Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 7241-7250 )

7241 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah indinde kisinin yuttugu en sevapli yudum, Allah'in rizasini dusunerek kendini tutup, yuttugu otke yudumudur."

ALLAH KORKUSUYLA AGLAMAK

7242 - Abdullah Ibnu'z-Zubeyr radiyallahu anhuma'nin anlattigina gore, "Kendilerinin muslumanligi kabul etmeleri ile, Allah'in onlari azarladigina dair (su) ayetin inmesi arasinda dort yildan fazla zaman olmamistir."
"Onlar, daha once kendilerine kitap verilen ve zaman gectikce kalpleri katilasankimseler gibi olmasinlar. Cunku onlarin cogu yoldan cikmis kimselerdi" (Hadid 16).

7243 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cok gulmeyin, cunku cok gulmek kalbi oldurur."

7244 - Bera radiyallahu anh anlatiyor: "Biz Resulullah aleyhissalatu vesselam'la birlikte bir cenazede beraberdik. Aleyhissalatu vesselam kabrin kenarina oturup agladilar, oyle ki (goz yaslariyla) toprak islandi. Sonra da: "Ey kardeslerim Iste (basimiza gelecek) bu ayni (olum hadisesi) icin iyi hazirlanin" buyurdular."

7245 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sinek basi kadar bile olsa, gozunden Allah korkusuyla yas cikan ve bu yasi yanak yumrusuna degecek kadar akan hicbir mu'min kul yoktur ki, Allah onu (ebedi) atese haram etmesin!"

7246 - Hz. Muaviye Ibnu Ebi Sufyan radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ameller kap(ta bulunan madde) gibidir. En asagisi (yani dipteki kisim) guzelse en yukarisi (yani ust kismi) da guzel olur; en asagisi bozulursa en ustu de bozulur."

7247 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Eger kisi namazini herkesin gozu onunde kilinca (edebine uygun kilar) guzel yapar, tek basina kimsenin gormedigi durumda kilinca da (edebine uygun kilar) guzel yaparsa, Allah Teala hazretleri (onun ibadetinden memnun kalir ve:) "Bu (kullugunu riyasiz yapan) gercek bir kulumdur" der."

7248 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Ey mu'minler! Amel ve ibadetlerinizi) itidal uzere yapin, ifrattan kacinin. Zira sizden hic kimseyi (atesten) ameli kurtaracak degildir."
Sahabiler: "Seni de mi amelin kurtarmaz, ey Allah'in Resulu!" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Beni de, buyurdular. Eger Allah kendi katindan bir rahmet ve fazl ile benim gunahlarimi bagislamazsa beni de amelim kurtarmaz!" buyurdular."

RIYA VE SUM'A

7249 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah'u Teala hazretleri soyle buyurmustur: "Ben her cesit sirkten mustagniyim. Oyleyse, kim benim icin isledigi bir amele birden baskasini ortak ederse ben ondan uzagim ve benim icin yaptigi o is, bana degil, ortak ettigi kimseyedir."

7250 - Ebu Said radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun) yanimiza geldi. Biz o sirada Mesih Deccal'i muzakere ediyorduk. Dediler ki: "Ben size, nazarimda sizin icin Mesih Deccal'den daha urkutucu bir seyi haber vereyim mi?"
"Evet! Ey Allah'in Resulu! Soyleyin!" dedik.

"Sirk-i hafidir (gizli sirk). Mesela, kisi kalkar, namaz kilar, bu namazini, kendisine bakanlar sebebiyle guzel kilar, (iste bu, gizli sirke bir ornektir)" buyurdular."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
loading...