Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6551-6560 )

6551 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Hz. Aise ensardan, bir yakini kizcagizievlendirmisti. Resulullah gelince: "Genc kizi (kocasina) gonderdiniz mi?" diye sordu.Evdekiler "evet!" deyince "Kizla birlikte bir de calgici gonderdiniz mi?" dedi. Onlardan"Hayir gondermedik" cevabini alinca, Aleyhissalatu vesselam: "Ensar, aralarinda gazel okuma adeti mevcut olan bir cemaattir. Keske onlara: "Size geldik size geldik, size selam bize selam" deyiverecek birini gonderseydiniz" buyurdular."

6552 - Mucahid merhum anlatyor: "Ben Ibnu Omer radiyallahu anhuma ile beraberdim. Derken bir davul sesi isitti. Derhal iki parmagini iki kulagina soktu ve oradan (hizla) uzaklasti. Bunu uc kere yapti. Sonra: "Resulullah aleyhissalatu vesselam da boyle yapmisti" dedi."

MUHANNIS

6553 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam,erkeklere benzemeye calisan kadina ve kadinlara benzemeye calisan erkege lanet etti."

DUGUN YEMEGI

6554 - Ummu Seleme ve Hz. Aise radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatuvesselam bize Fatima'yi zifafa hazirlayip, Ali radiyallahu anha teslim etmemizi emretti.Hemen gidip ilk is, Batha taraflarindan getirilen yumusak topraktan Ali'nin evinin tabanina yaydik. Sonra iki yastigin icerisine, ellerimizle dikmis oldugumuz hurma lifi doldurduk. Hurma ve kuru uzumle ziyafet hazirladik, uzerine tatli su ictik. Sonra uzerine elbise takilip, su kabi asilacak bir agac parcasini getirip odanin bir kenarina koyduk. Biz, Hz. Fatima radiyallahu anhanin dugununden daha guzel bir dugun gormedik."

DAVETE ICABET

6555 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Dugun yemegi ilk gun haktir, ikinci gun mesrudur, ucuncu gun riya ve gosteristir."

CIMA ESNASINDA TESETTUR

6556 - Utbe Ibnu Abdi's-Sulemi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biriniz hanimina temas edecegi vakit ortunsun, esekler gibi cirilciplak soyunmasin."

DUBURDEN TEMAS HARAMDIR

6557 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Allah, hanimina duburunden temas eden kimseye rahmet nazariylabakmayacaktir."

6558 - Huzeyme Ibnu Sabit radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselambuyurdular ki: "Allah, hakki beyanda haya talep etmez." Bunu uc kere tekrarladi, sonra soyle devam etti: "Kadinlara duburlerinden temas etmeyin!"

AZL

6559 - Hz. Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam hur kadinin izni olmadan ona azil yapmayi yasakladi."

KIZ; HALA VEYA TEYZESI UZERINE NIKAHLANMAZ


6560 - Ebu Sa'idi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselsm'iisittim, su iki nikahi yasaklamisti: "Kisinin, kadinla kadinin halasini, veya kadinla kadinin teyzesini bir nikahta birlestirmesi."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----
Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6551-6560 ) -Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.

Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.