Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6821-6830 )

ALLAH YOLUNDA CARPISMANIN FAZILETI

6821 - Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Ben bir harbe katildim. Abdullah Ibnu Ravaha soyle demisti : "Ey nefsim ! Seni cennet(e sokacak olan mukatele)den hoslanmiyor goruyorum. Allah'a yemin ederim ki sen istesen de istemesen de savasacaksin!"

6822 - Amr Ibnu Abese radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelip: "Ey Allah'in Resulu! Cihadin hangisi en faziletlidir?" dedim. "Kani dokulen ve iyi cins ati yaralanan mucahid(in cihadi en faziletli cihaddir)" buyurdular."

6823 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah yolunda yaralanan hicbir yarali yoktur ki -ancak kimin O'nun yolunda yaralandigini Allah bilir- Kiyamet gunu, yarasi, yaralandigi gundeki sekliyle getirilmis olmasin: Kani kan renginde, kokusu misk kokusunda olarak."

ALLAH YOLUNDA SEHID OLMANIN FAZILETI

6824 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaninda sehitlerden bahsedilmisti. Soyle buyurdular: "Yeryuzu sehidlerin kanindan kurumadan once, onu, hurilerden iki karisi, emzikli yavrularini col bir arazide kaybedip aniden bulan anne heyecaniyla, her birinin elinde -dunya ve icindekilerden daha degerli- birer takim elbise oldugu halde karsilarlar."

SILAH

6825 - Sa'ib Ibnu Yezid radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Uhud gunu iki zirh giydi. Aleyhissalatu vesselam sanki ikisini de ust uste giymisti."

6826 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Mugire Ibnu Su'be radiyallahu anh, Resulullah aleyhissalatu vesselam'la gazveye ciktigi vakit, beraberinde bir mizrak tasirdi. Donusunde mizragini atardi, ta ki onu, kendisi icin bir baskasi tasiyiversin. Ali ona: "Senin bu yaptigini Resulullah 'a haber verecegim!" dedi (ve haber verdi). Aleyhissalatu vesselam Mugire'ye: "Oyle yapma! Eger yaparsan yere attigin mizrak, yitik mal olarak kaldirilmaz, (alan onu temelluk eder)" dedi. "

SILAH YERLI OLMALI

6827 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in elinde bir arabi yay vardi. Aleyhissalatu vesselam o sirada elinde farisi bir yay olan bir adam gormustu: "Bu nedir? At onu!" buyurdular ve devamla: "Sizin sunu ve sunun benzerleri ile (el-kana denen) mizraklari edinmeniz gerekir. Cunku Allah Teala hazretleri, sizin icin dini bunlarla guclendirecek ve size muhtelif beldeler(in fethini) muyesser kilacaktir" buyurdular."

ALLAH YOLUNDA ATMAK

6828 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir defasinda) ok atmakta olan (Eslem kabilesinden) bir gruba rastlamisti, (onlari takdiren): "Ey Ismailogullari! Atmaya devam edin. Sizin atalariniz da (cok iyi) aticilardi" buyurdular."

SAVAS SIRASINDA ALIM-SATIM

6829 - Harice Ibnu Zeyd radiyallahu anhuma anlatiyor: "Bir adamin, babam (Zeyd Ibnu Sabit)ten gazveye cikip, gazve sirasinda alis-veris ve ticaret yapan kimse hakkinda sorduguna sahit oldum. Babam ona su cevabi vermisti:
"Biz Resulullah aleyhissalatu vesselam ile Tebuk (seferin)de iken aliyor, satiyorduk. Resulullah bizi gordugu halde yasaklamamisti."


6830 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Eksem Ibnu'l-Cevn el-Huza'i'ye: "Ey Eksem! Kendi kavminden olmayanlarla birlikte {kafrlere karsi) savas ki huyun guzellessin ve arkadaslarinin yaninda kiymetin olsun. Ey Eksem! (Yolculuk sirasinda) arkadaslarin en hayirlisi (sayica) dort olandir. Askeri birligin en hayirlisi, (miktari) dortyuz olandir. Ordunun en hayirlisi dortbin olandir. Onikibin kisilik ordu, sayi azligi sebebiyle maglub olmaz."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6821-6830 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.