Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6561-6570 )

6561 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kadin, halasi veya teyzesi uzerine nikahlanamaz."

HULLECIYE LANET

6562 - Hz. Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam hulle yapana da yaptirana da lanet etti."

6563 - Ukbe Ibnu Amir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun): "Sizlere kiralik dol hayvanini haber vereyim mi?" buyurdular. (Yaninda bulunanlar:) "Evet ey Allah'in Resulu! Haber verin!" dediler. "O hulle yapandir. Allah hulle yapana da hulle yaptirana da lanet etsin!" buyurdular."

SUT KARDESLIGI

6564 - Abdullah Ibnu'z-Zubeyr radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Barsaklari birbirinden ayiran miktarda sut emilmedikce evlenme yasagi hasil olan emme vuku bulmaz."

CARIYESINI AZAD EDIP NIKAHLAYAN

6565 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Safiyyeradiyallahu anhhayi azad etti ve azadligini onun mehri kildi ve onunla (hurre olarak) evlendi."

6566 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Kole, efendisinin izni olmadan evlenirse,zani sayilir."

MUT'A NIKAHI HARAMDIR

6567 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Omer Ibnu'l-Hattab halife olunca halka hitap etti ve dedi ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam mut'a nikahini bize uc kere helal kilmisti, sonra onu haram kildi. Vallahi, mut'a nikahi yapan evli bir kimseyi duyarsam onu tasla recmederim. Boyle birisi, recm olmaktan kendini kurtarabilmek icin, bana, Resulullah'in, onu haram kildiktan sonra tekrar helal kildigina dair dort sahid getirmelidir."

DENKLIK

6568 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Nutfeleriniz icin (kadinin) hayirlisini tercih edin. Kendinize denk olanlarla evlenin,denklerinizin kizini isteyin."

KADIN GUNUNU KUMASINA VEREBILIR

6569 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, zevce-ipakleri Safiyye Bintu Huyey radiyallahu anha'ya bir sebeple kizmislardi. Safiyye bana:
"Ey Aise! "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i benden razi edecek bir caren var mi? Boyle bir care bulursan ben Resulullah'in bana ugrama sirasi olan bugunu sana verecegim!" dedi. Ben de: "Evet var!" dedim. Zaferanla boyali olan basortumu aldim, (nefis) kokusunu nesretmesi icin uzerine su ciledim. Sonra (bunu uzerime alarak) gidip Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yanina oturdum. Aleyhissalatu vesselam: "Ey Aise! Benden uzak dur, bugun senin gunun degil!" buyurdular. Ben de: "Bu Allah'in lutfudur, diledigine verir" dedim ve (Safiyye ile aramizda) olup biteni anlattim. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam, Safiyye'den razi oldu."

EVLENMEYE ARACI OLMA


6570 - Ebu Ruhm radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "En hayirli sefaatlerden biri, evlenecek iki kisinin arasinda yardimci olmaktir."



Kütüb-i Sitte, İslam dininin en önemli iki kaynağından biri niteliğindeki sünnet malzemesini meydana getiren ve en sahih (güvenilir) hadislerden oluşan altı hadis kitabına verilen genel isimdir. Söz konusu bu altı kitap Kur’ân-ı Kerim’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilen Buharî ile Müslim’in Câmiu’s-Sahîh adlı eserleri ile Ebû Davud, Tirmizî, Nesai ve İbn Mace’nin sünen türündeki eserlerinden ibarettir.Kütüb-i Sitte, Arapça “kitaplar” manasına gelen “kütüb” kelimesiyle “altı” manasına gelen “sitte” kelimesinden meydana gelmiş bir tabir olup, “altı kitap” anlamındadır.
.

----

Kütüb-i Sitte Hadis-i Şerif ( 6561-6570 ) - Kuran Hatim sayfasını izlemektesiniz.



Kur’an’ı Kerim

Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan Kur’an’ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) indirilmiştir. Sözlükte toplamak, okumak, bir araya getirmek anlamına gelen Kur’an, terim olarak şöyle tarif edilir:

“Hz. Peygamber’e indirilen, mushaflarda yazılı olup, peygamberimizden bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş olan; okunmasıyla ibadet edilen ve insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı “ilahi kelâm”dır.

İlahi Kitapların Özelliği


İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir. Zâten Kur’ân-ı Kerîm’in gönderilmesinin bir sebebi de budur. Son vahyedilen ilahi kelam olan Kur’ân-ı Kerîm, kendisinden önce gönderilen ilâhî kitapların bilgi ve hikmetlerini de içeren en mükemmel ilahi kitaptır. Kur’an Son ilahi kitap olması itibarıyla da bizzat Allah’ın muhafazası altındadır. O, hiç değişmeden kıyamete kadar insanlığa kurtuluş ve huzur reçetesi olmaya devam edecektir.

KUR’AN’IN NÜZÛLÜ (İNDİRİLMESİ)


Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.