Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5861-5870 )

5861 - Ebu Kilabe merhum anlatiyor: "Sabit Ibnu Dahhak radiyallahu anh anlatmisti: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:Kim, bile bile, yalan yere Islam'dan baska bir din ile yemin ederse, bu kimse dedigi gibidir. Kim kendisini bir seyle oldurup (intihar ederse) Kiyamet gunu o seyle azab verilir. Kisnin gucu disinda olan bir sey uzerine yaptigi nezir muteber degildir. Mu'mine lanet etmek onu oldurmek gibidir. Bir mu'mine kufur nisbet etmek onu oldurmek gibidir. Kim kendisini bir seyle keserse Kiyamet gunu onunla kesilir. Kim malini cok gostermek icin yalan bir iddiada buiunursa, Allah onun azligini artirir."
Buhari, Eyman 7, Cenaiz 84, Edeb 44, 73; Muslim, Iman 176, (110); Tirmizi, Iman 16, (2638); Ebu Davud, Iman 9, (3257); Nesai, Eyman 7, (7, 5, 6).

5862 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Bir kavimde gulul (denen devlet malindan hirsizlik) zuhur ederse, Allah o kavmin kalplerine korku atar. Bir kavim icinde zina yayilirsa orada olumler artar. Bir kavim, olcu ve tartilarda (hile yaparak) miktari azaltirsa Allah ondan rizki keser. Bir kavmin (mahkemelerinde) haksiz yere hukumler verilirse, o kavimde mutlaka kan yayginlasir. Bir kavm ahdinden donup gadre yer verirse, Allah onlara mutlaka dusmanlarini musallat eder."
Muvatta, Cihad 26, (2, 460).

5863 - Yine Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Insanlar arasinda Allah'in en cok bugzettigi uc kisi vardir:
Harem'de sapitip haktan ayrilan,
Islam'a girdigi halde cahiliye sunnetini arayan,
Haksiz yere, kanini dokmek icin bir adamdan kan talep eden."
Buhari, Diyat 9.

5864 - Mugire Ibnu su'be radiyallahu anh'in anlattigina gore "Hz. Muaviye radiyallahu anh kendisine: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan isittigin bir seyi bana yaz" diye mektup yazmistir. O da Hz. Muaviye'ye sunu yazmistir: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in soyle soyledigini isittim:
"Allah Teala hazretleri, sizin icin uc seyi mekruh addetti.
Dedikodu,
Malin ziyai.
Cok sual!.."
Buhari, Zekat 53, Edeb 6; Muslim, Akdiye 35, (539).

5865 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Siz birkisim ameller isliyorsunuz ki, onlar sizin nazarinizda kildan daha ince (daha ehemmiyetsiz)dir. Halbuki biz onlari, Resulullah zamaninda helake aticilardan addederdik."
Buhari, Rikak 32.

5866 - Vasile Ibnu'l-Eska' radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kardesine karsi samata yapma. Allah ona afiyet sana da belayi verir."
Tirmizi, Kiyamet 55, (2508).

5867 - Ebu'd Derda radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Bir seye karsi sevgin seni kor ve sagir eder (de onun eksiklerini gormez, kusurlarini isitmez olursun)"
Ebu Davud, Edeb 125, (5130).

5868 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Seytan insanoglunda, kanin cereyani gibi cereyan eder."
Ebu Davud, Sunnet 18, (4719).

5869 - Imam Malik rahimehullah'a ulastigina gore, "Ummu Seleme radiyallahu anha, Efendimiz'den sormustur:
"Ey Allah'in Resulu! Aramizda salihler mevcut iken bizler helak mi olacagiz?" Aleyhissalatu vesselam:
"Evet, buyurmuslardir, pislik (zina) artarsa!"
Muvatta, Kelam 22, (2, 991).

5870 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Hanimini kocasina karsi, koleyi efendisine karsi ayartan bizden degildir!"

Ebu Davud, Talak 1, (2175), Edeb 135, (5170).



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 5861-5870 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.