Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4141-4150 )

4141 - Imam Malik'e ulastigina gore, Ibnu Omer radiyallahu anhuma'ya azad etme sartiyla satin alinan rakabe-i vacibe'den sorulmustu. "Hayir, olmaz" cevabini verdi."
Muvatta, Itk 12, (2, 778).

4142 - Fudale Ibnu Ubeyd el-Ensari radiyallahu anh'tan anlatildigina gore Fudale'ye, "uzerinde bir kole azad etme borcu bulunan kimsenin veled-i zira'yi azad etmesi caiz olur mu?" diye sorulmus, o da: "Evet" demistir."
Muvatta, Itk 11, (2, 777).

4143 - Abdurrahman Ibnu Ebi Amra el-Ensari rahimehullah'in anlattigina gore "annesi, bir kole azad etmek istemis ve bunu sabaha tehir etmis, kole de bu sirada olmustur. Abdurrahman Kasim Ibnu Muhammed'e: "Ben anneme bedel bir kole azad etsem, anneme faydasi olur mu (sevabi ulasir mi)? diye sorar. Kasim: "Sa'd Ibnu Ubade radiyallahu anh Resulullah aleyhissalatu vesselam 'a gelip: "Annem vefat etti, ben onun adina bir kole azad etsem ona faydasi olur mu?" diye sormustu, "Evet!" cevabini aldi" dedi."
Muvatta, Itk 13, (2, 779).

4144 - Yahya Ibnu Sa'id rahimehullah anlatiyor: "Abdurrahman Ibnu Ebi Bekr radiyallahu anhuma, uyudugu bir uykuda vefat etti. Kiz kardesi Hz. Aise radiyallahu anha onun adina bircok kole azad etti."
Muvatta, Itk 14, (2, 779).

4145 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Kim mali olan bir kole azad ederse, kolenin mali kendisinin olur, yeter ki efendisi bu hususta bir sart kosmamis olsun."
Ebu Davud, Itk 11, (3962); Ibnu Mace, Itk 8, (2529).

4146 - Rebi'a Ibnu Ebi Abdirrahman anlatiyor: "Zubeyr Ibnu'l-Avvam radiyallahu anh bir kole satin aldi ve onu azad etti. Bu kolenin, hur bir kadindan ogullari vardi. Hz. Zubeyr: "Ogullari benim mevalimdir" dedi. Annesinin efendileri: "Hayir, onlar bizim mevalimizdir" dediler. Bunun uzerine davalari Hz. Osman radiyallahu anh'a intikal etti. O, vela'nin Hz. Zubeyr'e ait olduguna hukmetti."
Muvatta, Itk 21, (2, 782).

4147 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam 'a "Hangi koleyi azad etmek efdaldir?" diye sorulmustu.
"Fiyatca yuksek olani ve efendisinin nazarinda en nefis olanidir!" cevabini verdi."
Muvatta, Itk 15, (2, 779); Buhari, Itk 2; Muslim, Iman 136, (84).

MUDEBBER KILMA, MUKATEBE YAPMA

4148 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam, kolesini " benden sonra hur olsun" diye azad etmisti. Sonradan ona ihtiyaci dogdu. Resulullah aleyhissalatu vesselamkoleyi alarak: "Bunu benden kim satin alacak?" dedi. Nuaym Ibnu Abdillah IBni'n-Nehham radiyallahu anh su su miktar fiyata satin aldi. Resulullah o parayi (kole sahibine) verdi."
Buhari, Buyu 59, 110, Istikraz 16, Husumat 2, Itk 9, Kefaretu'l-Eyman 7, Ikrah 4, Ahkam 32; Muslim, Eyman 41, (997); Ebu Davud, Itk 9, (3955, 3956, 3957); Tirmizi, Buyu 11, (1219); Nesai, Buyu 94, (7, 304).

4149 - Nafi' anlatiyor: "Ibnu Omer radiyallahu anhuma, kendine ait iki cariyeyi mudebber kildi. Onlar mudebber olduklari halde Ibnu Omer onlara temasta bulunuyordu."
Muvatta, Mudebber 4, (2, 814).

4150 - Amr Ibnu Su'ayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Kim kolesi ile yuz okiyye uzerinden mukatebe yapsa da, kolesi, bunun on okiyyesi haric hepsini odese, yine de koledir."

Ebu Davud, Itk 1, (3927); Tirmizi, Buyu' 35, (1260); Ibnu Mace, Itk 3, (2519).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4141-4150 ) -Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.

Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.