Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5201-5210 )

5201 - Ebu Kebse el-Enmari anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in ashabinin kalansuveleri genis idi."
Tirmizi, Libas 40, (1783).

KAMIS VE IZAR

5202 - Esma Bintu Yezid Ibni's-Seken radiyallahu anha anIatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in gomleginin kolu bilege kadardi."
Tirmizi, Libas 28, (1765); Ebu Davud, Libas 3, (4027).

5203 - Ala Ibn Abdirrahman babasindan naklediyor: "Ebu Said radiyallahu anh'a izar hakkinda sordum. Dedi ki:
"Tam bilene dustun! Resulullah aleyhissalatu vesselam soyle demisti:
"Mu'minin izari bacagin yarisina kadar uzanmalidir. Burasi ile topuklar arasinda olmasinin da bir gunahi yok. Ama topuktan asagi inen kisim atestedir. Kim de, gururla izarini (yerde) sururse Kiyamet gunu Allah ona (rahmet) nazari ile bakmaz."
Muvatta, Libas 12, (2, 914, 915); Ebu Davud, Libas 30, (4093); Ibnu Mace, Libas 7, (3573).
Ebu Davud'un rivayetinde "Kiyamet gunu" ibaresi mevcut degildir.

5204 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam izar hakkinda ne soylemisse o, kamis hakkinda da muteberdir."
Ebu Davud, Libas 30, (4095).

IZARIN SARKITILMASI

5205 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Allah, elbisesini kibirle suruyene bakmaz" buyurmustur. Hz. Ebu Bekr radiyallahu anh:
"Ey Allah'in Resulu! Izarim salik durumda, dikkat etmezsem surunuyor" dedi. Aleyhissalatu vesselam:
"Sen, bunu kibirle yapanlardan degilsin!" cevabini verdi."
Buhari, Libas 5, 1, 2, Fezailu Ashab 5, Edeb 55; Muslim, Libas 45, (2085); Ebu Davud, Libas 28, (4085); Nesai, Zinet 102, 105, (8, 206).

KADIN IZARLARI

5206 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam:
"Kim elbisesini gururla yerde sururse, Kiyamet gunu Allah ona (rahmet nazariyla) bakmaz!" buyurmustu. Ummu Seleme atilarak:
"Oyleyse kadinlar zeyllerini ne yapacaklar?" diye sordu.
"Bir karis salarlar!" buyurdu. Ummu Seleme:
"Bu taktirde ayaklari acilir!" dedi. Aleyhissalatu vesselam:
"Oyleyse bir zira salsinlar, bunu daha da artirmasinlar! buyurdular."
Tirmizi, Libas 9, (1731,); Nesai, Zinet 106, (8, 209); Ebu Davud, Libas 40, (4119).

IHTIBA VE ISTIMAL

5207 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i bir ortu ile ihtiba etmis gordum. Ortunun sacagi ayaklarinin uzerine dokulmustu."
Ebu Davud, Libas 23, (4075).

5208 - Yine Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, samma sarinmasini ve tek bir giysi icerisinde ihtiba oturusunu yasakladi."
Ebu Davud, Libas 25, (4081); Tirmizi, Edeb 20, (2768); Nesai, Zinet 18, (8, 210).

5209 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, su iki cesit giyinmekten men etti: "Samma sarinmasi ki bu, uzerinde bir baska giysi olmadigi halde giysisini omuzuna koyup bir yarisini acik birakmasi ve namazda iki elini de sarmasidir. Diger giyinme de, fercini ortecek kadar olmayan tek giysisi icinde ihtiba tarzinda oturmasidir."
Buhari, Libas 20, 21, Buyu' 62, 63, Salat 10, Mevakit 30, 31, Savm 67; Muslim, Buyu' 2, (1511); Muvatta, Buyu 76, (2, 666); Ebu Davud, Libas 25, (4080); Tirmizi, Libas 24, (1758); Nesai, Buyu' 23, 25 (7, 259-260).

KADIN BURGULERI

5210 - Ummu Seleme radiyallahu anha anlatiyor: "Cenab-i Hakk'in su (mealdeki) kavl-i serifleri indigi zaman, "Ey peygamber! Hanimlarina, kizlarina ve mu'minlerin hanimlarina soyle. Evlerinden ciktiklarinda dis ortulerini uzerlerine alsinlar.. " (Ahzab 59) Ensar kadinlari baslarinda (siyah) ortuden kargalar tasiyor olduklari halde disari cikarlardi."

Ebu Davud, Libas 32, (4101).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5201-5210 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.