Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6271-6280 )

NAMAZI TERKEDEN

6271 - Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Resulullah aleyhissalatuvesselam soyle buyurmuslardir: "Kulla sirk arasinda sadece namazin terki vardir. Onuterketti mi sirke dusmus demektir."

CUMANIN FARZIYYETI

6272 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatuvesselam (bir gun) bize hitap etti ve dedi ki: "Ey insanlar! Olmezden once Allah'a tevbe edin. (Musibet hastalik, yaslilik gibi) agir mesguliyetlere dusmezden once salih ameller islemede acele edin. Cok zikir ederek, gizli ve acik cok sadaka vererek Allah'a karsi uzerinizdeki borcu odeyin ki bol rizka, ilahi nusrete ve islah-i hale mazhar olasiniz. Bilesiniz Allah, benim icinde bulundugum su makamda, su gunde, su ayda, bu yildan Kiyamet'e kadar devam etmek uzere Cum'a namazini farz kildi. Kim bunu, benim sagligimda veya olumumden sonra adil veya zalim bir imam oldukca, istihfaf ederek veya inkar ederek terkedecek olursa Allah onun iki yakasini biraraya getirmesin, isine bereket vermesin. Haberiniz olsun! O kimsenin tevbe etmedikce ne namazi, ne zekati, ne hacci, ne orucu, ne de makbul bir iyiligi vardir. Kim de tevbe ederse Allah onun tevbesini kabul eder. Haberiniz olsun! Bir kadin bir erkege imamlik yapamaz. Bir bedevi de muhacire imamlik yapamaz. Facir de mu'mine imamlik yapamaz. Ancak fasik zor kullanir mu'min de onun kilincindan ve kamcisindan korkarsa bu durumda imama uyar."

CUMA'NIN FAZILETI

6273 - Ebu Lubabe Ibnu Abdilmunzir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatuvesselam buyurdular ki: "Cum'a gunu, (haftanin diger) gunlerinin efendisidir. Allah katinda da en muhim olanidir. O, Allah katinda, Kurban ve Ramazan bayrami gunlerinden daha muhimdir. Bu gunun bes hasleti vardir: Allah, Adem'i bugunde yaratti. Allah Adem aleyhisselam'i o gunde yeryuzune indirdi. Allah Adem'in ruhunu o gun kabzetti. O gunde bir saat vardir ki, kul o saatte Allah'tan haram bir sey talep etmedikce her ne isterse mutlaka kendisine talebi verilir. Kiyamet de o gun kopacaktir. Butun mukarreb (Allah'a yakin) melekler, sema, arz, ruzgar, dag, deniz hepsi o gunden korkarlar."

CUMA GUSLU

6274 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Cum'a gunu abdest alan kimse bununla fazilet kazanir. Bu, guzel bir ameldir. Farzi da yerine getirmis olur. Kim de guslederse, gusul daha faziletlidir."

CUMAYA ERKEN GITMEK

6275 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Cuma gunu gelince, mescidin her bir kapisi uzerinde melekler yer alir.Insanlari mertebelerine gore yazarlar. Bu mertebeler once gelis sirasina goredir. Imamminbere ciktimi defteri kapatirlar, hutbeyi dinlerler. Namaza erken gelen, bir deve tasadduk etmis gibidir. Ondan sonra gelenler bir sigir tasadduk etmis gibidir. Onu takiben gelenler bir koyun tasadduk etmis gibidir."
(Resulullah saymaya devam ederek tavugu ve yumurtayi da saydi. Selh hadisinde su ziyadede bulundu:) "Bundan da sonra gelen kimse, artik yalniz namaz sevabini almak icin gelmis olur."

6276 - Semure Ibnu Cundeb radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Cuma namazina erken gelmenin ehemmiyetini deve kurban edene, sigir kurban edene, davar kurban edene ve hatta tavuk tasadduk edene benzetti."

6277 - Alkame rahimehullah anlatiyor: "Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh ile birlikte cuma namazina gittik. Mescidde kendinden once uc kisinin geldigini gordu: "Ben dort kisinin dorduncusuyum, dorduncu de (rahmet-i ilahiyeden) uzak degildir" dedi ve acikladi: "Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in soyle buyurdugunu isittim: "Kiyamet gunu insanlar, cuma namazlarina gelis siralarina gore Allah'a yakinlik kazanacaklardir. Birinci, ikinci, ucuncu... seklinde."
Abdullah sonra: "Ben dordun dorduncusuyum, dorduncu olan da (Allah'in rahmetinden) uzak degildir" dedi."

CUMA KIYAFETI

6278 - Abdullah Ibnu Selam radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir cuma gunu minberde soyle buyurdular: "Sizden biri, cuma icin, is elbisesi disinda iki parcali bir elbise satin alsa ona bir vebal yoktur."

6279 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Cuma gunu, kim guzelce yikanir, mukemmelce temizligini yapar, iyi elbiselerini giyer,ailesinin kokusundan Allah'in takdir ettigini surunur, sonra da cuma namazina gider; camide bos soz etmez, oturan iki kisinin arasina girmezse, o cuma ile onceki cuma arasindaki (kucuk gunahlari) affedilir."


6280 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bu (cuma gununu) Allah mu'minler icin (haftalik) bayram kilmistir. Oyleyse kim cumaya gelirse yikansin. Eger kokusu varsa ondan surunsun. Misvak kullanmaniz da gerekir."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6271-6280 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.