Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6301-6310 )

OGLE FARZINDAN SONRA IKI REKATI KACIRAN

6301 - Abdullah Ibnu'l-Haris anlatiyor: "Hz. Muaviye (bir gunResulullah aleyhissalatuvesselam'in muhterem zevceleri Ummu Seleme radiyallahu anha'ya bir elci gonderdi. Elcinin yaninda ben de vardim. Elci Ummu Seleme'ye sordu. O da soyle cevap verdi: "(Zekat toplamak uzere) bir memur gondermis olan Resulullah aleyhissalatu vesselam bir gun benim odamda ogle namazi icin abdest aldigi sirada yaninda cokca muhacir vardi. Resulullah muhacirlerin meseleleriyle yakinen ilgileniyor idi. Derken kapi vuruldu. Kapiya cikti (tahsildar gelmisti). Once ogle namazi (nin farzini) kildi; sonra, tahsildarin getirdigini taksim etmek uzere oturdu. Bu taksim isi ikindi vakti girinceye kadar devam etti. Sonra odama girdi, iki rekat namaz kildi ve arkadan su aciklamayi yapti: "Tahsildarla olan mesguliyetim, bu iki rek'ati oglenin pesinden kilmama mani oldu. Bu sebeple onlari ikindiden sonra kildim."

AKSAMIN SUNNETI

6302 - Rafi Ibnu Hadic radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam BeniAbdi'l-Eshel kabilesinde yanimiza geldi. Mescidimizde bize aksam namazi kildirdi. Sonra da: "Su iki rek'at (sunneti de) evlerinizde kilin" buyurdu."

VITR

6303 - el-Mutallibu'bnu Abdillah anlatiyor: "Bir adam Ibnu Omer radiyallahu anhuma'ya:"Vitri nasil kilayim?" diye sordu. O da: "Bir rek'atle vitir kil!" dedi. Oburu: "Iyi amahalkin "Buteyra(=guduk)!" demesinden korkarim" dedi. Ibnu Omer "(tek rekatli bu namaz, Allah ve Resulu'nun sunnetidir!" dedi. Bu ifadesiyle: "(Tek rekatli bu namaz), Allah ve Resulu'nun sunnetidir" demek istemistir."

6304 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam nafilenamazlarin her iki rek'atinde selam verir, bir rek'atla da vitir namazi kilardi."

DUADA ELLERI KALDIRMA, YUZE SURME

6305 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Allah'a dua edince avuclarinin icini acarak dua et, ellerinin sirtlariyladua etme. Duayi bitirince avuclarini yuzune sur."

KUNUT

6306 - Enes Ibnu Malik radiyallahu anh'a sabah namazindaki kunut hakkinda sorulmus, o da su cevabi vermistir: "Biz rukudan once de sonra da kunut okurduk."

SEFERDE VITR

6307 - Salim babasi Abdullah Ibnu Omer radiyallahu anhuma'dan anlatiyor: "Resulullahaleyhissalatu vesselam sefer sirasinda iki rek'at kilardi, buna ilavede bulunmazdi.
Geceleyin de teheccud namazi kilardi." Ben babama: "Aleyhissalatu vesselam sefer sirasinda vitir de kilar miydi?" diye sordum, "evet!" cevabini verdi."

VITRDEN SONRA IKI REK'AT

6308 - Ummu Seleme radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam vitir namazindan sonra oturdugu yerden iki hafif rekat daha kilardi."

VITIRDEN SONRA OTURARAK IKI REK'AT KILMAK

6309 - Ummu Seleme radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, vitirden sonra kisa iki rekatlik bir namaz kilardi. Bunu oturarak kilardi."


6310 - Hz. Aise radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam tek birrek'atle vitir kilar, sonra oturdugu yerden iki rek'at daha kilar, bunlarda kiraattebulunurdu. Ruku'ya gitmek isteyince, kalkar ruku yapardi."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6301-6310 ) -Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.

Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.