Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6931-6940 )

KABAK

6931 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Annem Ummu Suleym Resulullah aleyhissalatu vesselam'a benimle bir sepet taze hurma gonderdi ama evinde bulamadim. Bana bir azadlisinin kendisi icin hazirladigi bir yemege cagrildigini, oraya gittigini soylediler. Yanina ben de gittim. Yemegini yemekte idi. Aleyhissalatu vesselam kendisiyle beraber yemem icin beni de cagirdi."
Enes devamla der ki: "(Ev sahibi) etli ve kabakli bir tirid hazirlamisti. Meger Aleyhissalatu vesselam kabagi severmis. Ben (bunu gorunce) kabagi toplayip Aleyhissalatu vesselam'in onune yakin birakmaya basladim. Yemegi yedigimiz zaman Aleyhissalatu vesselam evine dondu. (Ben de hurma) sepetini onune surdum. Resulullah hurmayi yemeye ve taksim etmeye basladi, sepetteki hurmayi boylece bitirdi."

6932 - Cabir (Ibnu Tarik) radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in evinde huzurlarina ciktim. Yaninda su kabak vardi. "Bu nedir?"diye sordum. "Bu kabaktir, biz bununla yemegimizi artiriyoruz" buyurdular."

ET YEMEGI

6933 - Ebu'd Derda radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Dunya ve cennet ehlinin yemeklerinin efendisi ettir."

6934 - Ebu'd-Derda radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam davet edildigi her yemege mutlaka icabet etti. Bir et hediye getirildigi zaman da mutlaka kabul buyurdu."

ETIN EN GUZEL TARAFI

6935 - Abdullah Ibnu Cafer radiyallahu anh, Ibnu'z-Zubeyr ve bir grup icin bogazladigi bir deveyi ikram ettigi sirada Ibnu'z-Zubeyr'e rivayet ettigine gore: "Bir defasinda ashab Aleyhissalatu vesselam'a etyemegi sunarlarken kendisi Efendimizden soyle soyledigini isitmistir: "Etin en guzeli (hayvanin) sirt etidir."

6936 - Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in onunden kebap artigi hic kaldirilmadi ve beraberinde tuylu yaygi tasinilmadi."

6937 - Abdullah Ibnu'l-Haris Ibnu'l-Cez'ez-Zubeydi radiyallahu anh anlatiyor: "(Bir gun) biz, Resulullah aleyhissalatu vesselam'la birlikte mescidde kizartilmis bir parca et yedik. Sonra ellerimizi cakillarla silip abdest almadan namaza durduk."

KADID YANi GUNESTE KURUTULMUS ET

6938 - Ebu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "(Bir gun) Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir adam gelmisti. (Bir muddet) Efendimizle konustu. Bu sirada adamcagiz (duydugu korkudan) omuzlari titremeye basladi. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam adama: "Sakin ol! Ben bir kral degilim, ben kadid (guneste kurutulmus et) yiyen bir kadinin ogluyum" buyurdular."

TUZ

6939 - Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Katiginizin efendisi tuzdur" buyurdular.

ZEYTINYAGI


6940 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Zeytinyagini yiyin ve onu (bedeninize) surunun. Cunku o, mubarektir."


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6931-6940 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.