Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4461-4470 )

4461 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Su ayet indigi zaman (mealen): "... Ey peygamber ailesi! Allah gunahlarinizi giderip sizi tertemiz yapmak istiyor" (Ahzab 33), "Resulullah aleyhissalatu vesselam sabah namazina giderken, alti aya yakin bir muddette, Hz. Fatima radiyallahu anha'nin kapisina ugrayip:
"Namaz(a kalkin) ey Ehl-i Beyt "Allah gunahlarinizi giderip sizi tertemiz yapmak istiyor!" buyurdu."
Tirmizi, Tefsir, Ahzab, (3204).

4462 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam, uzerinde siyah (yunden) nakisli bir kumas oldugu halde sabahleyin (evden) cikti. O sirada Hasan geldi, onu ortunun altina soktu. Sonra Huseyin geldi onu da soktu. Sonra Fatima geldi, onu da soktu. Sonra Ali geldi onu da ortunun altina soktu. Sonra da:
"Ey Ehl-i Beyt Allah gunahlarinizi giderip sizi tertemiz yapmak isttiyor" (Ahzab 33) buyurdu."
Muslim, Fezailu's-Sahabe 61, (2424).

4463 - Yezid Ibnu Hayyan, Zeyd Ibnu Erkam radiyallahu anh'tan naklen anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Haberiniz olsun! Ben size iki agirlik birakiyorum. Bunlardan biri Allah Teala'nin Kitabi'dir. O, Allah'in (sema-arz arasina uzanmis) ipi olup, kim ona tutunursa hidayet uzere olur, kim de onu terkederse dalalete duser. Ikincisi itretim, Ehl-iBeytim'dir." Biz, Zeyd Ibnu Erkam'a sorduk:
"Kadinlari da Ehl-i Beyt'inden midir?"
"Hayir! dedi, Allah'a yemin olsun, kadin bir muddet erkekle beraber olur. Sonra (kocasi) onu bosar, o da babasina ve kavmine doner. "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in Ehl-i Beyt'i asli ve kendinden sonra sadaka haram olan asabesi'dir."
Muslim, Fezailu's-Sahabe 37, (2408).

4464 - Ibnu Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Ebu Bekr radiyallahu anh buyurdular ki: "Muhammed aleyhissalatu vesselam'i Ehl-i Beytinde gozetin."
Buhari, Fezailu'l-Ashab 12, 22.

ENSARIN FAZILETI

4465 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Sayet Ensar bir vadiye veya gecide suluk etse ben de mutlaka Ensar'in gittigi vadiye ve gecide suluk ederim. (Eger hicret olmasaydi ben Ensar'dan biri olurdum.)"
Ebu Hureyre der ki: "Ona annem ve babam feda olsun. (Bu sozuyle haddi asmis, Ensarin hakkindan fazlasini onlara vererek) zulmetmis degildir. (Zira) onlar O'nu barindirdilar ve O'na yardim ettiler veya bir baska kelime (ile ifade edilecek) yardimlar yaptilar. Mallariyla kendisine ve Ashabina muavenette bulundular."
Buhari, Menakibu'l-Ensar 2, Temenni 9.

4466 - Ebu Said radiyallahu anh anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Benim kendisine sigindigim sirdasim ehl-i Beyt'imdir, dayanagim da Ensar'dir. Oyleyse onlarin (Ehl-i Beyt ve Ensar'in) kusurlularini affedin, faziletli olanlarina da sarilin."
Tirmizi, Menakib, (3900).

4467 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Allah'a ve ahirete iman eden kimse Ensar'a bugzetmesin."
Tirmizi, Menakib, (3903).

4468 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ensar dayanagimdir, sirdasimdir. Insanlar sayica artarken onlar azalacaklar. Oyleyse onlarin iyilerine yapisin, kusurlularini da affedin."
Buhari, Menakibu'l-Ensar 11; Muslim, Fezailu's-Sahabe 176, (2510); Tirmizi, Menakib, (3901).
Buhari, Ibnu Abbas radiyallahu anhuma'nin kaydettigi bir diger rivayette: "Onlar azalacaklar" lafzinin pesinde su ziyadeye yer verir: "... Oyle ki yemekteki tuz gibi olacaklar."

BEDIR, AKABE VE BEY'ATU'R-RIDVAN'A KATILANLARIN FAZILETI

4469 - Rifa'a Ibnu Rafi' ez-Zuraki radiyallahu anh anlatiyor: "Cibril aleyhisselam, "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelerek:
"Icinizdeki Bedir ehlini ne addediyorsunuz?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Muslumanlarin en faziletlisi!" buyurdu. Cebrail:
"Biz de Bedir'e katilan melekleri oyle (en faziletlimiz) biliyoruz!" dedi. Rifa'a radiyallahu anh da Bedir ehlindendi. Rafi' ise Akabe ehlindendi ve ogluna:
"Akabe bey'atlerinde hazir bulunmam yerine Bedir'de hazir bulunmus olmam beni sevindirmez!" derdi."
Buhari, Megazi 11.

4470 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Allah Teala Hazretleri, Bedir Ehli(nin yaptigi fedakarlik ve ihlaslari)na muttali oldu da:
"Artik ne isterseniz yapin. Ben sizi affetmisim!" buyurdu."

Ebu Davud, Sunnet 9, (4654).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4461-4470 ) -Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.

Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.