Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6771-6780 )

6771 - Bera Ibnu Azib radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Suphesiz dunyanin yok olmasi, Allah Teala nezdinde, bir mu'minin haksiz yere oldurulmesinden daha ehvendir" buyurdular."

6772 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim bir mu'mini oldurmeye yarim kelime kadar yardim etse, iki gozun arasina "Allah'in rahmetinden umidsizdir" yazili oldugu halde Allah Teala hazretlerinin huzuruna cikacaktir."

KISAS NEREDE YOK?

6773 - Cariye Ibnu Zafar radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam bir baskasinin on kolunu bir kilic vurarak mafsal olmayan bir yerden koparip atti. Kolu koparilan adam Resulullah aleyhissalatu vesselam'a muracaatla kolunu kesenden hakkini almasini istedi. Resulullah aleyhissalatu vesselam kolu kesilene diyet odemeyi emretti. Adam: "Ey Allah'in Resulu! Ben kisas istiyorum" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Diyetini al, Allah diyeti hakkinda mubarek kilacaktir" buyurdular ve kisasa hukmetmediler."

6774 - Abbas Ibnu Abdilmuttalib anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ne me'mune (beyin zarina ulasan yara)da, ne caife (bedenin ic kismina ulasan yara)da, ne de munakkila (kemigi kirip yerinden kaydiran yara)da kisas vardir. (Yani baskasini bu cesit yaralarla yaralayan kimseye kisas uygulanmaz, diyet alinir)."

KAFIRIN DIYETI

6775 - Amr Ibnu Suayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, ehl-i kitap olan yahudi ve hiristiyanlarin diyetinin muslumanlarin diyetinin yarisi olduguna hukmetti."

KATIL MAKTULE VARIS OLAMAZ

6776 - Amr Ibnu Suayb anlatiyor: "Beni Mudlic'ten bir adam oglunu oldurmustu. Hz. Omer ondan (diyet olarak) yuz deve aldi. Otuz hikka (bes yasina basmis disi deve), otuz ceze'a (dort yasina basmis disi deve) ve kirk da halifa (hamile deve). Sonra: "Maktul'un kardesi nerededir? Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan: "Katile (maktulun malindan) varis olma hakki yoktur" dedigini isittim" dedi."

DISIN DIYETI

6777 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir dis icin diyet olarak bes deveye hukmetti."

PARMAKLARIN DIYETI

6778 - Amr Ibnu Su'ayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Parmaklarin hepsi diyette esittirler. Herbirine onar deve diyet vardir."

HUR, KOLEYE KARSI OLDURULUR MU?

6779 - Amr Ibnu Su'ayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anhuma anlatiyor: "Bir adam kolesini kasten ve taammuden oldurdu. Resulullah aleyhissalatu vesselam adama yuz sopa ile celde tatbik etti ve bir yil da surgune gonderdi ve muslumanlarin hisselerinin) icinden onun hissesini sildi."

KISAS KILICLA YAPILIR


6780 - Nu'man Ibnu Besir ve Ebu Bekre radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kisas (cezasi) ancak kilicla icra edilir."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6771-6780 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.