Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6651-6660 )

KOLENIN MUHAYYERLIGI

6651 - Semure Ibnu Cundub radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "(Satilan) kolenin uhdesi (yani alicisinin muhayyerligi veya saticisininzimmetinde oldugu muddet) uc gundur."

MALIN KUSURU SOYLENIR

6652 - Vasile Ibnu'l-Eska' radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kirn bir seyi ayibini aciklamadan satarsa daima Allah'in gadabina ve meleklerin lanetine maruz kalir:"

ESIR AILE EFRADI BIRBIRINDEN AYRILMAZ

6653 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a esirler getirildigi zaman, aile efradini birbirinden ayirmak istemedigi icin hepsini bir kisiye verirdi."

SAYICA FAZLA HAYVANIN PESIN MUBADELESI

6654 - Hz. Enes radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, mu'minlerin annesi Safiyye radiyallahu anha'yi yedi bas (cariye-kole) ile satin aldi."

FAIZ

6655 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mirac gecesi, bir kavme ugradim ki, karinlari evler gibi iri idi. Bu karinlarin ici yilanlarla dolu idi ve yilanlar disardan gozukuyorlardi. Ben: "Ey Cibril bunlar kimlerdir?"diye sordum. "Bunlar faiz yiyenler!" dedi."

6656 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Faiz yetrnis cesit gunaha sebeptir. En hafifi kisinin anasiyla zina yapmasi gibidir."

6657 - Abdullah (Ibnu Mes'ud) radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Faiz yetmisuc kapi (cesit)dir: '

6658 - Hz. Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Enson inen ayet, faizle ilgili olan ayettir. Resulullah aleyhissalatu vesselam onu bize aciklamadan vefat etti. Oyleyse faizi de faiz suphesi olan muameleyi de birakin."

VERESIYEDE BELLI MIKTAR BELLI MUDDET SART

6659 - Abdullah Ibnu Selam radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir adam gelip: "Yahudilerden bir aileyi kastederek "Falanin ogullari musluman oldular. Ancak pek aciktilar, tekrar Islam'dan donmelerinden korkuyorum" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Kimin yaninda birseyler var?" diye sordu. Yahudilerden biri: "Benim yanimda su su kadar nakit var, -zannedersem ucyuz dinar demisti- Falan ailenin bahcesinden (alinacak meyve icin) su fiyatla selem akdini yaparim)" dedi. Aleyhissalatu vesselam da: "Su kadar vade ile su fiyata" olur, "falan ailenin bahcesinden (elde edilecek meyve" kaydi) olmaz" buyurdu."

ORTAKLIK VE MUDARABE


6660 - Salih Ibnu Suheyb, babasi Suheyb (Ibnu Sinan)'dan naklediyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Uc sey vardir ki onlarda bereket vardir: "Belli bir vade ile olan satis, Mukaraza (denilen ortaklik cesidi), satmak icin degil, ev icin bugday-arpa karisimi."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6651-6660 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.