Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 2901-2910 )

2901 - Ebu Ayyas ez-Zuraki (radiyallahu anh) anlatiyor: "Biz Usfan 'da Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ile beraberdik. Musriklerin basinda (henuz musluman olmayan) Halid Ibnu'l-Velid vardi. Ogleyi kilmistik. Misrikler (kendi kendilerine aralarinda soyle) konustular: "Iyi bir firsat elimize gecmisti, onlar namazda iken saldirsaydik ya!''
Bunun uzerine hemen kasr (namazi kisaltma) ile ilgili ayet ogle ile ikindi arasinda nazil oldu. Ikindi vakti olunca, Resulullah (aleyhissalatu vesselam) kalkip kibleye karsi durdu. Musrikler de onlerindeydi. Arka tarafina da bir safyapti. Bu safin arkasina da bir safkoydu. Resulullah rukuya varinca hep birlikte ruku yaptilar. Resulullah secde yapti, hemen arkasindaki safdakiler de secde yapti. Digerleri (rukudan) dogrulup onlari korumak uzere kiyamda kaldilar. Bunlar iki secdeyi tamamlayip kalkinca arkalarinda bulunanlar secdeye gittiler. Sonra Resulullah 'in arkasindaki saftakiler digerlerinin yerlerine gittiler, arkadaki saftakiler de ondekilerin yerine ilerlediler. Sonra Resulullah rukuya gitti, hepsi O'nunla birlikte ruku yapti. Sonra Resulullah secde yapti ve hemen arkasindaki safdakiler de secde yaptilar. Bu sirada arkadakiler bunlari korumak uzere kiyamda kaldilar.
Aleyhissalatu vesselam ve arkasindakiler oturunca, en arkadakiler secdeye gittiler. Sonra hep beraber oturup hep beraber selam verdiler."
Ebu Davud, Salat 281, (1236); Nesai, Salatu'l-Havf 1, (3, 176-177).

2902 - Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) korku namazini iki gruptan birine tek rek 'at olarak kildirirken, diger grup dusmana karsi durmustur. Kilanlar kalkip, dusmana donuk vaziyette, (bekleyen) arkadaslarinin yerine gectiler, onlar da gelip (Resulullah 'in arkasina gectiler), O da bunlara bir rek 'at namaz kildirdi, sonra da bu iki guruptan her biribirer rek 'at namazlarini kaza ettiler.''
Buhari, Salatu'l-Havf 2, Megazi 31, Tefsir, Bakara 44; Muslim, Musafirin 205, (839); Muvatta, Salatu'l-Havf 3, (1, 184); Ebu Davud, Salat 285, (1243); Tirmizi, Salat 398, (564); Nesai, Salatu'l-Havf 1, (3, 171, 173).

2903 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyar: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) Dacnan ile Usfan arasina, musriklerle sarilmis biryere indi. Musrikler (aralarinda):
"Bu muslumanlarin bir namazlari var (topluca kilarlar), bu onlara evlatlarindan da, bakirelerinden de kiymetlidir, iste bu, ikindi namazlaridir. Hazirliginizi yapin, uzerlerine toptan bir kerede cullanin!'' dediler. Cebrail aleyhisselam, Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a gelerek ashabini iki kisma ayirmasini, onlardan bir grurupla namaz kilarken diger grubun geri tarafta ayakta beklemesini, tedbirli olmalarini ve silahlarini beraberlerinde almalarini, birinci gruba bir rek'at kildirmasini, bu kismin birinci rekatten sonra geri cekilmesini, arkadaki grubun one ilerlemesini, bu yeni gruba da bir rek 'at kildirmasini, boylece her bir grubun Resulullah'la birlikte birer rek 'atlerinin olmasini, Resulullah'in da boylece iki rek'at kilmis olmasini emretti."
Ebu Davud, Salat 284, (1240,1241); Tirmizi, Tefsir, Nisa, (3038); Nesai, Salatu'l-Havf 1, (3, 173, 174).

2904 - Abdullah Ibnu Uneys (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam), beni, Halid Ibnu Sufyan el-Huzli'yi oldurmem icin bulundugu yere gonderdi. O, Urane ve Arafat taraflarinda idi:
" Git onu oldur! '' dedi Ben onu gordugumde ikindi namazinin vakti girmisti. Kendi kendime:"(Bu herifi oldurme isi) onunla benim arama girip namazimi geciktirmesinden korkarim" dedim. (Ara vermeden) ilerledim. Hem yuruyor hem de ima ile namazimi kiliyordum. Herife tam yaklasmistim ki:
"Sen kimsin?"dedi.
"Araplardan biriyim. Duydum ki; su, adam icin asker topluyormussun, onun icin sana katilmaya geldim!"
"Evet ben bu isin icindeyim" dedi. Onunla bir mudet yurudum, oldurmeme imkan saglayacak bir firsat dogunca kilicla tepesine bindim ve geberttim."
Ebu Davud,Salat 289, (1249).

BES VAKIT NAMAZA BAGLI (RATIB) NAFILELER

2905 - Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ile birlikte iki rek 'at ogleden evvel, iki rek 'at sonra, keza iki rek 'at cum 'adan sonra,rek'at aksamdan sonra, iki rek 'at yatsidan sonra namaz kildim. Aksam ve yatsi(dan sonrakiler) evinde idi.''
Buhari, Teheccud.29, 25, 34; Cum'a 39; Muslim, Musafirin 291, (729), Cum'a 71, (882); Muvatta, 69, (1,166); Ebu Davud, Salat 290, (1252); Nesai, Ikamet 64, (2,119), Cum'a43, (3, 113) ; Tirmizi, Salat 220, (433, 434).

2906 - Hz. Aise (radiyallahu anha)anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatuvesselam) buyurdular ki :
"Sunnette gelen oniki rek 'ate kim devam ederse Allah ona cennette bir ev bina eder: Bu oniki rek'atin:
- Dordu ogleden once,.
- Ikisi ogleden sonra,
- Ikisi aksamdan sonra,
- Ikisi yatsidan sonra,
- Ikisi de sabahtan once.''
Tirmizi, Salat 206, (414);Nesai, Kiyamu'l- Leyl 66, (3, 260); Ibnu Mace; Ikamet 100, (1142).

2907 - Yine Hz. Aise (radiyallhu anha) anlatiyor: "Iki namaz var ki Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bunlari ne gizli ne de aleni olarak seferde ve hazerde hic terketmedi: Sabahtan once iki rek'at, ikindiden sonra iki rek'at.''
Buhari, Mevakitu's-Salat 33, 73; Muslim, Salatu'1-Musafirin 300, (835); Ebu Davud, Salat 290, ( 1253); Nesai, Mevakitu's-Salat 36, (1, 281 ), Kiyamu'l-Leyl 56, (3, 251, 252).

2908 - Hz. Ali (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) sabah ve ikindi haric her namazin arkasindan iki rek'at (nafile) kilardi."
Ebu Davud, Salat 299, (1275).

2909 - Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) nafilelerden hic birine, sabah namazini iki rek 'atlik nafilesi kadar asiri ilgi gostermemistir."

2910 - Ebu Davud'un, Ebu Hureyre (radiyallahu anh) 'den kaydettigi bir rivayette soylegelmistir:

"Sizi, atlilar tardedecek (kovalayacak) bile olsa o iki rek'ati terketmeyin. ''




Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.



----
Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 2901-2910 ) -Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.

Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.