Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4981-4990 )

KIYAMET ONCESI FITNELER

4981 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ayakkabilari kildan bir kavimle savasmadikca Kiyamet kopmaz. Siz, yuzleri kilifli kalkanlar gibi, gozleri kucuk, burunlari yassi olan bir kavmle savasmadikca Kiyamet kopmaz."
Buhari, Cihad 95, 96, Menakib 25; Muslim, Fiten 62, (2912); Ebu Davud, Melahim 9, (4303, 4304); Tirmizi, Fiten 40, (2216); Nesai, Cihad 42, (6, 45).

4982 - Yine Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "rumlar, A'mak ve Dabik nam mahallere inmedikce Kiyamet kopmaz. Onlara karsi Medine'den bir ordu cikar. Bunlar o gun Arz ehlinin en hayirlilaridir. Bu ordunun askerleri savasmak uzere saf saf duzen alinca, rumlar:
"Bizden esir edilenlerle aramizdan cekilin de onlari oldurelim!" derler. Muslumanlar da:
"Hayir" Vallahi sizinle, kardeslerimizin arasindan cekilmeyiz" derler. Bunun uzerine (muslumanlar) onlarla harb eder. bunlardan ucte biri inhizama ugrar. Allah ebediyen bunlarin tevbesini kabul etmez. Ucte biri katledilir, bunlar Allah indinde sehitlerin en faziletlileridir. Ucte biri de muzaffer olur. Bunlar ebediyen fitneye dusmezler. Bunlar Istanbul'u da fethederler. (Fetihten sonra) bunlar, kiliclarini zeytin agacina asmis ganimet taksim ederken, seytan aralarinda soyle bir nida atar:
"Mesih Deccal, ailelerinizde sizin yerinizi aldi!"
Bunun uzerine, cikarlar. Ancak bu haber batildir. Sam'a geldiklerinde (Deccal) cikar. Bunlar savas icin hazirlik yapip saflari tanzim ederken, namaz icin ikamet okunur. Derken Isa Ibnu Meryem iner ve onlara gitmek ister. Allah'in dusmani, Hz. Isa'yi gorunce, tipki tuzun suda erimesi gibi, erir de erir. Eger birakacak olsa, (kendi kendine) helak oluncaya kadar eriyecekti. Ancak Allah onu kudret eliyle oldurur; oyle ki onlara, harbesindeki kanini gosterir."
Muslim, Fiten 34, (2897).

4983 - Yine Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun):
"Bir tarafi karada bir tarafi da denizde olan bir sehir isittiniz mi?" diye sordular. Oradakiler: "Evet!" deyince, soyle buyurdular:
"Ishakogullarindan yetmisbin kisi bu sehre sefer tertiplemedikce Kiyamet kopmaz. Askerler sehre gelince konaklarlar. Ancak silahla savasmazlar, tek bir ok dahi atmazlar. "Lailahe illallahu vallahu ekber!" derler. Bunun uzerine sehrin kara tarafi duser. Sonra askerler ikinci kere, "Lailahe illallahu vallahu ekber!" derler, sehrin diger tarafi da duser. Sonra tekrar "Lailahe illalllahu vallahu ekber!" derler. Bu sefer onlara (kapilar) acilir. Oradan sehre girerler ve sehrin ganimetini toplarlar. Ganimetleri aralarinda taksim ederlerken, yanlarina bir munadi gelip: "Deccal cikti!" diye bagirir. Askerler her seyi birakip geri donerler."
Muslim, Fiten 78, (2920).

4984 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Yahudilerle savasacak ve onlari oldureceksiniz. Oyle ki tas dahi: "Ey musluman! iste yahudi, arkamda (saklandi), gel, oldur onu!" diyecek."
Buhari, Cihad 94, Menakib 25; Muslim, Fiten 79, (2921); Tirmizi, Fiten 56, (2237).

4985 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Muslumanlardan iki grup aralarinda savasmadikca Kiyamet kopmaz. Bunlar aralarinda buyuk bir savas yaparlar, fakat davalari birdir."
Buhari, Fiten 24, Menakib 25, Istitabe 8; Muslim, Iman 248, (157), Fiten 17, (157).

4986 - Hz. Huzeyfe radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Nefsim yed-i kudretinde olan Zat-i Zulcelal'e yemin olsun! Imaminizi oldurmedikce, kiliclarinizi birbirinize kullanmadikca, dunyaniza serirleriniz varis olmadikca Kiyamet kopmaz."
Tirmizi, Fiten 9, (2171).

4987 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Herc artmadikca Kiyamet kopmaz!" buyurmuslardi. (Yanindakiler:)
"Herc nedir ey Allah'in Resulu?" diye sordular.
"Oldurmek! Oldurmek!" buyurdular."
Muslim, Fiten 18, (157).

4988 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Kiyamet kopmazdan once gece karanliginin parcalari gibi fitneler olacak. (O vakit) kisi mu'min olarak sabaha erer de kafir olarak aksama kavusur. Mu'min olarak aksama erer, kafir olarak sabaha kavusur. Bircok kimseler azicik bir dunyalik mukabilinde dinlerini satarlar."
Tirmizi, Fiten 30, (2196).

RESULULLAH'TAN SONRA KIYAMET YAKINDIR

4989 - Sehl Ibnu Sa'd radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam:
"Ben Kiyamet soyle yakin olduguhalde gonderildim!" buyurdular ve sehadet parmagiyla orta parmagini yanyana gosterdiler."
Buhari, Rikak 39, Tefsir, Nazi'at 1, Talak 25; Muslim, Fiten 132, (2950).

4990 - Mustevrid Ibnu Seddad el-Fihri radiyallahu anh anlatiyor:
"Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Ben Kiyamet'in kopacagi ayni saatte gonderildim. Ancak, sunun sunu gecmesi gibi ben Kiyamet saatini gecip biraz evvel geldim!" buyurdular ve orta parmagi ile sehadet parmagini gosterdiler."

Tirmizi, Fiten 39, (2214).


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 4981-4990 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.