icin, birisi misvak icin, biri de icmesi icin."

6069 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, ne abdest suyu (hazirlama ve dokme isini) ne de sadaka dagitma isini baskasina birakmaz, bizzat yapardi."


6070 - Hz. Aise anlatiyor: "Ben ve Resulullah aleyhissalatu vesselam ikimiz de tek bir kapta(ki suda)n abdest alirdik. Bundan once suya kedinin degdigi de olurdu."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6061-6070 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.