Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6071-6080 )

KEDI ARTIGI ILE ABDEST

6071 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Namaz kilanin onunden gecmekle) kedi namazi bozmaz. Cunku o, evin (demirbas) esyasindandir."

KADININ ARTIGI ILE GUSUL

6072 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam ve ehli; tek bir kapta yikaniyorlardi. Onlardan biri, arkadasinin (guslettigi suyun) artigi ile yikanmazdi."

KADIN VE ERKEK AYNI KAPTAN GUSLEDER

6073 - Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anh anlatiyor: "Hz. Peygamber aleyhissalatu vesselam ve zevceleri tek bir kaptan (su alarak) yikanirlardi."

NEBIZ ILE ABDEST

6074 - Abdullah Ibnu Mes'ud anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, bana, cin gecesi: "Yaninda abdest alacak su var mi?" diye sormustu. Ben: "Hayir, yok! Ancak bir kabin icinde bir miktar nebiz var" dedim. Aleyhissalatu vesselam: "Hurma temizdir, su da temizleyicidir!" buyurdu ve hemen onunla abdest aldi."

6075 - Abdullah Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, cin gecesinde Ibnu Mes'ud'a: "Yaninda su var mi?" diye sordu. O: "Hayir su yok. Ancak bir tulumda nebiz var!" deyince Aleyhissalatu vesselam: "Hurma temizdir, su da temizleyicidir (binaenaleyh nebiz temizdir) bana dok (abdest alayim)" buyurdular."

DENIZ SUYU ILE ABDEST

6076 - Ibnu'l-Firasi anlatiyor: "Ben ava cikmistim. Yanimda icine su koydugum bir kirbam vardi. Deniz suyu ile ebdest aldim. Durumu Aleyhissalatu vesselam'a sordum. Bana: "Denizin suyu temizdir, meytesi (olusu) de helaldir!" cevabini verdi."

6077 - Resulullah aleyhissalatu vesselam'in kizi Rukiyye radiyallahu anha'nin cariyesi Ummu Ayyas radiyallahu anha demistir ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam oturuyor oldugu halde ben kendim ayakta oldugum halde (gerekli hizmetleri yaparak) ona abdest aldirirdim."

UYKUDAN UYANINCA EL YIKANIR

6078 - Abdullah Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biriniz uyaninca elini yikamadikca su kabina sokmasin."

ABDESTTE BESMELE

6079 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Uzerine besmele cekmeyenin abdesti yoktur."


6080 - Sehl Ibnu Sa'd es Saidi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Abdesti almayanin namazi yoktur. Abdest alirken Allah'in ismini zikretmeyenin de abdesti yoktur. Resulullah'a salat (u selam) okumayanin da namazi yoktur. Keza Ensari sevmeyenin de namazi yoktur."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
loading...