Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6381-6390 )

6381 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bir muslumanin diger bir musluman uzerinde bes hakki vardir: "Selamini almak, davete icabet, cenazeye katilmak, hasta ziyareti, "elhamdulillah!" dedigi taktirde hapsirana yerhamukallah (diyerek tesmitte bulunmak)."

6382 - Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, bir kimse hastalanacak olsa ona uc gunden sonra gecmis olsun ziyaretinde bulunurdu."

6383 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalaatu vesselam bir hastayi ziyaret etti ve "Canin ne cekiyor?" diye sordu. Hasta "Bugday ekmegi!" dedi.Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Kimin yaninda bugday ekmegi varsa kardesine gondersin!" dedi. Sonra Resulullah ilave etti: "Birinizin hastasi birseye istah duyarsa ondan yedirsin."

6384 - Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam ziyaretine gittigi bir hastanin yanina girdi ve "Bir sey canin cekiyor mu? Kek canin cekiyor mu?" diye sordu. Hasta "Evet!" deyince ona kek aradilar."

6385 - Omer Ibnu'l-Hattab radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bana: "Bir hastanin yanina girince, ondan sana dua edivermesini talep et. Cunku onun duasi meleklerin duasi gibidir" buyurdular."

OLECEK KIMSEYE LAILAHE ILLALLAH TELKINI

6386 - Abdullah Ibnu Cafer babasindan radiyallahu anh naklen anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Olulerinize (olmek uzere olanlara) Lailahe illallahu'l-Halimu'l-Kerim, Subhanallahi Rabbi'l Arsi'l-Azim, Elhamdulillahi Rabbi'l-Alemin" demeyi telkin edin!" Yanindakiler: "Ey Allah'in Resulu! Bunun saglara telkini nasildir?" dediler. "Daha guzeldir, daha guzeldir!" buyurdular."

OLECEK KIMSENIN YANINDA NE KONUSMALI?

6387 - Muhammed Ibnu'l Munkedir anlatiyor: "Hz. Cabir radiyallahu anh'in yanina girdim. Olmek uzereydi. "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bizden selam gotur!" dedim."

MU'MIN CAN CEKISME HALINDEN SEVAP KAZANIR

6388 - Hz. Aise radiyallahu anha'nin anlattigina gore: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir gun yanina girdigi sirada, bir yakininin nefesini olum kesmek uzere idi. Aleyhissalatu vesselam Hz. Aise'nin uzuntusunu gorunce kendisine: "Su yakinin icin uzulme. Zira onun su izdirabi hasenatindandir!" buyurdular."

6389 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a (olmek uzere olan bir kimsenin) insanlari tanima hali ne zaman sona erer?" diye sordum. "(Gaybi hakikatlari) gordugu zaman!" buyurdular."

OLUNUN GOZU KAPATILIR


6390 - Seddad Ibnu Evs radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "olulerinizin yaninda hazir bulundugunuz taktirde (olunce) gozlerini kapayiverin. Cunku goz, ruhu takip eder (ve acik kalir). Ayrica hakkinda hayir soyleyin. Cunku melekler ev halkinin soylediklerine "Amin!" derler."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6381-6390 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.