Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6351-6360 )

6351 - Fedale Ibnu Ubeyd radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri, guzel sesle Kur'an'i aciktan okuyan kimseyi dinleme hususunda, guzel sesli cariyesini dinleyen erkekten daha cok alaka sahibidir."

6352 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir gun mescide girince bir kimsenin kiraatini isitmisti: "Bu kim?" diye sordu. "Abdullah Ibnu Kays!" denilince: "Buna Al-i Davud'un mizmarlarindan (nagmelerinden) bir mizmar verilmistir" buyurdular."

GECE NAMAZINDA KIRAAT

6353 - Ummu Hani Bintu Ebi Talib radiyallahu anha anlatiyor: "Ben evimin daminda iken, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in geceleyin (namazda) okudugu Kur'an'i isitirdim."

6354 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam sabah oluncaya kadar namazda bir ayeti tekrarlayip durdu. O ayet sudur: "Eger sen onlara azab edersen onlar senin kullarindir. Eger onlari affedersen muhakkak ki sen azizsin, hakimsin" (Maide 118).

GECE KAC REKAT TEHECCUT?

6355 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam yatsinamazindan bosaldigi vakitten fecr vaktine kadar onbir rek'at namaz kilardi, her iki rek'atta bir selam verirdi, bir rek'atle de vitirde bulunurdu (yani tek kilardi). Butun rek'atler sirasinda, secdeleri oyle uzun tutardi ki, siz bir secde esnasinda, daha basini kaldirmadan elli ayet okuyabilirdiniz. Muezzin sabah namazinin birinci ezanini tamamlayinca kalkar, hafif iki rek'at namaz kilardi."

GECENIN EN EFDAL VAKTI

6356 - Amr Ibnu Abese radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelip: "Ey Allah'in Resulu! Kim seninle birlikte (ilk defa) musluman oldu?" diye sordum. "Bir hur, bir kole!" buyurdular. Ben: "Allah'a daha yakin (olunan) bir saat var mi?" dedim, "Evet, gecenin son yarisi (Allah'a daha yakin olunan saattir)" buyurdular."

6357 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam gecenin evvelinde uyur, son kismini (ibadetle) ihya ederdi."

6358 - Rifa'atu'l-Cuheni radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri gecenin yarisi veya ucte ikisi gecinceye kadar (gunahlarin kaydini) geciktirir. Sonra: "Sakin kullarim benden baskasindan bir talepte bulunmasinlar! Kim ben Azimussan'dan talep ederse, istegine icabet eder, duasini kabul ederim. Kim benden talepte bulunursa, ona istedigini veririm. Kim benden af dilerse onu affederim, bu hal fecir doguncaya kadar devam eder" buyurur"

AKSAM YATSI ARASI NAMAZ

6359 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim aksamla yatsi arasinda yirmi rek'at namaz kilarsa Allah ona cennette bir kosk yapar."

EVDE NAFILE


6360 - Asim Ibnu Amr anlatiyor: "Irak ahalisinden bir grup, Hz. Omer'e gitmek uzere yola cikti. Yanina geldikleri vakit Hz. Omer onlara: "Siz kimlerdensiniz!? diye sordu. Onlar: "Biz Irak ahalisindeniz!" dediler. "Izinli olarak mi geldiniz?" dedi. Onlar: "Evet!" dediler. Onlar Hz. Omer radiyallahu anh'tan kisinin evde kildigi namazin hukmunu sordular. Hz. Omer: "Ben Resulullah'a bu hususta sormustum da: "Kisinin evinde kildigi namazi nurdur, oyleyse evlerinizi nurlandirin" buyurdu" dedi."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6351-6360 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.