Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6811-6820 )

6811 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Kim Allah yolunda murabit olarak olurse, kendisine, yapmakta oldugu salih amellerin ucreti (sanki olmemis gibi Kiyamet gunune kadar verilir), rizki da mutemadiyen verilir, kabirdeki hesaba cekicilerden emin olur. Allah Teala hazretleri onu, Kiyamet gunu cehennem korkusundan emin olarak diriltir."

6812 - Ubey Ibnu Ka'b radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah rizasi icin Ramazan ayi disinda muslumanlarin avreti gerisinde (yani dusmanlarin gelmesinden korkulan tehlikeli cephede), sevap umuduyla bir gunluk ribat, sevap yonuyle yuz yillik oruclu, namazli ibadetten hayirlidir. Muslumanlarin avreti gerisinde, ramazan ayinda Allah rizasi icin bir gunluk ribat Allah indinde, orucuyla namaziyla bin yillik ibadetten daha hayirli, sevabca daha buyuktur. Eger Allah onu sag-salim ailesine kavusturursa, bin yil ona bir tek gunah yazilmaz, sadece haseneleri yazilir ve kendisine Kiyamete kadar ribat sevabi akitilir."

ALLAH YOLUNDA NOBET

6813 - Ukbe Ibnu Amir el-Cuheni radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah askerlerin nobetini tutan kimseye rahmet eylesin (veya eylemistir)."

6814 - Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah yolunda bir gece nobetcilik, bir adamin ailesi icinde bin yilda kilacagi namaz ve tutacagi oructan daha hayirlidir, (bu zikredilen) yil ucyuzaltmis gundur ve bir gun bin yil gibidir."

CIHADA CIKMAK

6815 - Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cihada cagirildiginiz zaman cihada kosun."

6816 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissaIatu vesselam buyurdular ki: "Allah yolunda kim tek bir yuruyus yapsa, kendisine isabet eden toz, Kiyamet gunu mislince misk olur."

DENIZ GAZVESININ FAZILETI

6817 - Ebu'd Derda radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Denizde yapilan bir gazve (savas), sevapca karada yapilan on gazveye bedeldir."

DEYLEM'IN FETHI VE KAZVININ FAZILETi

6818 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Dunyanin omrunden bir tek gun bile kalmis olsa, Ehl-i Beyt'imden bir adam melik oluncaya ve Deylem dagina ve Konstantiniyye'ye (Istanbul'a) malik oluncaya kadar Allah, o gunu uzatacaktir."

6819 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Dunyanin etrafini fethetmek sizlere nasib kilinacak ve Kazvin denilen bir sehir size fethedilecektir. Sizden kim bu gazveye kirk gun =veya kirk gece istirak ederse, ona cennette uzerinde yesil zeberced tasi bulunan altindan mamul bir sutun verilecektir. Bu sutun uzerinde, kirmizi yakut taslarindan mamul bir kubbe (kosk) vardir. O kubbenin, altundan mamul yetmisbin kapisi vardir, her kapi kanadinin basinda (huru'Iiyn denilen) siyah gozlu bir zevce vardir."

ALLAH YOLUNDA CIHAD ICIN AT BESLEMENiN FAZILETI


6820 - Temimu'd Dari radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i isittim, buyurdular ki: "Allah yolunda kim bir at (edinip) baglar, kendi eliyle yemini verirse, yedirdigi her bir dane icin bir sevap vardir."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6811-6820 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.