Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4641-4650 )

4641 - Tirmizi'nin bir rivayetinde soyle buyrulmustur: "Kardesine karsi izhar edecegin tebessumun bir sadakadir. Emr-i bi'l-ma'rufun ve nehy-i ani'l-munkerin sadakadir. Yolunu kaybeden kimseye yolu gosterivermen sadakadir; gozu sakat kimse icin goruvermen sadakadir; yoldan tas, diken, kemik (gibi seyleri) kaldirip atman sadakadir; kovandan kardesinin kovasina su bosaltman sadakadir."
Tirmizi, Birr 36, (1957).

4642 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Uc sey vardir, bunlar kimde bulunursa, Allah onun uzerine himayesini acar ve onu cennete koyar: "Zayiflara rifk, anne-bebaya sefkat, kolelere ihsan."
Tirmizi, Kiyamet 49, (2496).

4643 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Uc kimse vardir ki, bunlara yardim Allah uzerine bir haktir: Allah yolunda cihad eden; borcunu odemek isteyen mukateb, iffetini korumak niyetiyle evlenen kimsi."
Tirmizi, Fezailu'l-Cihad 20, (1655); Nesai, Nikah 5, (6, 61).

4644 - Hz. Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Uc kisi vardir, Allah onlari sever, uc kisi de vardir Allah onlara bugzeder.
Allah'in sevdigi uc kisiye gelince: "Bir adam bir cemaate gelir, onlardan Allah adina birseyler ister, kendisiyle onlar arasinda mevcut bir karabet sebebiyle istemez. Onun basvurdugu kimseler, istedigini vermezler. Iclerinden biri cemaatin arkasina kayip, isteyen kimseye gizlice ihsanda bulunur. (Oyle gizli verir ki) onun verdigini sadece Allah'la ihsanda bulundugu adam bilir.
(Ikinci adam ise:) Bir cemaat yoldadir. Gece boyu da yururler. Derken (yorulurlar ve) uyku herseyden kiymetli bir hal alir. Konaklarlar, (baslarini koyup yatarlar.) Bir adam kalkip bana karsi tevazu ve tazarruda bulunur, ayetlerimi okur.
(Ucuncu adama gelince): Seriyyeye katilmistir. Seriyye dusmanla karsilasir, hezimete ugrarlar. Ancak o ilerler, oldurulunceye veya basarincaya kadar savasmaya devam eder.
Allah'in bugzettigi uc kisiye gelince: Bunlar zani ihtiyar, kibirli fakir, zalim zengindir."
Tirmizi, Cennet 25, (2571); Nesai, Zekat 75, (5, 84).

4645 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Yedi kisi var, Allah onlari hicbir golgenin olmadigi Kiyamet gununde kendi golgesinde golgeler:
-Adil imam,
-Allah'a ibadet icinde yetisen genc,
-Tekrar donunceye kadar kalbi mescide bagli olan kimse,
-Allah icin birbirlerini seven, Allah rizasi icin biraraya gelip, Allah rizasi icin ayrilan iki kisi,
-Guzel ve makam sahibi bir kadin tarafindan davet edildigi halde; "Ben Allah'tan korkarim" de(yip icabet etmey)en kimse,
-Allah'i tek basina zikrederken gozlerinden yas bosanan kimse."
Buhari, Ezan 36, Zekat 16, Rikak 24, Hudud 19; Muslim 91, (1031); Muvatta 14, (952, 953); Tirmizi, Zuhd 53, (2392); Nesai, Kudat 2, (8, 222, 223).

4646 - Yine Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Kim bir hidayete davette bulunursa, buna uyanlarin sevaplarinin bir misli ona gelir ve bu durum, onlarin ucretlerinden hicbir sey eksiltmez. Kim bir dalalete cagrida bulunursa, buna uyanlarin gunahlarindan bir misli de ona gelir ve bu onlarin gunahlarindan hicbir eksiltme yapmaz."
Muslim, Ilm 16, (2674); Tirmizi, Ilm 15, (2676); Ebu Davud, Sunnet 7, (4609); Muvatta, Kur'an 41, (1, 218).

4647 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor. "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Hayra delalet eden onu yapan gibidir."
Tirmizi, Ilm 14, (2672).

4648 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor:
"Allah Teala hazretleri meleklerine soyle emreder: "Kulum kotu bir amel yapmak isteyince, onu yapmadikca yazmayin. Yapinca, onu aleyhine bir gunah olarak yazin. Eger benim rizami dusunerek terketti ise bunu onun lehine bir sevap yazin. Kulum iyi bir is yapmak arzu edince, yapmasa bile onu, lehine bir sevap yazin. Eger onu yaparsa, en az on misli olmak uzere yediyuz misline kadar ona sevap yazin."
Buhari, Tevhid 35; Muslim, Iman 203, 205, (128, 129); Tirmizi, Tefsir, En'am (3075).

4649 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Kulun gunduz veya gece amelini yazan hafaza melekleri, yazdiklarini Allah'a yukseltirler. Allah sahifenin bas ve son kismini hayirli bulursa, meleklere soyle der: "Sizi sahid kiliyorum, ben kulumun sahifesinin iki tarafi arasinda kalan kismini magfiret ettim."
Tirmizi, Cenaiz 9, (981).

4650 - Amr Ibnu Abese radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Kim musluman oldugu halde, sacindan bir kil beyazlarsa, bu, Kiyamet gunu onun icin bir nur olur. Kim Allah yolunda bir ok atarsa, bu dusmana degse de degmese de, atan icin bir kole azadi yerine gecer. Kim mu'min bir koleyi azad ederse bu onun icin cehennemden bir azadlik vesilesi olur: Her bir uzuv icin bir uzvu atesten kurtulur.

Tirmizi, Fezailu'-Cihad, (1634); Nesai, Cihad 26, (6, 26); Ebu Davud, Itk 14, (3966).


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4641-4650 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.