Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5231-5240 )

ELBISE CESITLERI

5231 - Ummu Seleme radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in en ziyade sevdigi elbise kamis idi."
Ebu Davud; Libas 3, (4025); Tirmizi, Libas 28, (1762, 1763).

5232 - Suveyd Ibnu Kays anlatiyor: "Ben ve Mahre fetu'I-Abdi, Hecer'den bez alip, Mekke'ye getirdik. Resulullah aleyhissalatu vesselam (yanimiza) gelip bizimle bir salvar pazarlik etti ve satin aldi. Fiyatini bize tartip odedi. Tartan kimseye de: "Tart (ve ibreyi lehine) kaydir!" emretti."
Ebu Davud, Buyu' 7, (3336); Tirmizi, Buyu' 66, (1305); Nesai, Buyu' 54, (7, 284).

5233 - Misver Ibnu Mahreme radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, (ashabina) birkisim kaftanlar taksim etti, fakat (babam) Mahreme'ye hicbir sey vermedi. Bunun uzerine babam:
"Haydi Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gidelim!" dedi ve beraber gittik. Bana: "Gir de Aleyhissalatu vesselam'i bana cagir!" dedi. Ben de cagirdim. Resulullah, uzerinde dagittigi kaftanlardan biri oldugu halde disari cikti ve "Bunu senin icin sakladik!" buyurdu. Sonra Resulullah aleyhissalatu vesselam babama bakti ve: "Mahreme razi oldu!" buyurdu."
Buhari, Farzu'l-Humus 11, Libas 12; Muslim, Zekat 129, (1058); Ebu Davud, Libas 4, (4028); Tirmizi, Edeb 53, (2819); Nesai, Zinet 100, (7, 205).

5234 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam en cok, hibere (denen Yemen'de mamul, cubuklu) kumastan giyinmemizi severdi."
Buhari, Libas 18; Muslim, Libas 32, (2079); Ebu Davud, Libas 15, (4060); Tirmizi, Libas 45, (1788); NesaI, Zinet 95 (8, 203).

5235 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Haruriyye (denen Hariciler) ciktigi zaman Hz. Ali radiyallahu anh'in yanina geldim. Bana:
"Su adamlara bir ugra!" dedi. Ben de mevcut Yemen hullelerinin en guzelini giydim."
Ebu Zumeyl der ki: "Ibnu Abbas radiyallahu anhuma yakisikli ve gur sesli biriydi." Ibnu Abbas der ki:
"Harurilerin yanina vardim. Bana:
"Hos geldin ey Ibnu Abbas! Bu takimin da ne?" dediler. Ben:
"Beni ayipliyor musunuz? Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam uzerinde mumkun olan en guzel elbiseyi gordum!" dedim."
Ebu Davud, Libas 8, (4037).

5236 - Abdulvahid Ibnu Eymen babasindan anlatiyor: "Hz. Aise'nin yanina girdim. Uzerinde kalin Yemen bezinden yapilmis fiyati bes dirhem olan bir elbise bulunuyordu. Hz. Aise:
"Gozunu cariyeme kaldir da ona bir bak! Zira o, simdi benim giydigim, su elbiseyi evin icinde giymekten arlanir. Halbuki,Resulullah aleyhissalatu vesselam zamaninda benim o (kaba kumas)tan bir elbisem vardi. Medine'de zifaf icin suslenen her kadin gelip o elbiseyi benden iareten alirdi."
Buhari, Hibe 34.

5237 - Mugire Ibnu Su'be radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a uzerinde yunden sami bir cubbe oldugu halde abdest suyunu doktum. Cubbenin yenleri dar idi. Elini cikar(ip cubbenin yenlerini cemre)mek istedi. Fakat kol dar gelince, (cubbeyi omuzuna atarak) ellerini bedeninin altindan cikardi ve yikadi."
Tirmizi, Libas 30, (1768, 1769).

5238 - Ummu Seleme radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in en ziyade sevdigi elbise kamis idi."
Ebu Davud; Libas 3, (4025); Tirmizi, Libas 28, (1762, 1763).

BEYAZ

5239 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Elbiselerden beyaz olanlari giyin. Cunku onlar en hayirli giyeceklerinizdir. Olulerinizi de beyazla kefenleyin."
Tirmizi, Cenaiz 18, (994); Ebu Davud, Tibb 14, (3878).

KIRMIZI

5240 - Hilal Ibnu Amir babasindan naklediyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i Mina'da halka hitap ederken gordum. Sirtinda kirmizi bir burde vardi ve katirinin uzerinde idi. Hz. Ali radiyallahu anh da onune durmus, Aleyhissalatu vesselam'in soylediklerini tekrarliyordu."

Ebu Davud, Libas 21, (4073).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5231-5240 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.