Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4031-4040 )

HAYIZLI KADININ TALAKI

4031 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma'dan rivayet edildigine gore, hanimini hayizli iken bosamis, babasi Hz. Omer radiyallahu anh, durumu Resulullah aleyhissalatu vesselam'a sormustur. Aleyhissalatu vesselam da: "Ona emret, hanimina donsun. Kadin temizleninceye kadar yaninda tutsun. Sonra tekrar hayz olup temizleninceye kadar beklesin. Kadin temizlenince bosamak dilerse, temastan once bosasin. Iste bu, aziz ve celil olan Allah'in (bosama hususunda) emir buyurdugu iddettir."
Muslim'in bir rivayetinde: "...Ona soyle, hanimina donsun, sonra onu temizken veya hamile iken bosasin" demistir.
Buhari, Talak 2, 3, 44, 45, Ahkam 13, Tefsir, Talak 1; Muslim, Talak 1, (1471); Muvatta, Talak 53, (2, 576); Ebu Davud, Talak 4, (2179-2185); Tirmizi, Talak 1, (1175); Nesai, Talak 1, 3, 4, (6, 137-141).

ICBAR EDILENIN, DELININ, SARHOSUN TALAKI

4032 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Matuh ve mukreh ve mecnunun talaki haric butun talaklar caizdir."
Tirmizi, Talak 15, (1191).

4033 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Matuh ve mukreh'inki haric butun talaklar muteberdir" ve ilave ettiler: "Bilmez misin, kalem uc (kisi)den kaldirilmistir: Ifakat buluncaya kadar "mecnun"dan, idrak edinceye kadar "cocuk"tan, uyanincaya kadar "uyuyan"dan."
Buhari, Talak 11. Bab karsiliginda senetsiz olarak kaydedilmistir.

4034 - Yine Buhari'nin Hz. Osman radiyallahu anh'tan kaydettigi diger bir rivayette soyle buyrulmustur: "Ne sarhosun ne de mecnunun talaki muteber degildir."
Buhari, Talak 11, Bab karsiligInda senetsiz olarak kaydedilmistir.

4035 - Yine Buhari'nin Ibnu Abbas radiyallahu anhuma'dan kaydettigi bir diger rivayette soyle buyrulmustur: "Ne mustekreh ne de mecnun'un talaki muteber degildir."
Buhari, Talak 11, Bab karsiliginda senetsiz olarak kaydedilmistir.

NIKAHDAN ONCEKI TALAK

4036 - Imam Malik'e ulastigina gore, Omer Ibnu'l-Hattab ve Abdullah Ibnu Mes'ud, Salim Ibnu Abdillah, Kasim Ibnu Muhammed, Ibnu Sihab, Suleyman Ibnu Yesar radiyallahu anhum soyle hukmediyorlardi: "Kisi evlenmezden once hanimini bosadigina dair yemin eder de sonra (yeminini tutmayarak) gunah islerse, iste bu, evlenince o adama gerekli olur."
Muvatta, Talak 73, (2, 584).

4037 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh, "Evlenecegim her kadin bostur" diyen kimse hakkinda derdi ki: "Bu kimse, kadinin mensup oldugu kabileyi veya muayyen bir kadini ismen belirterek zikretmemisse, -malik oldugu haric- onun bu sozune hic bir sey gerekmez."
Muvatta, Talak 73, (2, 585).

4038 - Amr Ibnu Suayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bosama, azadlik, satis malik olunan seyler icin caizdir. Kim gunah bir sey uzerine yemin ederse ona yemin yoktur. Kim sila-i rahmi kesecegim diye yemin ederse, ona da yemin yoktur. Nezir de kendisiyle Allah'in rizasi taleb edilen seyler uzerine yapilir."
Ebu Davud, Talak 7, (2190, 2191, 2192); Tirmizi, Talak 6, (1181).

4039 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Allah talaki, nikahtan sonraya koymustur."
Buhari, Talak 9, Bab karsiliginda senetsiz olarak kaydetmistir.

KOLE VE CARIYENIN TALAKI

4040 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cariyenin talaki iki talaktir, iddeti de -bir nushada; "kuru'u da"- iki hayiz muddetidir."

Ebu Davud, Talak 6, (2189); Tirmizi, Talak 7, (1182); Ibnu Mace, Talak 30, (2080).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4031-4040 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.