Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6191-6200 )

6191 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Biriniz mescide girince Resulullah aleyhissalatu vesselam'a selam etsin ve su duayi okusun: Allahummaftah li ebvabe rahmetike (Allahim, bana rahmetinin kapilarini ac) cikarken de Resulullah'a selam versin ve su duayi okusun: "Allahumme a'simini mine'sseytani'r-racim (Allahim, beni taslanmis seytandan koru)."

NAMAZA YURUYEREK GITMEK

6192 - Ebu Saidi 'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam(bir defasinda yanindakilere): "Allah'in kendisiyle hatalari ortup, sevaplari artirdigi seyi size gostereyim mi?" demisti. Ashab: "Evet soyleyin ey Allah'in Resulu!" dediler. Bunun uzerine:
"O sey, zahmetli durumlarda bile abdesti tam almak, mescidlere cok adim atmak, namazdan sonra muteakip namazi beklemek!" buyurdular."

6193 - Ebu Saidi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Kim evinden namaz kilmak uzere cikar ve: "Ey Allahim! Senden isteyenlerin senin katindaki hakki icin ve su yuruyusumun hakki icin senden istiyorum. Ben kibirlenmek, boburlenmek veya gorsunler, desinler gibi adi maksadlarla evden cikmis degilim. Senin gazabindan sakinmak, rizani kazanmak icin evden ciktim. Oyleyse beni atesten korumani istiyorum, gunahlarimi bagislamani talep ediyorum. Cunku senden baska gunahlari affeden yoktur" diye dua eder, (yalvar yakar olursa) Allah Teala hazretleri, ona (rahmet) yuzuyle teveccuh eder ve yetmisbin melek de kendisi icin istigfar eder."

6194 - Hz. Enes Ibnu Malik anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Karanlik gecelerde mescidlere mudavim olanlarin, Kiyamet gununde tam bir nura kavusacaklarini mujdele!"

MESCIDE UZAK EV DAHA SEVAPLI

6195 - Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Ensar (dan birkisminin) evleri mescidden uzakta idi. Bunlar mescidin yakinina gelmek istediler. Bunun uzerine su ayet nazil oldu. (Mealen):
"Onlarin onden gonderdiklerini ve geride biraktiklarini (eserlerini,ihmal etmeksizin)yazmaktayiz" (Yasin 12). Ibnu Abbas der ki: "Bunun uzerine onlar yerlerinde kaldilar."

CEMAATTEN GERI KALMAMALI

6196 - Usame Ibnu Zeyd radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Bir kisim. (tenbel) adamlar, ya cemaati terketmekten vazgecerler yahut da ben onlarin evlerini (baslarina) yakacagim."

YATSI VE SABAH NAMAZLARININ CEMAATI

6197 - Omer Ibnu'l-Hattab radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Kim bir mescidde cemaatle yatsinin ilk rek'atini kacirmadan kirk gece namaz kilarsa Allah Teala hazretleri, bu namazlar vesilesiyle onun icin atesten bir azadlik yazar."

MESCIDE DEVAM VE NAMAZLARI BEKLEME

6198 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Musluman bir kimse, namaz ve zikir icin mescidi vatan edindigi (cokcagitmeyi aliskanlik haline getirdigi) zaman Allah'in onun bu halinden duydugu sevinc,tipki gurbette adami olan kimselerin onun yanlarina donmesiyle (kavusmaktan) duyduklari sevinc gibidir."

6199 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam ile birlikte aksam namazini kilmistik.. Namazdan sonra dileyenler evlerine dondu, dileyenler de yerinde kaldi. (Cok gecmeden) Resulullah aleyhissalatu vesselam kosarcasina ve hizli hizli nefes alarak, diz kapaklari da acilmis bir halde geldi. Bize dediler ki: "Mujdeler olsun! Iste Rabbiniz! Sema kapilarindan bir kapi acmis, meleklere karsi sizlerle iftihar ediyor ve diyor ki: "Kullarima bakin! Farzlarini eda ettiler. Simdi de diger namazi beklemekteler!"

NAMAZDA ISTIAZE VE KIRAAT


6200 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Allahumme inni euzu bike mine's-seytani'r-racim ve hemzihi ve nefhihi ve nefsihi "Allahim, seytan-i racimden, onun durtmelerinden, telkinlerinden, atacagi kibirden sadece sana siginirim" diye dua ederdi."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6191-6200 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.