Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6411-6420 )

COCUK CENAZESINE NAMAZ

6411 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Olen) cocuklariniz icin cenaze namazi kilin. Cunku onlar (cennete girmede sizin onculerinizdendir."

RESULULLAH'IN OGLUNA CENAZE NAMAZI

6412 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in oglu Ibrahim olunce, Resulullah cenaze namazi kildi ve: "Onun cennette bir sut annesi olacaktir. Eger yasasaydi siddik bir nebi olacakti. Eger yasamis olsaydi kibti dayilari azad olacakti ve hicbir kibti kolelestirilmeyecekti" buyurdu."

6413 - Huseyin Ibnu Ali Ibni Ebi Talib radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in oglu Kasim vefat edince Hz. Hatice radiyallahu anha: "Ey Allah'in Resulu! Kasim'in sutu tasti. Keske Allah ona, sut cagini tamamlayacak kadar omrunu uzatsaydi" dedi. Aleyhissalatu vesselam, bunun uzerine: "O sut devresini cennette tamamlayacak!" buyurdular. Hz. Hatice: "Ey Allah'in Resulu!, Sayet bunu bilseydim, cocugun olumu, nazarimda hafiflerdi" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Dilersen Allah'a dua edeyim de sana onun sesini isittireyim" dedi. Ancak Hz. Hatice: "Hayir! Ey Allah'in Resulu! Allah ve Resulunu tasdik ediyorum" dedi."

SEHITLERE CENAZE NAMAZI

6414 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Uhud gunu, sehidlerin cenazeleri Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yanina getirildiler. Aleyhissalatu vesselam onar onar gruplar halinde namazlarini kildirdi. Her grup degistikce, Hamza yerinde sabit kaliyor (boylece her grupla birlikte ona namaz kiliniyordu)."

CENAZE NAMAZI KILINMAYAN VAKITLER

6415 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "oluleriniz uzerine gece ve gunduz (cenaze) namazi kiliniz (kilabilirsiniz)" buyurmustur."

6416 - Vasile Ibnu'l-Eska' radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Her olu uzerine namaz kilin, her emirin komutasi altinda cihad edin."

KABIR UZERINDE NAMAZ

6417 - Amir Ibnu Rebia radiyallahu anh anlatiyor: "Siyahi bir kadin olmustu. Resulullah aleyhissalatu vesselam'a duyurulmadan defnedildi. Sonra haberdar olunca "Bunu bana niye haber vermediniz?" dedi ve ashabina: "Kadinin kabri uzerinde saf tutunuz!" emrederek kadina cenaze namazi kildirdi."

6418 - Bureyde radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir olu uzerine, gomuldukten sonra namaz kildi."

6419 - Ebu Said radiyallahu anh anlatiyor: "Mescidi temizleyen bir siyahi kadin vardi. Bir gece oldu. (Hemen defnedildi). Sabah olunca vefati Resulullah'a haber verildi. "Bana niye zamaninda duyurmadiniz?" deyip kalkti. Ashabiyla (kabristana gitti), kadinin kabri uzerinde durup, halk arkasinda, tekbir getirip namaz kildi. Sonra oradan ayrildi."

NECASI UZERINE NAMAZ


6420 - Mucemmi' Ibnu Cariye el-Ensari radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun) buyurdular ki: "Kardesiniz Necasi olmustur, kalkin uzerine cenaze namazi kilin!" Biz de kalktik, Aleyhissalatu vesselam'in arkasinda iki saf yaptik (namazini kildik)."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6411-6420 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.