Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 2511-2520 )

2511 - Vail Ibnu Hucr (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in gayri'l-magdubi aleyhim ve la'd-dallin'i okuyunca amin dedigini ve bunu soylerken sesini uzattigini isittim."
Bir baska rivayette soyle gelmistir. ". . .Bunu soylerken sesini yukselttigini isittim."
Ebu Davud, Salat 172, (932, 933); Tirmizi, Salat 184, (248).

2512 - Hz. Bilal (radiyallahu anh)'in soyledigine gore, Aleyhissalatu vesselam'a: "Ey Allah'in Resulu! amin'de beni geride birakma!" demistir."
Ebu Davud, Salat 172, (937).

AMIN DEMENIN FAZILETI

2513 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Imam amin deyince siz de amin deyin. Zira kimin amin'i meleklerin amin'ine tevafuk ederse gecmis gunahlari affedilir."
Ibnu Sihab der ki: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) amin derdi."
Buhari Ezan 112; Muslim, Salat 72, (410); Muvatta, Salat 44, (1, 87); Ebu Davud, Salat 172, (936); Tirmizi, Salat 185 (250); Nesai, Iftitah 34, 35, (2,144); Ibnu Mace Ikamet 14, (851).

2514 - Buhari'de diger bir rivayette soyle gelmistir: "Kari (okuyucu) amin deyince siz de amin deyin. Zira melekler "amin" der. Kimin amin'i meleklerin amin'ine tevafuk ederse gecmis gunahlari affedilir.
Buhari, Da'avat 63.

NAMAZDA OKUNAN SURE

2515 - Ebu Burde (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) sabah namazinda altmis-yuz arasinda ayet okurdu."
Nesai, Iftitah 112, (2,157); Buhari, Mevakit 11,13, 39, Ezan 104; Muslim, Mesacid 2, (1, 246),16, (1, 262).

2516 - Amr Ibnu Hureys (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in sabah namazinda Iza's-semsu kuvviret suresini okudugunu isittim."
Muslim, Salat 164, (456); Ebu Davud, Salat 135, (817); Nesai, Iftitah 44, (2,157).

2517 - Abdullah Ibnu Saib (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bize Mekke'de sabah namazi kildirdi. Mu'minun suresini kiraat buyurarak namaza basladi. Hz. Musa ve Harun'un zikrine gelince -veya Hz. Isa'nin zikrine, ravi burada tereddut etti. Resullullah (aleyhissalatu vesselam)'i bir oksuruk tuttu, hemen rukuya gitti."
Buhari, Ezan 106; Muslim, Salat 163, (455); Ebu Davud, Salat 89, (648, 649); Nesai, Iftitah 76, (2,176). Hadis Buhari'de muallak olmustur.

2518 - Cabir Ibnu Semure (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) sabah namazinda Kaf ve'l-Kurani'l-Mecid ve benzeri bir sure okurdu. Aleyhissalatu vesselam diger namazlari hafif kildirirdi."
Muslim, Salat 168, (458).

2519 - Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) cuma gunu, sabah namazinda Elif-lam-mim Tenzil es-Secde, ve Hel eta ala'l-insani hinun mine'd-dehr surelerini okurdu. Yine Resulullah (aleyhissalatu vesselam) cuma namazinda Cuma ve Munafikun surelerini okurdu."
Muslim, Cuma 64, (879); Ebu Davud, Salat 218, (1074); Tirmizi, Salat 375, (520); Nesai, Cuma 38, (3,111), Iftitah 47, (2,159).

2520 - Urve (rahimehullah) anlatiyor: "Hz. Ebu Bekr es-Siddik (radiyallahu anh) sabah namazini kildirdi. Namazin her iki rek'atinde Bakara suresini okudu."

Muvatta, Salat 33.



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 2511-2520 ) -Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.

Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.