Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7231-7240 )

7231 - Amr Ibnu'l-As radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Suphesiz, her derede, ademoglunun kalbinden bir parca bulunur (yani kalp her seye karsi bir ilgi duyar). Oyleyse kimin kalbi butun parcalara ilgi duyarsa, Allah onun hangi vadide helak olacagina hic aldirmaz. Kim de Allah'a tevekkul ederse, kalbinin her seye (ilgi kurarak dagilmasini onlemek icin) Allah ona yeter."

HIKMET

7232 - Hz. Ebu Eyyub radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir adam gelerek: "Ey Allah'in Resulu! Bana (dini) ogret ve fakat cok ozlu olsun!" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Namazina kalktigin vakit (dunyaya) veda edenin (namazi gibi) namaz kil. Sonradan (pisman olup) ozur dileyecegin soz soyleme. Insanlarin elinde bulunan (dunyalik seylerden) umidini kesmeye azmet!" buyurdular."

7233 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bir meclise oturup hikmetli soz dinleyip, sonra bu meclisten bahsederken isittigi seylerin sadece kotu kisimlarini anlatan bir kimsenin misali, bir cobana gelip: "Ey coban, surunden bana bir koyun kes!" deyince, cobandan: "Git en iyisinin kulagindan tut al" iznine ragmen gidip surunun kopeginin kulagindan tutan adamin misalidir."
Ebu'l-Hasen Ibnu Seleme de bu hadisin bir mislini rivayet etmis, ancak rivayetinde su farkliliga yer vermistir: "Surunun en iyi koyununun kulagini tut"

ALCAK GONULLU OLMA

7234 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri buyurdular ki: "Buyukluk benim ridamdir, azamet de benim izarimdir. Kim, bunlardan birinde benimle iddialasmaya kalkarsa, onu cehenineme atarim."

7235 - Ebu Sa'idi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim Allah Teala hazretlerinin rizasi icin bir derece tevazu izhar eder (alcak gonullu) olursa, Allah, onu bu sebeple, bir derece yukseltir. Kim de Allah'a bir derece kibirde bulunursa, Allah da onu bu sebeple bir derece alcaltir, boylece onu esfel-i safiline (asagilarin asagisina) atar."

7236 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Medine ehlinden bir cariye bile Resulullah aleyhissalatu vesselam'in elinden tutardi ve Aleyhissalatu vesselam elini onun elinden cekmezdi de, cariye ihtiyaci icin, O'nu Medine'nin istedigi semtine ceker gotururdu. (Resulullah tevazu gosterir, itiraz etmezdi)."

HAYA

7237 - Hz. Enes ve Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Her dinin (kendine has temel) bir huyu vardir. Islam'in bu huyu, hayadir."

7238 - Ebu Bekre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Haya imandandir. Iman (sahibi) ise cennettedir. Hayasizlik (ve bundan kaynaklanan kabaliklar, cirkin ve kirici sozler) cefa (eziyet, zulum, haksizlik)dan bir parcadir. Cefa (eden de) cehennemdedir."

7239 - Ebu Sa'idi'I-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaninda oturuyor idik. (Bir ara): "Size Abdulkays kabilesinin gonderdigi heyet geldi" buyurdular. Halbuki icimizden hic kimse (henuz heyetin geldigini) gormemisti. Hakikaten geldiler ve konakladilar. Sonra Aleyhissalatu vesselam'in huzuruna geldiler. Onlardan Esecc el-Asari (adinda biri) konaklama yerinde kaldi, o sonradan geldi. Cunku o, bir konaga indi, devesini ihtirdi. Yolculuk elbisesini bir kenara birakti. Sonra (taze elbise giyip, oyle) Aleyhissalatu vesselam'in huzuruna cikti. Resulullah aleyhissalatu vesselam da ona: "Ey Esecc! Sende aziz ve celil olan Allah'in sevdigi iki haslet vardir: Hilm (acele etmemek) ve teenni ile hareket etmek" buyurdular. Esecc: "Ey Allah'in Resulu! Bu hasletler, cibilliyetimde (fitratimda dogustan getirdigim) bir sey mi, yoksa sonradan (iradi gayretimle) meydana gelen bir sey mi?" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Hayir! Yaratilisinda bulunan bir seydi buyurdular."


7240 - Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Esecc el-Asari'ye: "Muhakkak ki sende Allah'in sevdigi iki haslet var: Hilm (acele etmemek) ve haya" buyurdular."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
loading...