Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6251-6260 )

ON SAFIN FAZILETI

6251 - Bera Ibnu Azib ve Abdurrahman Ibnu Avf radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullahaleyhissalatu vesselam'in soyle soyledigini isittim: "Allah ve melekleri ilk safta namazkilanlara salat ederler."

KADINLARIN SAFLARI

6252 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatuvesselam buyurdular ki: "Erkeklerin saflarinin en hayirlisi en ondeki saftir, en hayirsizida en arkadakidir. Kadinlarin saflarinin en hayirlisi en geride olanidir, en kotusu de en onde olanidir."

SUTUNLAR ARASINDA SAF

6253 - Kurre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam zamaninda,sutunlar arasinda saf teskil etmekten men edilir, sutunlarin oldugu yerden kovulurduk."

SAFIN GERISINDE TEK DURULMAZ

6254 - Ali Ibnu Seyban anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gitmek uzerekavmimizin yola cikardigi heyet olarak yola cikip Resulullah'in yanina geldik. Ona biat ettik, arkasinda namaz kildik. Sonra arkasinda bir baska namaz daha kildik. Namaz bitmisti. Safin gerisinde tek basina namaz kilan birini gordu. Aleyhissalatu vesselam, adam gidecegi zaman yaninda durarak: "Namazina (yeniden) yonel! Cunku safin gerisinde tek basina kilinin namazi yoktur!" buyurdu."

SAFIN SAG TARAFI

6255 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a: "Caminin sol kismi (cemaatsiz) bos kaldi" denmisti. Aleyhissalatu vesselam: "Mescidin sol kismini ihya edene iki kat sevap vardir!" buyurdular."

KIBLE

6256 - el-Bera radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'la birlikteBeytu'l Makdis'e dogru onsekiz ay namaz kildik. Medine'ye girisinden iki ay sonra kibleistikameti Ka'be'ye cevrildi. Resulullah aleyhissalatu vesselam, Beytu'l Makdis'emuteveccihen namaz kilarken yuzunu cokca semaya ceviriyordu: Allah Teala hazretleri, Peygamberinin kalbinden geceni yani, Ka'be'ye yonelme arzusunu bildi.
Bir gun Cebrail aleyhisselam (goge dogru) yukseldi. Resulullah aleyhisalatu vesselam, o yerle gok arasinda yukselirken onu gozuyle takip etmeye basladi, onun nasil bir vahiy getirecegini gozetliyordu. Derken aziz ve celil olan Allah"Biz senin yuzunun goge dogru cevrilip durdugunu goruyoruz..." (Bakara 144) ayetini indirdi. Biz, Beytu'l-Makdis'e dogru farzin iki rek'atini kilmis tam rukuda iken, bir adam gelip: "Kible, Ka'be'ye dogru cevrilmistir!" haberini getirdi. Derhal yonlerimizi cevirdik. Namazimizi yenilemeyip kildigimiz kismin devamini tamamladik. Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Ey Cibril! Beytul-Makdise dogru kildigimiz namazlarimizin hali ne olacak?" diye sordu. Bunun uzerine de, Allah Teala hazretleri: "Allah sizin (daha once Beytu'l-Makdis'e dogru kildiginiz) namazlari zayi etmeyecektir" (Bakara 143) ayetini inzal buyurdu."

TAHIYYETU'L-MESCID

6257 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biriniz mescide girince iki rek'at namaz kilmadan oturmasin."

NAMAZ KILARKEN TUKURULMEZ

6258 - Hz. Huzeyfe radiyallahu anh'in anlattigina gore, Sebese Ibnu'r-Rib'iyy'in onunetukurdugunu gormus ve: "Ey Sebese! onune tukurme, zira Resulullah, aleyhissalatu vesselam bundan yasaklamis ve: "Kisi namaza durdugu vakit Allah Teala hazretleri ona vechinden yonelir" buyurmustur dedi."

SECCADE UZERINDE NAMAZ

6259 - Amr Ibnu Dinar rahimehullah anlatiyor: "Ibnu Abbas radiyallahu anhuma Basra'da halisi uzerinde namaz kildi, sonra arkadaslarina Resulullah aleyhissalatu vesselam'in, halisi uzerinde namaz kildigini soyledi."

SICAKTA-SOGUKTA ELBISEYE SECDE


6260 - Abdullah Ibnu Abdirrahman radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatuvesselam bize geldi ve Beni Abdileshel mescidinde bize namaz kildirdi. Secde edinceellerini elbisesinin uzerine koydugunu gordum.



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6251-6260 ) -Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.

Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.