Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4921-4930 )

4921 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam zamaninda bir adam bir adami oldurmustu. Hadise Aleyhissalatu vesselam'a geldi. (Meseleyi tahkikten sonra) katili, maktulun velisine teslim etti. Katil:
"Ey Allah'in Resulu! Ben onu oldurmeyi kasdetmemistim (kazaen oldurdum)!" dedi. Aleyhissalatu vesselam veliye:
"Egen bu sozunde sadik ise ve dogruyu soyluyorsa, bu durumda onu oldurdugun takdirde atese gidersin!" buyurdu. Bunun uzerine veli, adami saliverdi. Adam bir kayisla bagli idi, kayisini suruyerek uzaklasti. Bundan sonra kendisine zu'n-nis'a (kayisli) adi takildi."
Tirmizi, Diyat 13, (1407); Ebu Davud, Diyat 3, (4493); Nesai, Kasame 5, (8, 13).

BABA VE EVLAD ARASINDA KISAS

4922 - Suraka Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in , oglu sebebiyle babaya kisas uyguladigina, fakat ogluna, babasi sebebiyle kisas uygulamadigina sahid oldum."
Tirmizi, Diyat 9, (1399).

4923 - Ebu Rimse anlatiyor: "Babamla birlikte Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gittik. Resulullah aleyhissalatu vesselam babama:
"Bu, oglun mu?" diye sordu. Babam:
"Ka'be'nin Rabbine yemin olsun oglum!" dedi. Resulullah tekrar:
"Hakikaten mi?" buyurdular. Babam: "Sehadet ederim oglumdur!" deyince. Resulullah aleyhissalatu vesselam, babamin yemini ve benim babama benzerligimin fazlaligi sebebiyle tebessum buyurdular ve sonra:
"Bilesin! O senin cinayetinle sorumlu tutulamaz. Sen de onun cinayetinden sorumlu olmazsin" buyurdular ve su ayeti tilavet ettiler. (Mealen): "Hicbir gunahkar, baskasinin gunahini yuklenmez" (En'am 164).
Ebu Davud, Diyat 2, (4495); Nesai, Kasame 39, (8, 53).

CEMAATE BIR KISI SEBEBIYLE, HUR'E DE KOLE SEBEBIYLE KISAS

4924 - IBnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Bir oglan, hile (suikast) suretiyle oldurulmustu. Hz. Omer radiyallahu anh:
"Bunun oldurulmesine San'a ahalisi istirak etmis olsaydi, bu tek kisi yuzunden butun San'a ahalisini oldururdum!" dedi."

4925 - Bir baska rivayet: "dort kisi bir cocugu oldurmustu. Hz. Omer dedi ki.." diye baslar, yukaridaki gibi devam eder.
Buhari, Diyat 21; Muvatta, Ukul 13, (2, 871).

4926 - Imam Malik anlatiyor: "Hz. Omer radiyallahu anh, tek bir kisi icin bes veya yedi kisiyi oldurttu. Bunlar hile ile birini oldurmuslerdi. Hz. Omer talimatinda sunu da ilave etmisti: "Bu tek kisinin oldurulmesine butun San'a halki katilmis olsaydi, hepsinin oldurulmesine hukmederdim."
Muvatta, Ukul 13, (2, 871).

4927 - Semure radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Kim kolesini oldururse,biz de onu oldururuz. Kim de kolesinin (burnunu, kulagini keserek) sakatlarsa, biz de onun (burnunu, kulagini keserek) sakatlariz."
Ebu Davud, Diyat 7, (4515, 4516, 4517, 4518); Tirmizi, Diyat 18, (1414); Nesai, Kasame 9, (8, 21).
Nesai'nin rivayetinde su ziyade var: "Kim kolesini igdis ederse, biz de onu igdis ederiz."

KAFIR SEBEBIYLE MUSLUMANA KISAS

4928 - Ebu Cuhayfe radiyallahu anh anlatiyor: "Hz. Ali radiyallahu anh'a: "Ey muminlerin emiri! Yaninizda, Kur'an'da bulunmayan yazili bir sey var mi?" diye sormustum. Soyle cevap verdi:
"Hayir! Daneyi yar(ip ondan filizi cikar)an ve insani yaratan Zata kasem olsun! Bildigim seyler, Allah'in, Kur'an'da olani anlamak uzere kisiye verdigi anlayis ve bir de su sahifede bulunanlardir.
"Pekiyi bu sahifede ne var?" dedim.
"Diyet(le ilgili ahkam), esirlerin hurriyete kavusturulmasi (ile ilgili tavsiye ve tesvik), kafir mukabilinde muslumanin oldurulmeyecegi!" cevabini verdi."
Buhari, Diyat 31, Ilm 39, Cihad 171; Tirmizi, Diyat 16, (1412); Nesai, Kasame 12, (8, 23).

4929 - Kays Ibnu Ubad radiyallahu anh anlatiyor: "Ben ve el-Ester en-Neha'i, Hz. Ali radiyallahu anhum'un yanina gittik. Kendisine:
"Resulullah aleyhissalatu vesselam, butun insanlara samil olmayan hususi bir talimde bulundu mu?" dedik. Bize:
"Hayir! Ama su sahifede bulunanlar var!" dedi ve kilincinin kabzasindan bir sahife cikardi. Icerisinde sunlar vardi: "mu'minlerin kani esittir. Onlar kendilerinden baskalarina karsi tek bir el gibidirler. Onlar iclerinden en adilerinin verdigi emana uyarlar. Haberiniz olsun: Mu'min, kafir mukabilinde oldurulmez; ahd (anlasma) sahibi de anlasma muddeti esnasinda (kufru sebebiyle) oldurulmez. Kim bir cinayet islerse sorumlulugu kendine aittir (baskasini ilzam etmez). Kim bir cinayet isler veya caniyi himaye ederse, Allah'in, meleklerin ve butun insanlarin laneti uzerine olsun!"
Ebu Davud, Diyat 11, (4530); Nesai, Kasame 8, (8, 19).

DELI VE SARHOSLARA KISAS

4930 - Yahya Ibnu Said anlatiyor: "Mervan, Hz. Muaviye Ibnu Ebi Sufyan radiyallahu anhuma'ya: "Kendisine, bir adami oldurmus olan bir deliyi getirdiklerini yazarak hukmunu sormustu, su cevabi aldi:
"Onu hapset, kisas yapma, cunku deliye kisas yoktur."

Muvatta, Ukul 3, (2, 851).


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4921-4930 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.