Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5891-5900 )

5891 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam huyurdular ki:
"Allah'in zikri disinda kelami cok yapmayin. Zira, Allah'in zikri disinda cok kelam, kalbe kasvet (katilik) verir. Sunu bilin ki, insanlarin Allah'a en uzak olani kalbi kati olanlardir."
Tirmizi, Zuhd 62, (2413).

5892 - Ebu Malik el-Es'ari radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ummetimde dort sey vardir, cahiliye islerindendir,bunlari terketmeyeceklerdir:
-Haseble iftihar
-Nesebi sebebiyle insanlara ta'n,
-Yildizlardan yagmur bekleme,
-(Olenin ardindan) matem!"
Resulullah sozlerine soyle devam etti: "Matemci kadin, sayet tevbe etmeden olecek olursa, Kiyamet gunu uzerinde katrandan bir elbise, uyuzlu bir gomlek oldugu halde (kabrinden) kaldirilir."
Muslim, Cenaiz 9, (934).

5893 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Bir adam, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in huzuruna girmek icin izin istemisti. Aleyhissalatu vesselam: "Bu asiretin kardesi ne kotu!" buyurdu. Ama adam girince ona iyi davrandi, yumusak sozle hitap etti. Adam gidince:
"Ey Allah'in Resulu! Adamin sesini isitince soyle soyle soyledin. Sonra yuzune karsi multefit oldun, iyi davrandin" dedim. Su cevabi verdi:
"Ey Aise! Beni ne zaman kaba buldun? Kiyamet gunu, Allah Teala hazretlerinin yaninda mevkice insanlarin en kotusu, kabaligindan korkarak halkin kendini terkettigi kimsedir."
Buhari, Edeb 38, 48; Muslim, Birr 73, (2591); Muvatta, Husnu'l-Hulk 4; (2, 903, 904); Ebu Davud, Edeb 6, (4791, 4792, 4793); Tirmizi, Birr 59, (1997).

5894 - Adiyy Ibnu Hatim radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaninda bir adam bir hitabede bulundu ve dedi ki: "KimAllah ve Resulune itaat ederse dogru yolu bulmus, kim de o ikisine isyan ederse dogru yoldan sapmistir."
Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Sen ne kotu hatipsin. Soyle soyle: "...Kim Allah ve Resulune isyan ederse..." buyurdular."
Muslim, Cum'a 48, (810); Ebu Davud, Edeb, 85, (4981), Salat 229, (1099); Nesai, Nikah 40, (6, 90).

5895 - Huzeyfe radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah'in istedigi ve falanin istedigi" demeyin, lakin soyle deyin: "Allah'in istedigi, sonra da falanin istedigi."
Ebu Davud, Edeb 84, (4980).

5896 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Bir kimsenin "Insanlar helak oldu!" dedigini duyarsaniz, bilin ki o, kendisi, herkesten cok helak olandir."
Muslim, Birr 139, (2623); Muvatta, Kelam 2, (2, 989); Ebu Davud; Edeb 85, (4983).

5897 - Yine Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ummetimin hepsi affa mazhar olacaktir, gunahi aleni isleyenler haric. Kisinin geceleyin isledigi kotu bir ameli Allah ortmustur. Ama, sabah olunca o: "Ey falan, hu gece ben su su isleri yaptim!" der. Boylece o, geceleyin Allah kendini ortmus oldugu halde, sabahleyin, uzerindeki Allah'in ortusunu acar. Iste bu, gunahi aleni islemenin bir cesididir."
Buhari, Edeb 60; Muslim, Zuhd 52, (2990).

5898 - Avf Ibn Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Halka kissa (mevize, nasihat) anlatma isini emir veya (emirin tayin edecegi) memur veya tekebbur sahibi yapar."
Ebu Davud, Ilm 13, (3665).

