Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5591-5600 )

5591 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Evlendigim zaman Resulullah aleyhissalatu vesselam bana:
"Nasil biriyle evlendin (dulla mi bakire ile mi?) diye sordular.
"Bir dul aldim!" dedim.
"Niye bakire degil? O seninle sen de onunla mulatefe ederdiniz!" buyurdular."
Buhari, Nikah 10; Muslim, Rada' 54, (715); Ebu Davud, Nikah 3, (2048); Tirmizi, Nikah 4, 13 (1086, 1100); Nesai, Nikah 6, 10 (6, 61-65).

5592 - Yine Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Surasi muhakkak ki kadin, seytan suretinde gelir, seytan suretinde gider. Biriniz bir kadinda hosuna giden bir husus gorurse, hemen hanimina gelsin; zira bu, nefsinde uyanani giderir."
Muslim, Nikah 9, (1403); Ebu Davud, Nikah 44, (2151); Tirmizi, Nikah 9, (1158).

KIZ ISTEME, NIKAH DUASI VE NAZAR

5593 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, kisiyi, kardesi bir kizi isteme sirasinda o kiza talip olmaktan nehyetti. "Ne zaman isteyen vazgecer veya kendine izin verirse o takdirde talib olabilir" buyurdu."
Buhari, Nikah 45; Muslim, Nikah 49-56, (1412-1414); Muvatta, Nikah 1, (2, 523); Ebu Davud, Nikah 18, (2081); Nesai, Nikah 19, (6, 71); Tirmizi, Nikah 38, (1134).

5594 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bize hacet duasini ogretti. Soyleydi: "Hamd Allah'a mahsustur. O'ndan yardim dileriz, O'ndan af talep ederiz, nefsimizin serlerinden, amellerimizin kotulerinden O'na siginiriz. Allah kime hidayet verirse onu saptiracak yoktur. Allah kimi de saptirmissa, onu da hidayete erdirecek yoktur. Allah'tan baska ilah olmadigina sehadet ederim. Muhammed'in O'nun kulu ve resulu olduguna da sehadet ederim. Ey iman edenler, adini zikrederek birbirinize talepte bulundugunuz Allah'tan ve aranizdaki akrabalik bagin(i koparmak)tan korkun! Surasi muhakkak ki Allah uzerinizde murakibtir" (Nisa 1). "Ey iman edenler! Allah'tan hakkiyla korkun. Sakin ha muslumanlar olmaktan baska sekilde olmeyin" (Al-i Imran 102). "Ey iman edenler Allah'tan korkun ve saglam bor soz soyleyin. Ta ki Allah sizin islerinizi salaha cikarsin ve gunahlarinizi da affetsin. kim Allah ve Resulune itaat ederse buyuk bir kurtulusa ermis olur." (Ahzab 70-71).
Ebu Davud, Nikah 33, (2118); Tirmizi, Nikah 16, (1105); Nesai, Cum'a 24, (3, 105).

5595 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Icerisinde tesehhud bulunmayan bir dua, kesilmis el gibidir."
Tirmizi, Nikah 16, (1106); Ebu Davud, Edeb 22, (4841).

5596 - Beni Suleym'den bir adam anlatmistir: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan Umame Bintu Abdilmuttalib radiyallahu anha'yi istedim, onu bana tesehhud okumadan nikahladi."
Ebu Davud, Nikah 30, (2120).

5597 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Biriniz bir kadinin talibi olunca, onun kendini evlenmeye davet eden yerini gormeye muktedirse, onu hemen yapsin."
Ebu Davud, Nikah 19, (2082).

5598 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Adamin biri Ensardan bir kadinla evlenmisti. Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Kadina baktin mi?" diye sordu. Adam: "Hayir" deyince:
"Git, kadina bak. Cunku ensarin gozlerinde bir sey vardir!" buyurdular."
Muslim, Nikah 74, (1424); Nesai, Nikah 23, (6, 77).

5599 - Hz. Mugire radiyallahu anh'in anlattigina gore, o bir kadin istemistir. Resulullah aleyhissalatu vesselam kendisine: "Ona bak! Zira bakman, aranizdaki uyum icin daha muvafiktir!" buyurdular."
Tirmizi, Nikah 5, (1087); Nesai, Nikah 17, (6, 69).

NIKAH ADABI

5600 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Nikahi ilan edin, onu mescidlerde yapin. Uzerine de def vurun."

Tirmizi, Nikah 6, (1089).




Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5591-5600 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.