Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5831-5840 )

5831 - Yine Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Mu'min, bir (yilanin) deliginden iki defa sokulmaz."
Buhari, Edeb 83; Muslim, Zuhd 63, (2998); Ebu Davud, Edeb 34, (4862)

5832 - Yine Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ramazan girip ciktigi halde gunahlari affedilmemis olan insanin burnu surtulsun. Anne ve babasina veya bunlardan birine yetisip de onlar sayesinde cennete girmeyen kimsenin de burnu surtulsun. Ben yaninda zikredildigim zaman bana salat okumayan kimsenin de burnu surtulsun!"
Tirmizi, Da'avat 110, (3539).

5833 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam: "Ey Allah'in Resulu babam nerededir?" diye sormustu.
"Cehennemde!" buyurdular. Adam (gitmek uzere) geri donunce, Aleyhissalatu vesselam adami cagirdi ve:
"Muhakkak ki, benim babam da senin baban da atesteler!" buyurdu."
Muslim, Iman 347, (203); Ebu Davud, Sunnet 18, (4718).

5834 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Isa aleyhisselam hirsizlik yapan bir adam gormustu:
"Hirsizlik mi yaptin?" dedi. Adam:
"Asla! Kendisinden baska ilah olmayan Zat'a yemin olsun" diye cevap verince Hz. Isa:
"Allah'a inandim, gozlerimi tekzib ettim!" dedi."
Buhari, Enbiya 48; Muslim, Fezail 149, (2368); Nesai, Kudat 36, (8, 249).

5835 - Imam Malik anlatiyor: "Bana ulastigina gore, bir adam Ibnu'z-Zubeyr radiyallahu anhuma'ya soyle yazdi: "Haberiniz olsun: Takva ehlinin birkisim alametleri vardir ki, bunlar sayesinde kendileri bilinebilir, onlar da bunlari bilirler: Soyle ki muttaki:
- (Ihtilaf halinde) verilen hukme razi olur,
- Nimetlere sukreder,
- Belaya sabreder,
- Dilinden dogru cikar,
- Kur'an'in ahkamini kendine yol yapar.
Imam, carsilardan bir carsi (gibi)dir, hak ehlinden ise, ehl-i hak, hak (yukunu) ona yikar; batil ehlinden ise, batil ehli de batil (yukunu) ona yikar."
Rezin tahric etmistir.

NEFSIN AFETLERI

5836 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular:
"Uc kisi vardir ki, Allah Kiyamet gununde onlarla ne konusur, ne onlara nazar eder, ne de onlari gunahlarindan arindirir, onlara elim bir azab vardir:
- Sahrada, fazla suyu bulundugu halde ondan yolcuya vermeyen kimse. Kiyamet gunu Allah onun karsisina cikip: "Bugun ben de senden fzlimi (lutfumu) esirgiyorum, tipki senin (dunyada iken) kendi elinin eseri olmayan seyin fazlasini esirgedigin gibi" der.
- Ikindi vaktinden sonra, bir mal satip musterisine Allah Teala'nin adini zikrederek bunu su su fiyatla almistim diye yalandan yemin ederek, muhatabini inandiran ve bu suretle malini satan kimse.
- Sirf dunyevi bir menfaat icin bir imama biat eden kimse; oyle ki, dunyaliktan istediklerini verirse biatinda sadiktir, vermezse sadik degildir."
Buhari, Sirb 2, Hiyel 12; Muslim, Iman 173, (108); Ebu Davud, Buyu' 62, (3474, 3475); Nesai, Buyu', 6, (7, 247).

5837 - Hz. Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Uc kisi vardir, Kiyamet gununde Allah onlara ne konusur, ne nazar eder ne de gunahlardan arindirir, onlar icin elim bir azab vardir!" buyurdu ve bunu uc kere de tekrar etti. Ben: "Ey Allah'in Resulu! Oyleyse onlar buyuk zarara ve husrana ugramislardir. Kimdir bunlar?" dedim. Soyle saydilar:
"(Elbisesini kibirle, yerlere kadar salip) surunduren, yaptigi iyiligi basa kakan, malini yalan yeminlerle reklam eden kimseler!"
Muslim, Iman 171, (106); Ebu Davud, Libas 28, (4087, 4088); Tirmizi, Buyu' 5, (1211); Nesai, Buyu' 5, (7, 245).

5838 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Uc kisi vardir, Kiyamet gunu Allah Teala hazretleri onlara konusmaz, nazar etmez, gunahlardan da arindirmaz, onlara elim bir azab vardir:
- Zina eden yasli,
- Yalan soyleyen devlet reisi,
- Buyuklenen fakir."
Muslim, Iman 172, (107); Nesai, Zekat 77, (5, 86).

5839 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Uc kisi vardir, Kiyamet gunu Allah onlara nazar etmez: Anne ve babasinin hukukuna riayet etmeyen kimse, erkeklesen kadin ve deyyus kimse."
Nesai, Zekat 69, (5, 81).

5840 - Yine Nesai'nin bir rivayetinde Resulullah soyle buyurmustur:
"Uc kisi vardir, cennete girmeyecektir: Anne babasinin hukukuna riayet etmeyen kimse; icki duskunu olan kimse; verdigini basa kakan kimse."

Nesai, Zekat 69, (5, 81).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5831-5840 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.