MUHTELIF NEV'E GIREN HADISLER

5899 - Ebu Sa'idi 'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Bir gun Resulullah aleyhissalatu vesselam bize ikindi namazi kildirdi. Sonra bir hutbede bulundu.Bu hutbede, Kiyamet vaktine kadar olacak her seyi bize haber verdi. Bunu belleyen belledi, unutan unuttu. Soyledikleri arasinda su da vardi:
"Dunya caziptir, tatlidir. Allah sizi buraya halife olarak gondermistir, nasil amel edeceginize bakmaktadir.
- Aman uyanik olun, dunyadan kacinin, kadindan kacinin.
- Aman uyanik olun! Kimseyi, insanlarin korkusu, bildigi bir hakikati soylemekten alikoymasin!"
Ravi der ki: "(Bunu soyleyince) Ebu Said merhum agladi. Sonra sozlerine devam etti:
"Vallahi oyle seyler gorduk ki, korktuk. Resulullah'in soyledikleri arasinda su da vardi:
- Haberiniz olsun! Kiyamet gunu, her bir vefasiz icin vefasizligi nisbetinde bir bayrak dikilecektir. Bas imamin (devlet reisinin) vefasizligindan daha buyuk bir vefasizlik olmayacaktir. Onun bayragi kicinin yanina dikilir."
O gunku bellediklerimiz meyaninda su da vardi:
- Haberiniz olsun! Insanoglu cok cesitli tabakalar halinde yaratilmistir:
- Kimisi vardir, mu'min olarak dogar, mu'min olarak yasar, kafir olarak olur.
- Kimisi vardir, kafir olarak dogar, kafir olarak yasar, mu'min olarak olur.
- Kimisi vardir, kafir olarak dogar, kafir olarak yasar, kafir olarak olur.
- Haberiniz olsun kimisi vardir yavas ofkelenir, (ofkesinden) cabuk doner; kimisi vardir cabuk ofkelenir, cabuk doner; kimisi vardir, yavas ofkelenir, yavas doner. Iste bunlar birbirlerini dengeler.
- Haberiniz olsun onlardan birkismi vardir; cabuk doner, cabuk kizar. Bilesiniz bunlarin en hayirlisi agir otkelenen, cabuk donendir; en senlileri de cabuk otkelenip yavas donendir.
- Insanlardan borcunu iyi odeyen, (baskasindaki alacagini) iyi talep eden vardir. Kimisi de kotu oder, iyi talep eder; kimi de kotu talep eder, iyi oder, bunlar birbirlerini dengeler. Bilesiniz birkismi vardir kotu oder, kotu talep eder. Bilesiniz bunlarin en hayirlisi iyi odeyen, iyi talep edendir; en kotuleri de kotu odeyen, kotu talep edendir.
Bilesiniz! Ofke ademoglunun kalbinde bir kordur. Gozlerinin kizarmasini, avurtlarinin sismesini gormuyor musunuz! Kim, ofkeden bir baslangic hissederse, yere yaslansin, (otkesi gecinceye kadar oyle kalsin)."
Ebu Said dedi ki: "Biz (bu sirada) gunduzun aydinligi devam ediyor mu diye gunese bakmaya basladik. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam:
"Haberiniz olsun! Dunyanin omrunden gecmis kismina nisbeten geri kalan kismi, su gununuzden gecen kisma nazaran geri kalan kismina nisbeti gibidir."
Tirmizi, Fiten 26, (2192).

5900 - Iyaz Ibnu Himar radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Rabbim, bugun bana ogrettigi seylerden bilmediklerinizi size ogretmemi emretti. (Ve buyurdu ki): "Benim bir kula verdigim her mal helaldir. Ben butun kullarimi hanif (=musluman, hakka taraftar) olarak yarattim. Ancak seytanlar onlara gelip (fitri) dinlerinden alip goturduler, kendilerine helal kildigim seyleri haram kildilar. Kendisine bir guc vermedigim seyi bana sirk kosmalarini emrettiler."
Allah Teala hazretleri arz ehline bakti ve Ehl-i kitaptan birkismi haric, onlarin Arap, Acem hepsine ofkelendi ve dedi ki:
"Ben seni, imtihan etmek ve seninle de (baskasini) imtihan etmek uzere gonderdim. Sana, suyun yikayip (yok edemeyecegi) bir kitap gonderdim. Ta ki sen onu uyurken de uyanikken de okuyasin!"
Allah Teala hazretleri bana, Kureys'i atese vermemi (onlarla savasmami) emretti. Ben:
"Ey Rabbim, bu durumda onlar basimi yararlar ve bir ekmek parcasina cevirirler!" dedim.
"Oyleyse, seni cikardiklari gibi sen de onlari (Mekke'den) cikar! Onlara karsi gazada bulun da biz de sana yardim edelim; infakta bulun biz de sana infak edelim. Sen bir ordu gonder, biz de sana onun bes misli (yardimci melek ordusu) gonderelim. Sana itaat edenlerle birlik ol, asilere karsi savas!" buyurdu. Cennetlikler uc kisimdir:
- Kuvvet sahibi, adaletli, sadaka veren ve muvaffak olanlar.
- Butun yakinlarina ve muslumanlara karsi merhametli ve yumusak kalpli olanlar.
- Iffetli, namuslu ve coluk cocuk sahibi olanlar."Resulullah devamla dedi ki:
- Cehennem ehli de bes kisimdir:
- Akli olmayan zayiflar. Bunlar, aranizda tabi olarak bulunurlar, hicbir ehle ve mala tabi degildirler.
- Tamahkarligini izhar etmeyen hain kisiler. Boylesi, bir kapiyi calsa mutlaka ihanet eder.
- Aksam, sabah her firsatta malin ve ehlin hususunda seni aldatan adamlar.
- Cimrilik ve yalani da zikretti.
- Bir de kotu huylu kaba sozlu insan."
Resulullah devamla buyurdular ki:
- Allah Teala hazretleri, bana mutevazi olmanizi emretti. Oyle ki, hic kimse hic kimseye karsi boburlenmesin, hic kimse hic kimseye karsi tecavuzde bulunmasin."

Muslim, Cennet 63, (2865).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5891-5900 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.