Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7051-7060 )

7051 - Ahnef Ibnu Kays'in amcasi Sa'sa'a Ibnu Muaviye radiyallahu anhuma anlatiyor: "Bir kadin beraberinde iki kiziyla birlikte Hz. Aise'nin yanina girdi. Aise radiyallahu anha kadincagiza uc tane kuru hurma verdi. Kadin cocuklarina birer hurma verdi, kalan ucuncu hurmayi da cocuklari arasinda taksim etti."
Hz. Aise der ki: "Az sonra Resulullah aleyhissalatu vesselam geldi, hadiseyi kendisine anlattim. Bunun uzerine: "Buna hayret mi ettin? Kadin bu davranisi sebebiyle cennete girdi" buyurdular."

7052 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim, erginlik cagina varan iki kizina, onlar yaninda kaldiklari veya kendisi onlarin yaninda kaldigi muddetce iyilik yapar ihsanda bulunursa, bu kizlar onu mutlaka cennete dahil ederler."

7053 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cocuklariniza gereken ikrami yapin ve terbiyelerini guzel yapin."

KOMSU HAKKI

7054 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cebrail aleyhisselam komsu hakkinda oyle israrla tavsiyede bulundu ki, komsuyu komsuya varis kilacak zannettim."

YETIM HAKKI

7055 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki "Allahim! Ben su iki zayifin hakkinin cignenmesinden cidden sakindiririm: Yetim ve kadin."

7056 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Muslumanlar icinde en hayirli ev kendisine iyilik yapilan bir yetimin bulundugu evdir. Muslumanlar icinde en kotu ev de kendisine kotuluk yapilan bir yetimin bulundugu evdir."

7057 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim uc yetimi yetistirir, nafakasini temin ederse, sanki omru boyu geceleri namaz kilmis, gunduzleri oruc tutmus ve sabahtan aksama yalin kilic Allah yolunda cihad etmis gibi sevap alir. Keza, ben ve o, su iki kardes (parmak) gibi cennette kardes oluruz" buyurdu ve sehadet parmagi ile orta parmagini birbirine yapistirdi."

SUYU SADAKA ETMENIN FAZILETI

7058 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kiyamet gunu insanlar saf saf olurlar -Ibnu Numeyr dedi ki:"Cennet ehli saf saf olurlar: Derken cehennem ehlinden bir kisi cennet ehlinden birine ugrar ve: "Ey fulan! Hatirladin mi sen su istemistin de ben sana bir icimlik su vermistim" der, (ve bu suretle sefaat diler). (Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdu ki:) "Adam, o kimseye sefaat eder. (Cehennemlik olan bir baska) adam, cennetlik olan bir baskasinin yanindan gecer ve ona: "Sana abdest suyu verdigimi hatirliyor musun?" der (sefaat ister. O da hatirlar) ve ona sefaat eder."
(Ravi) Ibnu Numeyr (rivayetinde biraz farkla) soyle der: "Ve cehennemlik olanlardan biri cennetlik olanlardan birine): "Ey falan! Beni soyle soyle bir ise gonderdigin gunu hatirliyor musun? Ben o gun senin icin gitmistim. (Bu sozuyle sefaatini ister. Cennetlik olan) kimse de ona sefaat eder."

7059 - Suraka Ibnu Cu'sem radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a, kendi develerini sulamak icin hazirlayip sivadigim havuzlarima gelen yolunu kaybetmis yitik deveyi sularsam benim icin bir sevap olup olmadigini sordum. Bana: "Evet, hararetli her ciger sahibin(i sulamak)ta bir sevap vardir" buyurdular."

KOLELERE IYILIK

7060 - Hz. Ebu Bekr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir defasinda): "Mulkiyeti altinda bulunan (kole ve cariye)lere kotu muamele eden kimse cennete girmeyecektir" demisti.
"Ey Allah'in Resulu! Siz bize: "Bu ummet, kole ve yetimi en cok olan ummettir" diye haber vermediniz mi" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Evet! Oyleyse onlara cocuklariniza verdiginiz deger gibi deger verin ve yediklerinizden yedirin!" buyurdu."

Ashab bu defa: "Kole ve cariyeler bize dunyada ne gibi faide saglar?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Savas icin besledigin bir at ustunde Allah yolunda cihad edersin. Senin kolen de senin ihtiyacini giderir. Namaz kildigi zaman artik o senin kardesindir" aciklamasini yaptilar."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7051-7060 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.