Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4501-4510 )

4501 - Yine Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Kureys, Ensar, Cuheyne, Mezeyne, Eslem, Esca' ve Gifar benim dostlarimdir. Onlarin da Allah ve Resulunden baska dostlari yoktur."
Buhari, Menakib 6; Muslim, Fezailu's-Sahabe 189, 190, (2520-2521); Tirmizi, Menakib, (3945).

4502 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: ""Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ben Es'ari cemaatin geceleyin evlerine girerkenki Kur'an okumalarini seslerinden tanirim. Gunduzleyin girerlerken evlerini gormemis de olsam, geceleyin Kur'an okuyuslari sebebiyle seslerinden evlerini tanirim. Onlardan biri Hakim'dir. Atlilara -yahut dusmana dedi- rastlayinca, onlara:
"Arkadaslarim, kendilerini beklemenizi soylediler!" dedi."
Buhari, Megazi 38, Humus 15, Menakibu'l-Ensar 37; Muslim, Fezailu's-Sahabe 166, (2499).

4503 - Yine Buhari ve Muslim Ebu Musa'dan su hadisi kaydetmislerdir:
"Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Es'ariler, gazve sirasinda aziklari tukenir, Medine'de de ailelerinin yiyecekleri azalirsa, yanlarinda bulunanlari bir yanginin uzerinde toplarlar sonra onu tek bir kabla esit olarak paylasirlar. Onlar bendendir, ben de onlardanim."
Buhari, Sirket 1; Muslim, Fezailu's-Sahabe 167, (2500).

4504 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Beni Temim'i, haklarinda Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan isittigim uc seyden sonra hep sever oldum. Demisti ki: "Onlar Deccal'e karsi ummetimin en siddetlisidirler." Onlarin zekatlari gelmistir. Aleyhissalatu vesselam:
"Bu, kavmimizin zekatlaridir!" buyurdular. Hz. Aise radiyallahu anha'nin yaninda onlardan bir esire kadin vardi,
"Onu azad et, cunku o, Hz. Ismail evlatlarindan!" buyurdular."
Buhari, Itk 13, Megazi 67; Muslim, Fezailu's-Sahabe 198, (2525).

4505 - Yine Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Kays'tan bir adam:
"El Allah'in Resulu! Himyer'e lanet et!" dedi. Aleyhissalatu vesselam ondan yuzunu cevirdi. Adam ayni talebi tekrar edince, Aleyhissalatu vesselam:
"Allah Himyer'e rahmet kilsin. Onlarin agizlari selam, elleri yiyecek, kendileri de emniyet ve iman ehli kimseler!" buyurdu."
Tirmizi, Menakib, (3985).

4506 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ezd kabilesi, Allah'in yeryuzundeki ordusu (ve dininin yardimcilari)dir. Halk onlari alcaltmak ister, Allah ise onlari yuceltir. Insanlar uzerine oyle bir zaman gelecek ki, o zaman kisi:
"Keske babam Ezdi olsaydi! Keske annem de Ezdi olsaydi!" diye temennide bulunacak."
Tirmizi, Menakib, (3933).

4507 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Tufeyl Ibnu Amr ed-Devsi, Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelerek:
"Devs kabilesi helak oldu. (Allah'a) asi oldu (ve Islam'a girmekten) imtina etti. Onlara bir bedduada bulunnun!" dedi. Orada bulunanlar, Aleyhissalatu vesselam'in beddua yapacagini zannetti. Ama O:
"Allah'im, Devs'e hidayet ver, onlari imana getir!" buyurdu."
Buhari, Megazi 75, Cihad 100, Da'avat 59; Muslim, Fezailu's-Sahabe 197, (2524).

4508 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Sahabeler radiyallahu anhum. Aliyhissalatu vesselam'a muracaat ederek:
"Ey Allah'in Resulu! Taiflilerin oklari bizleri yaralayip parcaladi. Aleyhlerine Allah'a bir bedduada bulunuverseniz!" dediler. Aleyhissalatu vesselam:
"Allahim, Taiflilere hidayet ver!" buyurdular!"
Tirmizi, Menakib (3937).

4509 - Ebu Berze el-Eslemi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, bir sahabiyi Arap kabilelerinden birine irsad vazifesiyle gonderdi. Ancak kabile halki ona hakaretler edip bir guzel dovduler. Sahabi, Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelerek durumu haber verdi. Aleyhissalatu vesselam:
"Eger Umman ahalisine gitmis olsaydin onlar ne soverler ne de seni doverlerdi" buyurdu."
Muslim, Fezailu's-sahabe 228, (2544).

4510 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Mulk (saltanat, idare) Kureys'tendir. Kaza (davalari hukme baglama) Ensar'dadir, Ezan Habeslilerdedir, emanet (guven) Ezd'dedir, yani Yemen'dedir."

Tirmizi, Menakib, (3932).


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
loading...