Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5601-5610 )

5601 - Yine Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Bir kadini, ensardan bir erkekle evlendirmistik. Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Ey Aise! Eglenceniz yok mu? Zira ensar eglenceyi sever!" buyurdular."
Buhari, Nikah 63.

5602 - Muhammed Ibnu Hatib el-Cumahi anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Nikah'da) haramla helali ayiran fark, def ve sestir."
Tirmizi, Nikah 6, (1088); Nesai, Nikah 72, (6, 127, 128).

5603 - Amr Ibnu Su'ayb an ebihi an ceddihi anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Biriniz bir kadinla evlenir veya bir kole satin alirsa soyle dua etsin: "Allahim, ben bunun hayirli olmasini ve hayirli bir yaratilis uzere olmasini diliyorum. Onun serrinden ve serli bir tabiat uzere olmasindan sana siginiyorum.
Eger bir deve satin alirsa, eliyle horgucunun ustenden tutup ayni seyi soylesin."
Ebu Davud, Nikah 46, (2160).

5604 - Zeyd Ibnu Eslem radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Biriniz bir kadinla evlenir veya bir hizmetci (kole) satin alirsa, perceminden tutup ona bereketle dua etsin. Bir deve satin alinca horgucunun tepesinden tutup, seytan-i racim'e karsi Allah'a istiazede bulunsun."
Muvatta, Nikah 52, (2, 547).

5605 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, evlenen bir kimseyi soyle tebrik ederdi: "Allah sana (evliligi) mubarek kilsin, uzerine bereket indirsin, ikinizin arasini hayirda birlestirsin."
Ebu Davud, Nikah 37, (2130); Tirmizi, Nikah 7, (1091).

5606 - Hasan(-i Basri) anlatiyor: "Akil Ibnu Ebi Talib radiyallahu anh, Beni Cusem'den bir kadinla evlenmisti. Onu: "Kaynasma ve ogullar" dileyerek tebrik ettiler. Fakat o: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in kullandigi tabirlerle dua edin: "Allah size (evliligi) mubarek etsin ve size bereket versin" deyin!" dedi."
Nesai, Nikah 73, (6, 128).

5607 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam benimle Sevval'de nikah yapmisti. Sevval'de gerdek yapti. Yaninda hangi kadini benden daha bahtli idi?"
(Urve der ki: "Hz. Aise radiyallahu anha) yakinlarindan olan kadinlari sevval ayinda gerdege sokmayi mustehab addederdi."
Muslim, Nikah 73, (1423); Tirmizi, Nikah 9, (1093); Nesai, Nikah 77, (6, 130).

5608 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Sizden kim hanimina temas etmek isteyince: "Allah'in adiyla! Allahim, bizi seytandan uzak tut ve seytani da bize verecegin nasipten uzak tut!" dese, sonra da Allah bu temastan onlara bir evlad nasip etse, seytan ona ebediyen zarar vermez."
Buhari, Bed'u'l-Halk 11; Muslim, Nikah 116, (1434); Ebu Davud, Nikah 46, (2161); Tirmizi, Nikah 8, (1092).

NIKAH AKDI

5609 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Biz Resulullah aleyhissalatu vesselam ile birlikte gazveye cikmistik. Beraberimizde kadin yoktu. "Husyelerimizi aldirmayalim mi?" diye sorduk. Bizi bundan yasakladi, sonra da muvakkat istifade hususunda bize ruhsat tanidi. Herhangi birimiz, bir elbise mukabilinde kadinla, bir muddet icin nikah yapiyorduk."
Buhari, Tefsir, Maide 9, Nikah 6, 8; Muslim, Nikah 38, (1404).

5610 - Seleme Ibnu'l-Ekva radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Evtas gazvesi yilinda mut'aya ruhsat verdi, sonra da onu yasakladi."

Buhari, Nikah 31 (ta'lik olarak); Muslim, Nikah 18, (1405).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5601-5610 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.