Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5411-5420 )

CENAZENIN TESYII VE TASINMASI

5411 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim cenazeyi takip eder ve once uc kere tasirsa (olen kardesine karsi olan) borcunu odemis olur."
Tirmizi, Cenaiz 50,(1041).

5412 - Yine Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah alehissalatu vesselam buyurdular ki:
"Cenazeyi ne ses (matem), ne de atesle takip etmeyin."
Bir rivayette su ziyade var: "Cenazenin onunde yurumeyin."
Muvatta, Cenaiz 13, (1, 226); Ebu Davud, Cenaiz 46, (3171).

5413 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i, Hz. Omer ve Hz. Ebu Bekir'i cenazenin onunde yururlerken gordum."
Ebu Davud, Cenaiz 49, (3179); Tirmizi, Cenaiz 26, (1007,1008); Nesai, Cenaiz 56, (4, 56).

5414 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam cenazenin onunde yururdu. Hz. Ebu Bekr, Hz. Omer, Hz. Osman da (onde yururdu).
Tirmizi, Cenaiz 26, (1007).
Rezin su ziyadede bulundu: "Siz tesyi ederken cenazenin onunde, arkasinda, saginda, solunda ve yakininda yuruyun!"
Rezin'in ziyadesini Buhari muallak olarak zikretmistir.

5415 - Ummu Atiyye radiyallahu anhuma anlatiyor: "Cenazeyi takipten (biz kadinlar) men edildik ama bunda cok siddet gosterilmedi."
Buhari, Cenaiz 30; Muslim, Cenaiz 235, (938); Ebu Davud, Cenaiz 44, (3167).

5416 - Mugire radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Binekli, cenazenin ardindan yurur, yaya ise diledigi yerden. Cocuga da namaz kilinir. Anne-babasi icin magfiret ve rahmetle dua edilir."
Tirmizi, Cenaiz 42, (1031); Nesai, Cenaiz 55, 56, (4, 55, 56); Ebu Davud, Cenaiz 49, (4180).

5417 - Hz. Sevban radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir cenazeye katilmisti. Birkisim binekliler gordu.
"(Binerek cenaze tesyi etmekten) utanmiyor musunuz? Allah'in melekleri yaya olsunlar da siz hayvanlarin sirtinda olun (olacak sey degil)!" buyurdular."
Tirmizi, Cenaiz 28, (1012); Ebu Davud, Cenaiz 48, (3177).

5418 - Hz. Cabir Ibnu Semure radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Ebu'd-Dahdah'in cenazesini yayan takip etti. At sirtinda geri dondu."
Muslim, Cenaiz 89, (965); Tirmizi, Cenaiz 29, (1014); Ebu Davud, Cenaiz 48, (3178); Nesai, Cenaiz 95, (4, 85, 86).

CENAZEYI DEFINDE SUR'AT

5419 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Cenazede cabuk olun. Eger salih biri ise, kendisine iyilik yapmis olursunuz. Boyle biri degilse, belayi bir an once sirtinizdan atmis olursunuz."
Buhari, Cenaiz 52; Muslim, Cenaiz 51, (944); Muvatta, Cenaiz 56, (1, 243); Ebu Davud, Cenaiz 50, (3181); Tirmizi, Cenaiz 30, (1015); Nesai, Cenaiz 44, (4, 42).

5420 - Ubadetu'bnu's-Samid radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam cenazeyi takip ettigi vakit, cenaze mezara konuncaya kadar oturmazdi. Bir yahudi alimi (bir gun) karsisina cikip:
"Ey Muhammed biz de boyle yapariz!" dedi. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam: "Onlara muhalefet edin! Oturun!" emrettiler!"

Ebu Davud, Cenaiz, 47, (3176); Tirmizi, Cenaiz, 35, (1020).


Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5411-5420 ) -Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.

Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.