Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5191-5200 )

5191 - Cubeyr Ibnu Mut'im radiyallahu anh demistir ki: "Benim hakkimda "Sende kibr var" diyorsunuz. Ben esege binmis, (dikissiz) kumasi (elbise olarak) sarinmis, keciyi sagmis birisiyim. Ustelik Resulullah aleyhissalatu vesselam bana: "Bun(lar)i yapan kimsede hicbir kibir bulunmaz" buyurdular."
Tirmizi, Birr 61, (2002).

KEBAIR

5192 - Ebu Bekre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Size buyuk gunahlarin en buyugunu haber vereyim mi?" buyurmus ve bunu uc kere tekrar etmislerdi. Biz: "Evet!" deyince:
"Allah'a sirk kosmak, anne ve baba haklarina riayetsizlik, cana kiymak!" buyurdular. Bu sirada dayanmis durumda idi, yere oturup:
"Haberiniz olsun! Yalan soz, yalan sahidlik!" dedi ve bunu o kadar tekrar etti ki, "Keske kesse artik!" temennisinde bulunduk."
Buhari, Sehadat 10, Edeb 6, Isti'zan 35, Istitabe 1; Muslim, Iman 143, (87); Tirmizi, Sehadat 3, (2302).

5193 - Ubeyd Ibnu Umeyr babasi radiyallahu anh'tan anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir adam kebairden sormustu, soyle cevap verdiler:
"Onlar dokuzdur!" buyurdular ve saydilar: "Sirk, sihir, insan oldurmek, faiz yemek, yetim mali yemek, savastan kacmak, namuslu kadinlara iftirada bulunmak, anne ve babaya haksizlik, kibleniz olan Beytu'l-Haram (da masiyet islemey)i sagliginiz veya olumunuzde helal addetmek."
Ebu Davud, Vesaya 10, (2875); Nesai, Tahrim 3, (7, 89).

5194 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Dedim ki: "Ey Allah'in Resulu! Allah nezdinde en buyuk gunah hangisidir?"
"Seni yaratmis olan Allah'a es kosmandir!" buyurdular.
"Sonra hangisidir?" dedim.
"Seninle birlikte yiyecek diye, evladini oldurmendir!" buyurdular. Ben yine:
"Sonra hangisidir?" dedim.
"Komsunun helalligi ile zina etmendir!" buyurdular."
Buhari, Tefsir, Bakara 3, Furkan 3, Edeb 20, Muharibin 20, Diyat 1, Tevhid 40, 46; Muslim, Iman 141, (3181, 3182), Tefsir, Furkan; Nesai, Tahrim 4, (7, 89, 90); Ebu Davud, Talak 50, (2310).

5195 - Ibnu Amr Ibni'I-As radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam:
"Kisinin anne ve babasina sovmesi buyuk gunahlardandir!" buyurmuslardi. Orada bulunanlar:
"Hic kisi anne ve babasina sover mi?" dediler.
"Evet! Kisi, bir baskasinin babasina sover, o da babasina sover; annesine sover, o da bunun annesine sover!" buyurdular."
Buhari, Edeb 4; Muslim, Iman 146, (90); Tirmizi, Birr 4, (1903); Ebu Davud, Edeb 129, (5141).

SARIKLAR

5196 - Muhammed Ibnu Rukane, babasi radiyallahu anh'tan anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Bizimle musrikler arasindaki fark, kalansuveler uzerindeki sariklardir."
Ebu Davud, Libas 24, (4078); Tirmizi, Libas 47, (1785).

5197 - Ebu'l-Muleyh babasi radiyallahu anh'tan anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam:
"Sarik sarin da hilminiz ziyadelessin!" buyurdular." Ravi devamla der ki: "Hz. Ali radiyallahu anh da: "Sariklar Araplarin taclaridir" buyurdular.
Hadis, Teysir'de Ebu Davud'a nisbet edilmis ise de, onda mevcut degildir. Camiu's-Sagir'de mevcuttur (1, 555).

5198 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam basina sarik sardigi zaman, ucunu iki omuzu arasindan sarkitirdi."
Tirmizi, Libas 12, (1736).

5199 - Abdurrahman Ibnu Avf radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bana bir sarik sardi, onu onumden ve arkamdan birkac parmak sarkitti."
Ebu Davud, Libas 24, (4079).

5200 - Amr Ibnu Hureys radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i gordum, uzerinde siyah bir sarik vardi. Iki ucunu omuzlari arasindan sarkitmisti."

Muslim, Hacc 453, (1359); Ebu Davud; Libas 24, (4077); Nesai, Zinet 109, (8, 211).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5191-5200 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.